Det skjer en stille vinrevolusjon i Languedoc-Roussillon. Noen av Frankrikes fremst vinbønder og produsenter slår seg ned i området, og er komplett likeglad med byråkrati rundt AOC-lovverk og produserer heller noen helt fantastiske bordviner.

Rent faktisk er noen av områdets beste viner  VdP eller Vin de Table. Og Carignan, Grenache og Syrah gir best viner i tillegg til de grønne druene Maccebèo og Grenache Blanc.

Languedoc-Roussillon er verdens største vinregion og mer enn dobbelt så stor som hele Australia, i mengde vinmark og antall liter vin.

Området dekker middelhavskysten og fjellandskapet fra Pyreneene ved spanskegrensen i vest til Rhônedalen og Provence i øst.

Kvalitet

Fra tidligere å ha vært kjent for bulkvin og heller veldig dårlige kvantitetsviner, er  heldigvis kvaliteten på vinene i Languedoc-Roussillon kraftig på bedringenes vei. Eksempler på gode appellasjoner på øverste trinnet i kvalitetshierarkiet er AOC Coteaux du Languedoc, AOC Corbières, AOC Côtes du Roussillon/AOC Côtes du Roussillon Villages, AOC Collioure, AOC St.Chinian, AOC Faugères, med flere. I disse appellasjonene vises Languedoc-Roussillons potensiale som kvalitetsregion best.

Stadig flere produsenter «gir fingeren» til gammel vinlitteratur og myndigheters reguleringer. De er kompromissløse på kvalitet, og kombinerer hardt arbeid i vinmarken med en ny stolt klokkertro på egne ferdigheter. Så generelt kan man si at de røde vinene fra Languedoc-Rousillon godt egnet til grillet og stekt rødt kjøtt og rustikk mat, og de hvite til rike fiskeretter og skalldyr.

Druene

De blå druene Carignan, Grenache og Syrah viser på sitt beste naturlig, moden og kjølig fruktighet som minner om mørke bær, balsamiske urter, lakris, tjære og røyk. De er gjerne faste med mye, men godt moden tannin og høy friskhet. De beste hvite vinene lages av Carignan Blanc, Grenache Blanc/Gris og Maccabèo og er tørre og friske med fin dybde og presis fruktighet. Andre internasjonale druer brukes også.

Spennende områder.

Roussillon, provence,

Selve Languedoc er den østlige delen av hele regionen og stekker seg fra til Nimes i øst til Narbonne i vest.

AOC Coteaux du Languedoc er Languedocs store appellasjon, som grenser mot området Corbières i vest og byen Nimes i øst. Coteaux du Languedoc varierer mellom maritimt og mer kontinentalt klima. I tillegg varierer topografien, så det er vanskelig å generalisere. Kommunene i terroiret Terasses du Larzac, i den nordlige del av appellasjonen, har et leire- og kalkholdig jordsmonn som gir fin mineralitet og gode vekstvilkår særlig for Grenache, Syrah og Carignan. Nærheten til fjellene og kjølige vinder fra gir kjølige sommernetter, noe som igjen gir sakte og fin modning samt høy friskhet.

Nizas og Caux ligger lenger sør, i områdene rundt Pezenas, som også har gitt navn til klimasonen. Her er jordsmonnet mer sand-, stein- og basaltholdig, noe som kan gi en litt annen stil enn i Terrasses du Larzac. Carignan og Syrah gir best viner her.

AOC  Pic-St-Loup

AOC  Pic-St-Loup er en underappellasjon, eller cru i Coteaux du Languedoc. Nord for Montpellier, fra kommunene rundt den karakteristiske ”ulvetoppen” regjerer Syrah, enten som endruevin eller iblandet litt Grenache Noir, Mourvèdre, Carignan eller Cinsault. Vinene har normalt moden fruktighet av mørke bær, og klassiske Syrahtoner av svale urter og pepper. Vinene er forholdsvis faste med god tannin og høy friskhet.

Corbières

AOC Corbières,

er Languedocs største appellasjon. Den grenser mot Roussillon i sør, Pyrineene i sørvest og Middelhavet i øst. Klimaet veksler derfor mellom kontinentalt og maritimt som ellers i Languedoc. I tillegg deles appellasjonen inn i elleve terroirs med ulike jordsmonn, som gjør det vanskelig å generalisere AOC Corbières. De beste rødvinene er basert på Carignan og Grenache Noir, men iblandes ofte Syrah og Mourvèdre. Gode vekstforhold finner vi i tørt middelhavsklima med jordsmonn av kalkholdig leire og skifer. I høyereliggende, fjellendt terreng med solrike skråninger, der kalk og leire dominerer jordsmonnet, finner vi Corbìeres’ beste hvitviner. Tramontane-vindene fra nord kjøler ellers hete vinmarker og gir druer med mye syre. Maccabéo, som vi også kjenner fra spansk Cava, gir sammen med Grenache Blanc og Bourboulenc best viner i Corbières.

Områder i Roussillon.

Roussillon.Roussillon er den vestlige delen av Languedoc-Roussillon og strekker seg fra spanskegrensen til byen Narbonne i øst. Her finner vi flere AOCer og Vin de Pays (VdP) som viser det ypperste av sørfransk vin.

AOC Côtes du Roussillon/ AOC Côtes du Roussillon Villages

Mange av dagens produsenter her,  har tidligere laget vin i Bordeaux og Burgund, men har sett seg lei på tradisjonene og flyttet virksomheten til Roussillon. Andre kvalitetsfokuserte produsenter har brutt ut fra det lokale kooperativet og ønsker å lage vin selv. Vinmarkene her er rimelige, til tross for karrig jordsmonn, gamle vinstokker, tørt, varmt klima og kjølige vinder fra fjellene – med andre ord perfekte forhold for høykvalitetsvin.

Rundt byen Calce er forholdene optimale for topp Carignan, Grenache og Syrah. Jordsmonnet inneholder mye kalk og skifer, sammen med granitt.

AOC Collioure ligger helt sør i Roussillon, mot havet. Varme og ventilerte vinmarker gir gode betingelser for sunne og modne druer. I nærheten dyrkes druer til søte sterkviner som Banyuls, og det sier litt om det varme klimaet i området. Allikevel klarer gode produsenter å lage viner med sunn og flott fruktkvalitet og balansert alkohol. Grenache og Mourvèdre tåler varmen best.

AOC Banyuls, AOC Rivesaltes og AOC Maury

Disse tre appellasjonene produserer Frankrikes mest kjente sterkviner. Banyuls er røde og basert på Grenache Noir. Druene høstes sent og ofte delvis tørket på vinplanten. Vinene er søte. Maury likner Banyuls, men er gjerne mørkere og snerper mer. Rivesaltes er både røde og hvite sterkviner, men kanskje mest kjent er muscat de rivesaltes, som er hvit og søt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.