Maximin Grünhaus i Mosel er stedet hvor det har bodd mennesker som dyrket vin allerede under romertiden.

Første dokumentasjonen stammer fra 700 tallet, da keiser Otto I, etterfølger til Karl den Store, bekreftet en gave som ble gitt kongen av Franken, Dagobert I, til Benediktinerklosteret St. Maximin i Trier.

Den første verdslige eierern var Friedrich Freiherrn von Handel som overtok gården i 1810. Førti år senere overtok barnebarnet Friedrich Freiherr von Solemacher som solgte moroa til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg. Og det var en positiv sak for hele Mosel.

Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg investert i en rekke teknologiske nyvinninger og ganske hurtig ble Maximin Grünhaus en av de mest morderne vingårdene i Tyskland og Europa. Han fikk vannkraft fra Ruwer som genererte strøm til virksomhetene og husene i omgivelsen. (Visst nok skal landsbyene rundt Maximin Grünhaus være nummer to i verden som fikk elektrisitet etter Hammerfest) Strømmen ble ikke bare brukt til lys, men også til å drive hydrauliske presser til vinkjelleren. von Stumms eneste sønn døde tidlig i en ulykke og derfor, fikk datteren Ida virksomheten som en “morgengave” generalløytnant Conrad von Schubert. I dag er det 6. generasjon som drifter slottet. Nemlig Maximin von Schubert og fortsatt blir det produsert noen helt fantastiske viner på Maximin Grünhaus.

Maximin Grünhaus Schloss Riesling Trocken 2021. Tyskland, Mosel.  Pris kr. 229,90 Poeng 92/100. Importør: Plus Vini AS

Drua er Riesling. Lys gul med et grønt skjær. God duft av sitrus og fersken. Frisk og fruktig fylde på smak med samme frukt som i duften. Perfekt syre som balanserer sødmen.  En lang og god ettersmak. En klassisk Riesling fra Mosel som passer glimrende til lyst kjøtt og kos. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.