Demokrati på Vinmonopolet!

stortinget_612180iStortinget får egen vin

Av Kristin Alsvik

 Det er duket for valgkamp på en ny arena når de to vinene Løvebakkens rødgrønne og Løvebakkens blåblå nå lanseres på Vinmonopolet. Innholdet i de to flaskene er nøyaktig det samme – en Bordeaux 2010 med høy kvalitet – og vinene er de første i Norge med alkoholadvarsel på etiketten.

Noen måneder før det kommende stortingsvalget 9. september får politikerne på tinget sine egne viner – Løvebakkens rødgrønne og Løvebakkens blåblå – med andre ord, én til hvert regjeringsalternativ.

Første vin med alkoadvarsel

Det er ingen politiske budskap på etikettene, men det hindrer likevel ikke vinene fra å være revolusjonerende. Løvebakken-vinene er Norges første med alkoholadvarsler på baketiketten, og de lyder som følger:

L_vebakkens_r_dgr_nne_bla_bla_”Vin er sterkt avhengighetsskapende og kan ved overdrevent inntak føre til alvorlige og permanente helseskader.”

”Viktige avgjørelser bør både i forkant og etterkant av stortingsvalget tas i edru tilstand.”

– Vi håper og tror at både myndigheter og forbrukere vil ønske dette tiltaket hjertelig velkommen. Det føles riktig at vi som norsk vinimportør setter fokus på at overdrevent inntak av alkohol kan ha negative konsekvenser, og at vi ikke bare snakker om de positive sidene ved det å nyte vin. Løvebakken-vinene var ideelle å starte med – i forbindelse med det kommende stortingsvalget i høst settes nå alkoholpolitiske spørsmål på agendaen, og hva passer vel bedre til å ha alkoholadvarsel på baketiketten enn et produkt som har det norske Stortinget på frontetiketten, sier Geir Eikeland, som er gründer og daglig leder i Excellars.

Kjær flaske med mange navn

Hvis du tar en nærmere titt på frontetiketten vil du se at det er lagt inn en rekke fornavn i bakgrunnen. Disse navnene er selvsagt ikke vilkårlige – navnene på Løvebakkens rødgrønne tilhører stortingsrepresentantene fra den rødgrønne fløyen, mens det tilsvarende er gjort på Løvebakkens blåblå.

På baketiketten av vinene er det også lagt inn en stripe med teksten ”Vinen under dette nivået representerer skatter og avgifter”, som er plassert nøyaktig der den er på grunnlag av presise utregninger. På Løvebakken-vinene tilsvarer 30 prosent av innholdet det som totalt går til alle ledd i prosessen som fører frem til at forbrukerne til slutt kan kjøpe vinen på sitt lokale Vinmonopol, som produsent, importør og logistikkvirksomhet, mens den norske stat sitter igjen med de resterende 70 prosentene.L_vebakkensR_dgr_nneFront

– Dette har vi ikke gjort for å implisitt vise tilhørighet til eller ta avstand fra én av de to fløyene, selv om dette nivået kanskje kunne ha vært både lavere og høyere om den ene eller den andre hadde fått bestemme. Vi synes bare at det er interessant å tydeliggjøre hva som ligger i produsent- og importørleddet, og hvor stor den totale pengestrømmen til staten er, forteller Geir Eikeland.

Selv om vinene ikke har noe politisk budskap i seg selv håper Excellars at de vil bidra til å rette fokus mot det forestående stortingsvalget og viktigheten av at så mange som mulig bruker stemmeretten sin – uavhengig av hvilken fløy man velger å gi den til.

Eksepsjonell vin til eksepsjonell pris

Vinimportøren forventer også gode tilbakemeldinger på selve vinen. Innholdet i de to flaskene er helt identisk – men på ingen måte kjedelig. Her finner vi intet mindre enn en Bordeaux fra den allerede legendariske 2010-årgangen, som kanskje er den beste på flere tiår.

Vinen kommer fra Château Marquet la Paillerie, som ligger i den lille byen Blaye i Côtes de Bordeaux. Her er det mye sol og perfekt jordsmonn for vindyrking, og det har gjort distriktet kjent for å produsere viner med høy kvalitet og god verdi for pengene. Vekstsesongen i 2010 var ypperlig, og druene kunne høstes sunne og perfekt modne. Årgangen har derfor fått en svært god struktur med myke, modne tanniner og et fremragende lagringspotensiale.

– Det å selge en Bordeaux fra 2010-årgangen med en slik kvalitet til en pris på 129,90 kroner er rett og slett eksepsjonelt, helt uavhengig av hva som står på etiketten. Vinene er først og fremst et morsomt prosjekt, men det er selvsagt også viktig for oss å være ærlige og selge vin med høy kvalitet. Løvebakken-flaskene inneholder derfor en typeriktig og klassisk Bordeaux med god fylde og mye frukt – rett og slett en førsteklasses vin. Og selv om vinen bare har fått tre år på baken har den oppnådd god modenhet, og den drikker veldig godt allerede nå, sier Geir Eikeland i Excellars.

Perfekt til grillmat og politiske debatter

L_vebakkensBlablaFrontLøvebakken er en bløt, fyldig og fruktig vin med god struktur og mye smak. På farge er den rød med blåskjær, og vinen dufter og smaker av mørk moden frukt som solbær og plommer, med et hint av animalske toner. Tanninene er fine og modne, og vinen har en lang, rik og myk avslutning. Løvebakken passer som hånd i hanske til kraftig rødt kjøtt som okse, lam og vilt, ikke minst hvis det har vært en tur innom grillen, men den går også veldig fint til lettere kjøtt som svin eller kylling, samt til ostefatet.

Med sin myke og fruktige stil er Løvebakken også herlig å drikke uten mat, for eksempel i selskap av en interessant TV-debatt eller en heftig politisk diskusjon i lystige venners lag. Enkelte vil kanskje også hevde at den blåblå varianten har et snev av nye ideer og bedre løsninger, mens andre muligens vil føle at den rødgrønne har et lett preg av trygghet, rettferdighet og tradisjonelle verdier. Prøv selv – kanskje kjenner du noen helt andre nyanser?

Løvebakkens rødgrønne og Løvebakkens blåblå er begge tilgjengelige i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en veiledende utsalgspris på 129,90 kroner.

Excellars kommer til å overvåke salget av de to vinene utover våren og sommeren, og vil følge opp med rapporter om hvilken av vinene som til enhver tid ligger an til å ”vinne valget”, både på landsbasis og landsdelsnivå, på nettstedet www.løvebakken.info. Blir det rødgrønn eller blåblå seier på Vinmonopolet? Du bestemmer!

 

Spesifikasjoner

 

 

Løvebakkens rødgrønne 2010

Drue: 90 % Merlot og 10 % Cabernet Sauvignon

Distrikt: Côtes de Bordeaux, Bordeaux, Frankrike

Alkoholinnhold: 14 %

Sukker: 0,3 g/l

Syre: 3,71 g/l

Volum: 0,75 l

Pris: 129,90 kroner

Vinmonopolnr.: 539301

Vecturanr.: 133757

 

 

Løvebakkens blåblå 2010

Drue: 90 % Merlot og 10 % Cabernet Sauvignon

Distrikt: Côtes de Bordeaux, Bordeaux, Frankrike

Alkoholinnhold: 14 %

Sukker: 0,3 g/l

Syre: 3,71 g/l

Volum: 0,75 l

Pris: 129,90 kroner

Vinmonopolnr.: 539201

Vecturanr.: 133755

 

Visste du at…

  • De to løvene som vokter rampene opp til inngangsplatået foran Stortinget ble hugget ut av en knivdrapsdømt fange som ventet på å bli henrettet i Akershus festning i 1866 – og som takk for arbeidet ble han seks år senere benådet av Regjeringen for ”fortjenester mot Norges nasjonalforsamling”
  • I 2012 innkasserte den norske stat 12,1 milliarder kroner i alkoholavgifter
  • Ifølge en undersøkelse fra 2011 utført av Actis er hele fire av fem nordmenn positive til alkoholadvarsler – selv om få er klar over at overdrevent inntak av alkohol kan føre til helseskader som hjertesykdommer og kreft (dette vet henholdsvis én av tre og én av fem)
  • Merlot er den vanligste blå druetypen i Bordeaux, og er basen i verdens dyreste vin – Château Petrus
  • Navnet Merlot antas å stamme fra det gamle franske ordet for ung svarttrost – sannsynligvis på grunn av druens svært mørke farge eller svarttrostens forkjærlighet for druer

Kilde: Pressemelding.

4 KOMMENTARER

  1. Herregud at det er mulig. Hadde det vært 1. april i dag hadde jeg garantert trudd at dette var kødd 🙂
    PS: advarsler på vinflasker o.l. er noe svineri.

  2. Skjønner at det er produsenten som har satt på advarsel, at det er en slags gimmick eller noe slikt, men fortsatt svineri 😉 Tviler på at jeg kommer til å kjøpe det der, selv om det omtales som god kvalitet på det som er inni flaska, en av de to flaskene kommer i alle fall ikke innenfor mine dører 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.