Dyrere vin og øl?

Et av forslagene i det rødgrønne statsbudsjettet, er en økning av alkoholavgiften med 1,6 prosent. Ifølge Finansdepartementet, er økningen i tråd med den forventede generelle prisveksten.

Samtidig hevder Finansdepartementet at de har vurdert eventuelle virkninger. Og kommet frem til to motstridene konklusjoner.

-Mye tyder på at pris, sammen med tilgjengelighet, har stor innvirkning på alkoholforbruket.

-Høye avgifter på alkohol kan føre til økt grensehandel, hjemmeproduksjon og smugling. Dette svekker kontrollen med forbruket og innebærer tap av avgiftsinntekter.

Skuffelse

Bortsett fra avholdsbevegelsen, så er vel de fleste skuffet. Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, sier til dagbladet.no

Petter Nome ved åpningen av Mack Bryggerier.
Petter Nome ved åpningen av Mack Bryggerier.

-Vi har allerede verdens desidert høyeste avgifter på alkohol, og vi er vel omtrent de eneste i Europa som driver med indeksregulering.

– Vi hadde heller håpet at avgiftene ble senket. Spesielt når det gjelder øl, som utgjør en stor del av det som smugles fra Sverige og fører til stadig mer organisert kriminalitet, sier Nome.

Differensiert alkoholavgift.

Personlig mener jeg at en differensiert alkoholavgift skulle være det beste. Iallfall om målet er å holde alkoholforbruket nede. For, om man minsker alkoholavgiften på det alkoholsvake drikke og øker tilsvarende mer på de alkoholsterkere drikkene, vil jeg påstå at mengden drukken alkohol minsker.

En annen vesentlig sak, er at med økt alkoholavgift, så økes omsetningen ut av Norge, og Vinmonopolet svekkes sakte og sikker. Allerede nå øker grensehandelen. Septembertallene fra SSB viser at grensehandelen de foregående tolv månedene var på 12,5 milliarder kroner – og at nesten to milliarder av dette var alkohol. Dette er en økning på 30 prosent i forhold til forrige måling.

Bare dette sier at den påtroppende regjeringen bør se på en differensiert alkoholavgift og heller slutte å bable om vin i butikk. For det er ikke på vinmonopolet problemet ligger, men i en feilslått avgiftspolitikk.

Helseeffekten blir ikke det spor bedre av at man smugler sprit, vin og øl fra Sverige, Danmark eller Finland. Det eneste man oppnår med denne avgiftspolitikken, er å gjøre mennesker kriminelle.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.