François Lurton er en fremtredende skikkelse i vinverdenen, kjent for sin innovative tilnærming og globale perspektiv. Som representant for den femte generasjonen i en fransk vinproduserende familie, har han brutt ut av Bordeaux-tradisjonen og satt sitt preg på vinområder over hele verden.

Lurton kommer som sagt fra en lang rekke Bordeaux-vinprodusenter. Familien har laget vin i regionen siden 1897. François startet karrieren på 1980-tallet og jobbet først for familiebedriften. Imidlertid så han tidlig potensialet for å lage kvalitetsvin utenfor Frankrike.

En «flygende vinmaker»

Lurton ble kjent som en «flygende vinmaker» på slutten av 1980- og 1990-tallet. Han reiste til land som Argentina, Chile, Spania og USA, og hjalp til med å etablere vingårder og utvikle nye vinstiler. Hans ekspertise på ulike terroir og druesorter gjorde ham til en ettertraktet konsulent.

François Lurton
François Lurton

Etablering av egne vingårder

I 1988 etablerte Lurton sin egen vingård sammen med sin bror Jacques. Senere tok han over eneansvar for selskapet, Domaines François Lurton. I dag eier og driver han vingårder i flere land, blant annet Argentina, Chile og Spania.

Fokus på terroir og kvalitet

Lurtons filosofi understreker viktigheten av terroir, eller de unike egenskapene til jordsmonn og klima på et spesifikt sted. Han fokuserer på å la druene uttrykke sin egen karakter og bruker moderne teknikker for å lage elegante og balanserte viner.

En global ambassadør for vin

François Lurtons arbeid har hatt stor betydning for utviklingen av vinproduksjon på tvers av landegrenser. Han har bidratt til å sette søkelys på kvalitetsviner fra nye regioner og fremme mangfoldet i vinens verden.

I dag, som en erfaren veteran, fortsetter François Lurton å være en respektert skikkelse i vinbransjen. Hans innovative ånd og globale perspektiv har gjort ham til en pionér innen moderne vinproduksjon.

François Lurton Mas Janeil Blanc 2022. Frankrike, Roussillon, Côtes Catalanes. Pris kr. 179,90 Poeng 86/100 Importør: Excellars AS

En druemiks av Grenache Blanc 10%, Grenache Gris 10%, Macabeo 75%, Viognier 5%. Lys gulgrønn farge. Duft av grønne epler, sitrus , stikkelsbær med hint av urter. Frisk og fruktig på smak. Følger duften på en god måte. En lang og frisk ettersmak. En vin som kan nytes sammen med sjømat Et meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.