Av og til, så er lykken å besøke de vingårdene man har smakt vin fra. Og en sånn vingård er  Tenuta Carretta.

Ikke for så veldig lenge siden, trodde man at Tenuta Carretta var grunnlagt av kelterne. Navnet hadde keltiske røtter da “car” betyr stein og den 80 hektar store eiendommen har

domina Careta

rikelig med kalksten. Men gården stammer ikke fra kelterne, derimot viser dokumenter fra Baldassare Molino middelalder arkiver at gården ble grunnlagt av «domina» Careta Constanzi 28 november 1467. En anselig alder det også. Og etterkommerne fra domina Careta dyrket og høstet landet i hele 350 år, frem til 1811 da moroa ble solgt av Marquis Damiano til greven Roero. Familien Roero hadde gården frem til 1932 da den ble gitt til Veglia familien for å dekke gammel gjeld. Dagens eiere kjøpte eiendommen 1985 og den berømte tekstilfamilien Miroglio har virkelig klart å gjenopprette den gamle gården og føre den tilbake til tidligere tiders storhet. Med noen helt fantastiske vin fra blant annet Barolo og vin laget på de berømte druene Nebbiolo og Barbera. Siden 2014 har markene rundt Tenuta Carreta vært på Unesco World Heritage Site

De vinen jeg smakte som er i Norge, er disse:

Tenuta Carretta Cayega Roero Arneis 2021. Italia , Piemonte , Roero. Pris kr.199,90 Poeng 87/100

Drua er Arneis. En spennende lokal drue. Gulgrønn farge. Duft av gul og grønn frukt. Frisk og lett. Elegant smak som lever opp til duften. Frisk og fruktig med en balansert syre. God ettersmak. En vin til varme sommerdager. Meget bra kjøp.

Tenuta Carretta Barbera d’Alba 2020 Italia, Piemonte, Barbera d’Alba. Pris kr 159,90 Poeng 87/100

Barbera. Mørkerød farge. Duft av røde bær med små hint av urter. Smaken er frisk og fruktig med en god fylde. Mjuk. Balansert syre og sødme samt en bra tannin. God ettersmak. En vin som fungerer bra sammen med lyst kjøtt og kos. Meget bra kjøp.

Tenuta Carretta Langhe Nebbiolo 2019. Italia, Piemonte, Langhe. Pris kr. 215,- Poeng 88/100

Drua er Nebbiolo. Middels dyp rød farge. Duft av røde bær, plomme og hint av fat. Rund og god på smak med en frisk frukt. Lever opp til duften. Meget bra balansert. Bra tannin. Lang og god ettersmak. Passer glimrende til pasta og rødt kjøtt. Meget bra kjøp.

Tenuta Carretta Barbaresco Cascina Bordino Riserva 2016. Italia , Piemonte , Barbaresco. Pris kr. 389,90 Poeng 91/100

Drua er Nebbiolo. Mørkerød farge. Lekker duft av modne plommer, mørke kirsebær med små hint av tre. Meget bra fylde, frisk og en god fruktighet. Lever opp til duften med sine modne bær. Bra balansert syre og sødme. Bra tannin. En lang og god ettersmak. En vin til lam. Meget bra kjøp!!

Tenuta Carretta Barolo Cascina Ferrero 2017. Italia , Piemonte , Barolo. Pris kr. 339,90 Poeng 90/100

Drua er Nebbiolo. Mørkerød farge. God duft av modne kirsebær og plommer. Et fint hint lakris og krydder.God fylde, rund og bløt på smak. Lever opp til duften med sine bær. Perfekt balansert syre og mild tannin. Lang og god ettersmak. Passer vilt. Meget bra kjøp!!

Tenuta Carretta Barolo Cannubi 2016. Italia , Piemonte , Barolo. Pris kr. 535,-  Poeng 91/100

Drua er Nebbiolo. Fargen er dyp rød. God duft av mørke bær, hin av fat og tørkede blomster.  Meget bra fylde, rund og frisk. Riktig god munnfølelse. Bra sødme og syre. Bra tannin. God ettersmak. Passer riktig bra sammen med kraftige kjøttgryter. Kan lagres i minst 20 år. Meget bra kjøp men fortsatt litt ung.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.