Aldri har jeg smakt så mye bra og spennende vin som i 2017.

Og aldri har jeg gitt så mange forskjellige vin 90 poeng og mer… og det er ikke for at jeg har blitt snillere med årene. Jeg er fortsatt en sur gammel mann.

Rødvin.

En av årets beste opplevelsene var

Roches Neuves Clos de l’Echelier 2013. Frankrike, Loire, Saumur-Champigny. Pris kr. 389,- Poeng 94/100

100% Cabernet Franc fra en 300 år gammel, innhegnet vinmark i Dampierre sur Loire. Jordsmonn av kalkholdig leire over kalkstein. Manuell innhøsting og sortering av druene. Vinen spontangjæres på store eikeliggere ved relativt kjølig temperatur. Fargen er dypt rød med et lite blått skjær. En fantastisk duft av mørke bær, bitte litt blomst og fat. Smaken er uforglemmelig med sin perfekte fruktighet, fylde og en syre og sødme som ikke kan bli bedre balansert. En ettersmak som er fantastisk. En vin som danser perfekt til rødt kjøtt. Dette er kanskje årets vin så løp og kjøp.

Ravenswood er et bevis på at USA er mer enn Donald Trump og sørglige nyheter.

Ravenswood Old Hill Zinfandel 2011. USA California.  Pris kr. 349,90  Poeng 94/100.

Mørke rød på fargen. Dufter av moden frukt, frisk og elegant. Smaken følger duften med en fantastisk fylde, fløyelsmjuk mot ganen og en syre og sødme som går over i historien. En lang, kraftig ettersmak som man håper aldri skal ta slutt. Men selv for denne vinen gjør den jo det. Passer fint sammen med krydret mat. En ekte løp og kjøp vin.

Dominio do Bibei Lalama 2012. Spania, Galicia, Ribeira Sacra. Pris kr. 219,90  92/100 Poeng.

Fargen er nesten blårød. En utrolig lekker duft av kirsebær, urter og hint blomster. Det er nesten så man ikke klarer å slutte å lukte, men bare nyter av duften. Smaken lever på lange veier opp til duften. Her er det kirsebær, urter, blomster og en anelse fat. Den er saftig og konsentrert med en god munnfølelse. Her er det en nest inntil perfekt syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. Passer glimrende til lam eller bare kos. Om jeg har fått meg en ny favorittprodusent? Så absolutt.
Det forundrer meg titt som tett at de biodynamiske vinene ofte skårer så mye høyre enn de mer tradisjonelle vinene i samme prisklasse. Og for å finnen en vin som Dominio do Bibei Lalama 2012 blant de mer tradisjonelle vinene, så må man nok ut med et par hundrelapper til. Derfor, løp og kjøp!!

Cuvée Gaby Crozes-Hermitage 2014. Frankrike, Rhône Nord, Crozes Hermitage. Pris Kr. 299,90 Poeng 92/100

Dyp rød, god duft av bjørnebær og pepper. Smaken har en veldig bra fylde, lever fint opp til duften med meget bra balansert syre og sødme. Fin ettersmak. Som sagt, glimrende til rype. Meget bra kjøp.
Elg er ironisk nok det minst viltpregede kjøttet man kan felle i norsk natur. Så en vin som går bra sammen med storfe, vil som regel også fungere bra sammen med elg.

Casa Smith Cervo Barbera 2015. USA, Washington, Columbia Valley. Pris kr. 275,- Poeng 92/100

Blårød på fargen. Nydelig duft av plommer, solbær med en anelse urter. Smaken er sjeldent bra. Den er fruktig, kompleks med mørke bær, kirsebær med elegante urter. Perfekt syre og sødme. En lang og god ettersmak. Det er vel ikke så mye mer man kan kreve av en vin enn dette. Forøvrig så passer den fint sammen med lam og vilt. En ekte løp og kjøp vin.

Faustino I Gran Reserva 1970. Spania, Rioja. Pris kr. 1 450,00 Poeng 92/100

Mursteinsrød med en lys kant. Mørke bær på duft med elegant fat og nydelig krydder. Smaken har frukttoner med elegant munnfølelse. Perfekt syre og sødme med en lett krydret ettersmak. Passer til sopp og medium sterke oster.

Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2010. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 330,- Poeng 92/100

Druene er Rondinella, Corvina, Corvinone. Mørkerød på farge med en fantastisk duft av mørke bær, tobakksblader og med et fint hint av lær og plommer. Smaken har en fantastisk fylde, frisk med masser av kirsebær, vanilje og det lille udefinerbare som jeg bare elsker. Perfekt syre og sødme med en fin tannin. En elegant, rund ettersmak. Siden det er jul, så blir dette for meg, julens kosevin nummer ett. Meget bra kjøp.

Lamy-Pillot Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2014. Frankrike, Burgund, Chassagne-Montrachet. Pris kr. 379,- Poeng: 91/100

Vinen er laget på 100% Pinot Noir. Fin klar rød farge. Nydelig duft av mørke bær som kirsebær og med fine hint av urter og bitte litt fat. Frisk og fyldig på smak. Samme kirsebær og urter som i duften. Virkelig god syre og sødme. Mild tannin. Bra ettersmak. En vin som vil passe bra sammen med både lyst kjøtt og fisk. Denne vinen er et bevis på at man ikke behøver å ta opp banklån for å få en riktig bra vin fra Burgund. Meget bra kjøp.

Tissot Poulsard Vieilles Vignes 2016. Frankrike, Jura, Arbois. Pris kr. 269,90 Poeng 90/100

Vinen er laget på hundre prosent Poulsard. En drue som stort sett bare dyrkes i Jura. Fargen er elegant rød. Riktig bra duft av røde bær med et fint hint av litt frukt og urter. Frisk og fruktig på smak med en god munnfølelse. Lever fint opp til duften med en god balanse mellom syre og sødme. En riktig bra ettersmak. Passer fint sammen med lam og lyst kjøtt. Meget bra kjøp!

Hvitvin

Weingut Winter Geyersberg Riesling Grosses Gewächs 2015. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 314,90 Poeng 94/100

Gul med et grønt skjær på fargen. Elegant duft av sitrus, epler og et hint av petroleum og blomst. Klassiske dufter for en riesling. Smaken lever på lange veier opp til duften med en frisk fylde, perfekt syre og sødme og en ettersmak som man håper aldri skal ta slutt. En vin som kan brukes til lyst kjøtt, men også til latter og nytelse. En fantastisk vin.

Gaia Vin Santo 2006. Hellas. Pris kr. 299,90 Poeng 94/100

En vin som er laget på den lokale drua Assyrtiko og som man stort sett finner på øya Santorini. Fargen er vanskelig å definere, men nærmest gyllenbrun. Den har en fantastisk duft som fyller hele rommet med tørket frukt, honning, melon og noe urter, når man åpner flasken. Det er nesten så man bare har lyst til å sitte og snuse. Smaken er fyldig med en fantastisk sødme. Men allikevel, føles den frisk. En smak som inneholder nøtter, honning, melon, tørket frukt og som er kanskje noe av det mest perfekte jeg har smakt når vi snakker om balanse mellom sødme og syre. Dette er en vin som går perfekt til visse oster og dessert. Bør serveres ved 16-17 grader. Det blir produsert cirka 2500 flasker pr år. Så om du skal ha den optimale dessertvinen til jul, så plukk den med deg nå. En ekte løp og kjøp vin.

Le Dom d’Henri Heritage Chablis 1er Cru Fourchaume 2014. Frankrike, Burgund, Chablis. Pris kr. 440,- Poeng 93/100

En ekte wow vin. Lysgul med et lite grønt skjær på farge. En nydelig duft av epler, sitrus og noe mineralitet. Smaken er konsentrert, elegant og klassisk Chablis. Lever fantastisk bra opp til duften med en tett på perfekt balansert syre og sødme. En meget elegant ettersmak. Passer til fisk men aller best som kos. Kan lagres de neste 15- 20 årene. På tross av pris, løp og kjøp.

Luis Seabra Xisto Cru 2014 Portugal, Douro. Pris kr. 329,- Poeng 93/100

Rabigato er en av Douro områdets absolutt beste vindruer. Gouveio 5%, Côdega do Larinho 15%, Rabigato 70%. Lys strågul med et bittelite grønt skjær. Hvilken fantastisk duft av vått fjell, blomster, sitrus og et lite hint av eple. Så til smaken. Her er det nesten bare å dra frem alle superlativer jeg kan. Vinen er frisk, fyldig med en fantastisk munnfølelse. Selv om det er høy syre, så er den perfekt balansert med sødmen i vinen. En lang, tørr ettersmak. Passer til skalldyr i de fleste varianter. Om jeg skal si noe negativt om denne vinen, er at flasken blir altfor fort tom. Løp og kjøp!

Henri Bourgeois Le MD Sancerre 2016. Frankrike, Loire, Sancerre. Pris kr. 249,90 Poeng 92/100

Hundre prosent Sauvignon Blanc. Gullgul på farge, nesten en fet duft med gule frukter, sitrus, stikkelsbær og hint av blomster. Det kan vel ikke dufte mer av Loire og Frankrikes hage enn dette. Smaken lever opp til duften med nydelig fylde, frisk og en perfekt balansert syre og sødme. En lang og god ettersmak. Passer riktig bra sammen med sjømatretter og lyst kjøtt. En ekte løp og kjøp vin.

Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2015. Tyskland, Nahe. Pris kr. 369,00 Poeng 93/100

En vin fra det legendariske vinåret 2015. Strågul på fargen med et aldri så lite grønt skjær. En fantastisk duft av vinbergsfersken, sitrus med hint av det spennende, lille udefinerbare. Smaken er tørr, men med flott fylde og fruktighet. Perfekt balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. En vin som passer perfekt til lyst kjøtt og lykkelige stunder. Meget bra kjøp. En vin som vil utvikle seg de neste 15-16 årene.

Gut Hermannsberg Steinterrassen Riesling Trocken 2014. Tyskland, Nahe. Pris kr. 299,- Poeng 92/100

Fin gulgrønn farge. Herlig frisk duft av sitrus, epler og et aldri så lite hint av blomst. Smaken er frisk, tørr og med en god fylde. Lever flott opp til duften med en perfekt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer bra til alle former for skalldyr og til kos. Løp og kjøp.

Trossen Lay Purus Riesling 2015. Tyskland, Mosel. Pris kr. 310,- Poeng 92/100

Drua er riesling. Vakker gyllen farge. Nydelig duft av sitrus, epler, honning og blomster. Mer duft kan man nesten ikke kreve av en vin. Smaken er frisk, fyldig med masser av grønne epler, fersken og en anelse blomst. Perfekt syre og sødme. En lang og fin ettersmak. Den vil fungere perfekt til lyst kjøtt. Personlig vil jeg gjerne nyte den en høstkveld med venner. Løp og kjøp.

Rings Freinsheim Riesling Trocken 2015. Tyskland. Pfalz. Pris kr: 235,- Poeng: 92/100

2015 var en helt usedvanlig bra årgang i Tyskland. Noe som denne vinen her også bærer preg av. Lys gul på fargen, med et lite grønt skjær. Fin duft av grønne epler, sitrus og hint av blomster. Smaken er fruktig, frisk og fyldig. Vinen lever fint opp til duften og her finner man både de grønne eplene og sitrusen. Riktig bra balanse mellom syre og sødme. En fin, lang ettersmak. For meg er dette kosevinen nummer ett. Men den går glimrende sammen med fisk og skalldyr også.  Meget bra kjøp.

Coffele Le Sponde Recioto di Soave 2015. Italia, Veneto, Soave. Pris kr: 299,90 Poeng 92/100

Fantastisk strågul farge. En himmelsk duft av tørket frukt, honning og en solvarm blomstereng. En nydelig munnfølelse, frisk, rund, perfekt syre og sødme. En ettersmak til evigheten. Kom med ostene eller fruktdesserten. De vil passe perfekt sammen. Årets beste dessertvin? Løp og kjøp!

 

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.