En «Mini Amarone» til en hverdagskveld.

ValpociellaEr du helt gæærn eller? Femhundre kroner for en pappvin?

Joda. Og det verste er at den er verdt det. Collection Valpolicella Riposto er verdt vert øre.

Dette er en vin som går innunder kategorien hva Godt Drikke kaller en ” mini amarone” .  Og amarone er ikke noe man har råd til sånn til daglig. En av grunnene til at amaronevinene er så dyre, er produksjonsmetoden. De lages på tørkede druer, såkalt appassimento, noe som bidrar til den kraftige og konsentrerte smaken. Ordet «appassimento» er navnet på selve tørkeprosessen i metoden, og kan løselig oversettes med «innskrumping» – tap av friskhet og fasthet som følge av vannmangel. Og mens dette kan være negativt for planter generelt, er det positivt i forbindelse med vinproduksjon, ettersom det gir en kraftigere og mer smaksrik vin. Selve fargen på vinen blir også dypere og mer fortettet.  Med andre ord, mindre vin men bedre vin. Og derfor koster de fleste vinene fra 300 kroner og oppover.

Alternativet er å drikke ripasso, en slags “mini amarone”, hvor en vanlig valpolicella har fått en liten annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone. Da får du mye av amarone-smaken til omkring halvparten av prisen.

Unknown-1Og en sånn vin er Collection Valpolicella Riposto.

Varenummer:1571406

Land/distrikt: Italia, Veneto, Valpolicella

Fargen er rubinrød som blinker vakkert i glasset. Duften er nydelig med hint av kirsebær, frukt og  rosin. Smaken er en herlig blanding av frukt, krydder og rosin. Tett på perfekt match mellom sødme og syre. Og en lang, nydelig avslutning.  Ja, jeg vet at jeg har brukt ordet nydelig flere ganger nå, men, det er en nydelig vin.

Jeg kan tenke meg å bruke denne vinene til storfe eller lam. Kanskje til en kraftig cassoulet. Eller bare nyte et enkelt glass en sen høstkveld

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.