Av Nicolas Mahé de Berdouaré

På grunn av nye produksjonsmetoder og den globale oppvarmingen øker sukkerinnholdet i vinen, og dermed også alkoholprosenten. Siden 1960-årene har verdens  gjennomsnitts-temperatur økt med 0,8 grader Celsius, faktisk 2 grader i Europa.

For konsumenter som ikke vet om dette, kan det se ut som om vinprodusentene målrettet lager vin med mer alkohol. Så er ikke tilfellet, økningen er nærmest en skadevirkning som endrer vinens karakter.

Jeg kom nylig borti en vin fra Fronsac, som ifølge etiketten inneholdt 15,5 prosent alkohol. Enkelte ville kanskje glede seg over å finne en vin med et så høyt alkoholinnhold; selv synes jeg det er nedslående og urovekkende. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholsmaken blir for fremtredende, vil det også gå utover vinens friskhet. Den kjenner vi takket være fruktsyreinnholdet, som reduseres med økt alkoholandel.

Hvorfor blir det mer alkohol i vinen?

Enkelt oppsummert: Sukkeret i druene blir omdannet til alkohol og CO2 ved hjelp av gjær. Jo mer sukker som finnes i druene, desto høyere blir alkoholprosenten (17 gram sukker per liter tilsvarer én prosentalkohol, hvis alt sukker blir til alkohol). Solen igangsetter og driver fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol.

En grei tommelfingerregel blir da

  • Varme områder gir høy alkoholprosent
  • Kalde områder gir lav alkoholprosent

Dette minner meg om en liten episode jeg har hatt den tvilsomme glede av å oppleve i Norge:

Prosentkjøperne

Den skjedde i en tax-freebutikk på Gardermoen der jeg overhørte en samtale mellom to voksne menn foran vinhyllen.

«Hvilken flaske skal vi ta — denne eller den her?» spurte den første, mens han viftet med to ulike flasker i luften.

«Ta den», svarte den andre, «den har 14,5 prosent — den andre har bare 13 …» Jeg kjente at det begynte å koke inni meg og var på vei til å gripe inn i samtalen, men ble heldigvis holdt igjen av min fornuftige kone, som fortsatt klarte å tenke på at vi hadde et fly å rekke!

Du finner flere historier av Nicolas Mahé de Berdouaré i hans bok https://vindunderlig.no

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.