Siden vi nærmer oss nyttår, så kårer det ene vinmagasinet etter det andre «verdens beste» vin.

Som om det skulle være mulig. Det er ikke en kjeft, eller en redaksjon som har smakt så sinnsykt mye vin. Men siden Godt Drikke ikke vil være dårligere enn noen andre, så kårer jeg de beste vinene som jeg har smakt i løpet av året 2020. Så de jeg ble sittende med, var 38 forskjellige vin av flere hundre jeg har smakt og spyttet ut i løpet av 2020.

I år så er det en liste med blandet røde og hvite stillviner. Musserende og rosévin kommer senere på egne lister. Akkurat som Bag in Box vil ha sin helt egen kåring. Jeg har satt en R ved rødvin og en H ved hvitvinen.

 1. (R)  Radici Taurasi Riserva 2014. Italia, Campania, Taurasi. Pris kr. 469,90 Poeng 96/100

Druen er Aglianico. Vakker mørkerød farge med et bitte lite brunt skjær. En drøm av en duft av mørke bær, plommer og små hint av sjokolade. Frisk og fyldig med en fantastisk konsentrasjon. En perfekt munnfølelse og en perfekt balansert syre og sødme. Meget fin tannin. En lang og god ettersmak. Passer perfekt til lam eller vilt. Kan lagres de neste femten, tjue årene. Selv om vi kun er i slutten av februar tviler jeg på at jeg kommer til å smake en bedre vin i år.

 1. (H)  Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Tr. GG 2016. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 446,90 Poeng 94/100

Drua er Riesling. Fin gyllen farge med et grønt skjær. Meget god duft av sitrus og epler med klare hint av vinbergsfersken og en anelse honning. Smaken har en helt fantastisk frisk, fruktig fylde. En perfekt balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sine epler, sitrus og fersken. Lang, frisk og fruktig ettersmak. En vin til spekemat. Spar flasken i de neste mange årene og jeg er overbevist om at den kommer til å utvikle seg ennå mer.

 1. (R)   Valduero Ribera del Duero Gran Reserva 2010. Spania, Castilla y León, Ribera del Duero. Pris kr. 698,- Poeng 94/100

En vin laget på Tempranillo. En djup mørkerød farge. En fantastisk, litt intens duft av mørke bær, plommer og hint av bjørnebær. Frisk og fruktig på tross sine ti år. Mjuk med en virkelig bra fylde. Lever opp til duften med sine mørke bær samt et hint av krydder. Meget bra balansert og med en mild tannin. En lang, meget god ettersmak. Passer sammen med lam. Tror denne vinene vil fortsette og utvikle seg de neste 10 årene.

 1. (R)   Rioja Alta Gran Reserva 904 2010 Spania, Rioja. Pris kr 399,90 Poeng 94/100

Druene er Mazuelo, Viura, Graciano 10%, Tempranillo 90%. En flott rødbrun farge. En helt fantastisk duft av plommer, tørka frukt med et lekkert hint av krydder og fat. Smaken er som en drøm. Med en stor fylde, meget bra munnfølse og en god friskhet. Perfekt syre og en bra tannin. Man kan kjenne igjen duften på smaken. En lang og meget god ettersmak. Nesten så man sitter i flere minutter og bare smatter av ettersmaken. En vin som vil passe bra sammen med lam. En vin som virkelig er verd pengene!

 1. (H)   Barth Hattenheim Hassel Riesling GG 2017. Tyskland, Rheingau. Pris kr 469,- Poeng 94/100

Drua er Riesling. Fin lysgul farge. En fantastisk duft av sitrus, epler og vinbergsfersken. Smaken har en elegant fylde og fruktighet. Perfekt balansert. Følger duften med sin frukt. En lang og meget god ettersmak. Passer glimrende til sjømat og den lange samtalen med venner. Meget godt kjøp!

 1. (R)  Viña Ardanza Selección Especial 2001. Spania, Rioja.Poeng 94/100

Denne vinen finnes dessverre ikke på polet. Fin dyp rød farge. En fantastsisk duft av mørke kirsebær og plommer. Fint hint av krydder. Smaken har en herlig frisk, fruktig smak med en meget god fylde. Perfekt syre og sødme. Lever opp til duften med sine bær og krydder. En meget bra ettersmak. Dette er en fantastsik vin som vil fungere bade til lam og kos.

 1. (R)   Salwey Eichberg Spätburgunder GG 2017. Tyskland, Baden. Pris kr 525,- Poeng 94/100

Drua er Spätburgunder, eller Pinot Noir på «norsk». En vakker lys rubinrød farge. Utrolig duft av kirsebær med elegant hint av urter og eik. En sjeldent bra fylde med en herlig fruktighet. Perfekt balansert syre. Bra tannin. Lang og god ettersmak. Passer virkelig bra sammen med lam og småvilt. Gå ta banen for en vin. Meget bra kjøp.

 1. (H)   Maximin Grünhaus Herrenberg Spätlese 2018. Tyskland, Mosel-Saar-Ruwer. Pris kr. 329,90 Poeng 94/100

Drua er riesling. Vakker gyllen farge med et bittelite grønt skjær. En herlig duft av sitrus, gule epler og med små hint av vinbergsfersken. Smaken er en av de sjeldne. Helt fantastisk fylde, perfekt syre som balanserer sødmen. Samme friske, fruktighet som i duften med både epler, sitrus og fersken. Og det på tross av sødmen. En herlig ettersmak som man ikke ønsker skulle slutte. En vin som passer glimrende til dessert og skarpe oster. En vin til de store anledningene eller når man vil forkjæle noen man elsker.

 1. (H)   Bassermann-Jordan Pechstein Riesling Grosses Gewächs 2018. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 499,90 Poeng 93/100

Jeg har alltid vært en stor beundrer av Bassermann – Jordan. Men en prisstigning på 100 kroner siden jeg smakte vinen sist, er vel litt sterkt. Uansett, fin gulgrønn farge. God duft, av sitrus, grønne epler. En god fyldig og fruktig smak som lever fint opp til duften med sin sitrus, epler. Riktig god balanse mellom syre og sødme. En lang, god ettersmak. Passer sammen med lyst kjøtt og fisk. I 2017 ga jeg denne vinen 92 poeng.

 1. (R)   Lethbridge Pinot Noir 2018. Australia, Victoria, Geelong. Pris kr. 335,- Poeng 93/100

Pinot Noir. Fin mørkerød farge. Kirsebær på duft med litt blomster og en anelse fat. Hvilken fantastisk smak. Meget bra munnfølelse, frisk og fruktig. En lekker fylde. Perfekt balansert og en meget bra tannin. Lang, nydelig ettersmak. En vin som passer lam for ikke å snakke om kos. Løp og kjøp vin.

 1. (R)   Clos du Moulin aux Moines Pommard 2017. Frankrike, Burgund, Pommard. Pris kr. 489,90 Poeng 93/100

Drua er Pinot Noir. En klar mørkerød farge. En fantastisk duft av røde bær, kirsebær og bitte litt blomst. Meget god fylde, frukt og en perfekt balanse. Samme bær som i duften. Meget bra tannin. Lang og god ettersmak. En vin som danser samba sammen med lam. Verd pengene.

 1. (R)   Barahonda Summum 2017. Spania, Murcia, Yecla. Pris kr 265,- Poeng 93/100.

Drua er Monastrell. Vakker, mørkerød farge. Meget bra duft av kirsebær, bjørnebær med hint av plommer og sjokolade. Fyldig og god med en riktig god munnfølelse på smak. Lever flott opp til duften med en anelse eik. Godt balansert. Bra tannin. Meget god ettersmak. En vin som går fint sammen med rødt kjøtt, gryter og mektig bra sammen med venner, latter og lange diskusjoner.

 1. (H)  Maximin Grünhaus Riesling Alte Reben 2017. Tyskland, Mosel. Pris kr. 249,90 Poeng 93/100

Drua er Riesling. En fin gulgrønn farge. Sexy duft av epler, sitrus og med hint av vinbergsfersken og urter. Smaken er frisk, fruktig med en fin smak av epler. Meget fin fylde som balanseres av perfekt syre. Lang og god ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt eller spekemat. Noe av det beste jeg har smakt fra Mosel.

 1. (H)  Graf von Schönborn Marcobrunn Riesling Erstes Gewächs Erbach 2017. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 419,70 Poeng 93/100

Vakker lys gyllen gul med et lite grønt skjær på fargen. En drøm av en duft med sitrus, blomster og frukt. Smaken er frisk og fruktig. En deilig munnfølelse med virkelig bra fylde. Perfekt syre og sødme. En ettersmak som varer inn i evigheten. En vin som kan brukes til fisk og skalldyr, men best til andakt, kos og lavmælte samtaler. En vin du kan spare i kjelleren de neste 15-20 årene. Løp og kjøp.

 1. (R)  COS Frappato 2019. Italia, Sicilia, Terre Siciliane. Pris kr. 269,90 Poeng 92/100

Jeg ble så glad første gangen jeg smakte COS Frappato . Dels for at jeg ikke hadde forventet meg noe spennende, jeg mener, flaska så jo litt kjedelig ut og fargen på vinen var jo så lys. Også var det bare en fantastisk opplevelse. Drua er Frappato.  Vinen har en lys rød farge. Elegant duft av røde bær fra hagen samt en anelse blomster. Frisk og fyldig på smak. Lever opp til duften, med en god frukt og en perfekt balansert syre og sødme. Lette tanniner. En riktig god ettersmak. Vinen til lyst kjøtt og kos. En ekte løp og kjøp vin.

 1. (R)  Ch. Salettes Bandol 2015. Frankrike, Provence, Bandol. Pris kr. 309,90 Poeng 92/100

Druene er Grenache 10%, Mourvèdre 85%, Cinsault 5%. Vakker mørkerød farge. Dufter av mørke bær, litt rød frukt og bitte litt krydder. Fyldig, rund og god på smak. Frisk fruktighet med perfekt syre og sødme. Bra med tannin. Lang og nydelig ettersmak. En vin som elsker biff. Her er det nytelse i hver dråpe.

 1. (R)  2016. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 449,90 Poeng 92/100

Laget av druene Corvina 80%, Rondinella 10%, Oseleta 9%, Croatina 1%. Vakker mørkerød farge. Meget god duft av kirsebær, nøtter og fine hint av tre. Frisk og fyldig på smak. Tørr og konsentrert med en lett elegant sødme. Perfekt syre og sødme med en lett tannin. En lang og god ettersmak. Vinen er perfekt til vilt. En ekte «wow» vin.

 1. (R) Faustino I Gran Reserva 2008 Spania, Rioja. Pris kr. 224,90 Poeng 92/100

Druene er Graciano 9%, Tempranillo 86%, Mazuelo 5%. Mørkerød farge. Veldig bra duft av mørke bær, eik og tørket frukt. Smaken er fyldig, rund med en fin friskhet. En balanse som er nesten perfekt. Fin tannin. Lever riktig bra opp til duften. God og lang ettersmak. En vin som passer til lam fra grillen eller en god lammegryte. Her er det masser av vin for pengene. Også er den en tikrone billigere enn sist gang jeg smakte den. Denne vinen vil fortsette og utvikle seg de neste ti, femten årene. Ekte løp og kjøp vin

 1. (R) Julia Bertram Handwerk Spätburgunder 2017. Tyskland, Ahr. Pris kr. 258,- Poeng 92/100

Drua er Spätburgunder (Pinot Noir). En lys klar rød farge. En lekker, klassisk duft av kirsebær og urter. Smaken er moden, fyldig og rund med en fin frukt. Elegant syre med en mjuk tannin. En nydelig ettersmak. Kan brukes til torsk men aller best til kos. Her er det masser av vin og kvalitet for pengene. Løp og kjøp

 1. (R) Fenocchio Barolo Bussia Sottana Riserva 2013. Italia, Piemonte, Barolo. Pris kr. 349,90 Poeng 92/100

Drua er Nebbiolo. Mørkerød med et fint brunt skjær på fargen. Meget bra duft av røde bær med bra hint av lakris og fat. Rund og god på smak med en glimrende fylde. Lekker fruktighet. Bra balansert syre og sødme. Bra med tannin. En lang og god ettersmak. En vin som passer flott til viltgryte med kantareller.

 1. (R) Tedeschi Amarone Classico 2016. Italia, Veneto. Pris kr 379,- Poeng 92/100.

Laget på druene Rondinella 30%, Rossignola 5%, Molinara 5%, Corvinone 30%, Corvina 30%. En dyp, rød farge med et lilla skjær. Duften er fylt av mørke bær, kirsebær og fine hint av fat. Smaken er fyldig med en god munnfølelse og god frukt. Flott sødme og syre. En friskhet som fortsetter ut i ettersmaken som varer og varer og… Vinen passer fint sammen med kraftige kjøttretter. En ekte løp og kjøp vin.

 1. (R)  Faiveley Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2017. Frankrike, Burgund, Gevrey-Chambertin pris kr. 445,- Poeng 92/100

Pinot Noir. Middels dyp rød. Duft av kirsebær og andre røde bær- fint hint av eik. Smaken har en flott fylde, bra fruktighet. Lever opp til duften. Riktig bra balansert syre og sødme. Flott tannin. En varm elegant ettersmak. Passer bra sammen med småvilt. Meget bra kjøp.

 1. (R) Luigi Pira Barbera d’Alba 2018. Italia, Piemonte, Barbera d’Alba. Pris kr. 269,90 Poeng 92/100

Drua er Barbera. Klar mørkerød farge. Meget bra duft av kirsebær, plommer og bitte litt urter. Smaken er rund og god med en riktig bra fruktighet. Lever opp til duften med sine bær og urter. Riktig bra balansert syre og sødme. Mild tannin. En drøm av en ettersmak. Passer best til lyst kjøtt og kos. Meget bra kjøp

 1. (H) Salwey Eichberg Grauburgunder GG 2016 Tyskland, Baden. Pris kr. 449,- Poeng 92/100

Vinen er laget på Grauburgunder, Pinot Gris fransk. Vakker gyllen farge med et lite grønt skjær. Dufter lekkert av fersken, gule epler og bitte litt krydder. Lekker duft. Akkurat som duften, er smaken lekker med en fet og god fylde. Bra fruktighet. Perfekt balansert. En lang og god ettersmak med bitte litt fersken på slutten. En perfekt vin til lyst kjøtt. Meget bra vin.

 1. (R) Bernhard Huber Malterdinger Spätburgunder 2017. Tyskland, Baden. Pris kr. 348,90 Poeng 92/100

Drua er Spätburgunder.(Pinot Noir). Ung rubinrød farge. Fantastisk duft av kirsebær med hint av eik og urter. En stor, fyldig smak. Lever opp til duften med sine bær. Perfekt balansert syre og sødme. Mild tannin. En lang og meget god ettersmak med litt eik på slutten. En vin som passer glimrende til påskelammet og gode samtaler. Her er det kvalitet i hver dråpe.

 1. (R) Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2017. Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Pris kr. 339,90 Poeng 92/100

Druene er Grenache 75%, Syrah 10%, Mourvèdre 10%. Fin ungdommelig, mørkerød farge. Herlig duft av mørke bær med hint av krydder og en anelse røde bær. Fantastisk fylde, fruktig med en perfekt syre. Samme bær og krydder som i duften. Meget bra tannin. Lang og varm ettersmak. En vin som passer glimrende til vilt. For å si det som det er, dette er en jæv… bra vin.

 1. (R) Clos du Moulin aux Moines Clos de la Perrière Rouge 2018. Frankrike, Burgund, Bourgogne. Pris kr. 284,90 Poeng 92/100

Drua er Pinot Noir. En vakker ung rød farge. Klassisk duft av kirsebær med hint av andre røde bær. En helt fantastisk fruktig, frisk og fyldig smak. En perfekt balansert syre, mild tannin. En lang, konsentrert ettersmak. Her er det veldig mye Burgund for pengene. En ekte løp og kjøp vin.

 1. (H) Bonnardot Chassagne-Montrachet Blanc 2018. Frankrike, Burgund, Chassagne-Montrachet. Pris kr. 489,90 Poeng 92/100

Drua er Chardonnay. Vakker strågul farge. Duft av sitrus, modne gule epler og blomster. Frisk, fruktig med en lekker fylde på smak. Samme sitrus som i duften. Godt balansert syre og sødme. Flott ettersmak. Passer meget bra til litt kraftigere sjømat. Drømmevin.

 1. (R) Frédéric Lornet Arbois Trousseaudes Dames 2018. Frankrike, Jura, Arbois. Pris kr. 259,90 Poeng 92/100

Vinen er laget på den lokale druen Trousseau. Og den dyrkes bare på cirka 5-6 % av markene i Jura da den skal ha mye sol. En klar, rubinrød farge. Fruktig og deilig duft av røde bær med hint av fat. Fruktig, frisk med bra fylde på smak. Samme bærene som i duften. Perfekt syre. Riktig mild tannin. Deilig ettersmak som har en god lengde. Her er det masser av kvalitet. Passer til lam. Løp og kjøp.

 1. (R) Vincent Paris Cornas Granit 60 2017. Frankrike, Rhône Nord, Cornas. Pris kr. 439,90 Poeng 92/100

En topp vin fra Rhône, denne gang fra nord. Drua er Syrah. Vakker mørk rød farge. En fantastisk duft av mørke bær med hint av krydder og fat. Smaken er ekte rock and roll. I den mest positive mening. Flott syre og en virkelig og god fylde. Masser av frukt og bær. Lang og god ettersmak. Passer bra sammen med rødt kjøtt. Dette er en vin som bør dekanteres. Meget godt kjøp.

 1. (H) Leiner Handwerk Riesling Trocken 2019 Tyskland, Pfalz. Pris kr. 229,90 Poeng 91/100

Lys strågul med et lite grønt skjær. En fantastisk duft av epler, sitrus og bitte litt fersken. Smaken er fyldig, frisk og fruktig. Samme eplene som i duften. Perfekt balansert. En ettersmak man håpet aldri skulle ta slutt. En vin som går glimrende sammen med sjømat. Husk en ekstra flaske til kos.

 1. (H) Defaix Chablis Vieilles Vignes 2015. Frankrike, Burgund. Pris kr. 256,90 Poeng 92/100

Drua er Chardonnay. Fin gulgyllen farge med et lite grønt skjær. En helt fantastisk duft av sitrus, gule epler og våt skifer. Smaken er en drøm av fruktighet, frisk og fyldig. Perfekt syre. En lang, fruktig ettersmak. Passer meget bra sammen med fisk. Meget bra kjøp!!!

 1. (H) Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2017 Ungarn, Tokaj. Pris kr. 188,50 (50 cl) Poeng 91/100

Vinen er laget på druene Furmint 88%, Hárslevelu 6%, Zéta (Oremus) 6%. Vakker gyllen farge. Dufter av herlig av tørka frukt, honning, fersken og bitte litt nøtter. En fantastisk fylde, fruktighet og kompleksitet på smak. Lever perfekt opp til sin frukt, honning og fersken. Perfekt balansert sødme. Lang og fruktig ettersmak. En drøm av en vin som passer sammen med alle julens desserter. Jeg smakte den sammen med multer… Bare et ord passer «wow»

 1. (R) Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2017. Portugal, Beiras, Dão. Pris kr 172,90 Poeng: 91/100

Økologiske håndhøstede druer. Spontanfermentert og fottråkket i lagares. Ingen fat. Alfrocheiro Preto 30%, Jaen 25%, Tinta Roriz 30%, Touriga Nacional 15%. Mørk rød farge. En fantastisk duft av mørke bær, frukt og en anelse urter. Smaken er frisk, fyldig. Rund og god. Perfekt syre og sødme. Mild tannin. Lang og god ettersmak. En vin som passer glimrende til vilt og kos. Et sjeldent bra kjøp i forhold til pris.

 1. (R) Clos du Moulin aux Moines Clos de la Perrière Rouge 2018. Frankrike, Burgund, Bourgogne Pris kr 294,90 Poeng 91/100

Ungdommelig rød på farge. Flott duft av kirsebær og andre røde bær. Fruktig med bra fylde på smak. Samme bær som i duften. Meget bra balansert. Mild tannin og en lang og god ettersmak. Passer til lyst kjøtt. En burgund som er verd pengene.

 1. (R) Marqués de Riscal XR Reserva 2015. Spania, Rioja. Pris kr. 290,- Poeng 91/100

Laget på druene Graciano (Bovale) 5%, Tempranillo (Tinto del Pais) 95%. Mørkerød farge. God duft av modne mørke bær med fine hint av krydder. Rund og fyldig på smak. Samme modne bær som i duften. Bitte litt fat. Bra syre, god tannin. Lang og god ettersmak. En vin som passer bra sammen med lam. Mye vin for penga.

 1. (H) Eric Texier Adéle Côtes du Rhône 2018. Frankrike, Rhône Nord, Côtes du Rhône. Pris kr. 239,90 Poeng 91/100

Drua er Clairette. Lys gul med et lite grønt skjær. Frisk duft av sitrus, gule epler med hint av blomst. Frisk og fruktig smak med en riktig fin fedme. Meget bra balansert. En lang og god ettersmak. En vin til skalldyr med aller best til kos. Anbefales.

 1. (R) Texier Brézème Côtes du Rhône 2017. Frankrike, Rhône Nord, Côtes du Rhône. Pris 299,90 Poeng 91/100

Drua er selvfølgelig Syrah. Flott mørkerød farge. Duft av mørke bær, krydder og små hint av skogblomster. Smaken er frisk, fyldig med en herlig fruktighet. Samme bær som i duften. Meget godt balansert. En lang, god ettersmak. En glimrende vin til storvilt. Bør luftes eller dekanteres. Serves mellom 15 – 18 grader. Masser av kvalitet. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.