På tross av nyttårskonsert, skihopp og en rekke aktiviteter på TV, er dagen i dag, dagen for lett jammer, hodepine, selvpining og fyllenerver. Det er dagen der på. Første nyttårsdag. Og som den store trøsten, det er ingen ting som hjelper.

I følge Helsedirektoratet, så er fyllesjuke, jeg siterer: ” Bakrus eller fyllesyke kan forklares som en slags abstinensstilstand der hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte. Uttørking og søvnmangel kan også bidra til bakrus.”
Og det lyder jo ikke så bra. Heller ikke fortsettelsen er særlig oppløftende.
”Kroppen og spesielt hjernen tilpasser seg alkoholen når man er beruset over flere timer. Fordi alkohol stimulerer de mekanismene i kroppen som blant annet gir økt stemningsleie og en beroligende effekt, vil kroppen måtte jobbe ekstra når alkoholen ikke lenger er tilstede for å kompensere for den manglende stimulansen.”
Og ikke minst så er det kjekt å vite: ”Dette skaper ubehag og du kan våkne neste dag med symptomer på bakrus. De vanligste symptomene er hodepine, kvalme, mageforstyrrelser og uro. ”

Ikke hjelper det…

Dagen Derpå. Selvportrett Chr. Krohg.

Ikke hjelper det å «reparere.» Ny alkohol flytter bare fyllesjuken og fikser den ikke.

Ikke hjelper det med badstue, alkohol kan ikke ”svettes bort”. Kun 1 prosent av inntatt alkohol utskilles via svette. Om du fyrer opp badstua på fullt, så kan du kanskje svette ut hele 2 prosent, men det betyr svært lite i den store sammenhengen.

Ikke hjelper det å bruke allergimedisiner, legemidler som inneholder antihistaminer som Zyrtec, Aerius eller Kestine. Men er du heldig så kan den kanskje dempe allergiske symptomer hvis du er allergisk mot ulike stoffer i det du drikker. Eksempel på slike stoff er såkalte biogene aminer i rødvin og brunt brennevin. Men det er de færreste av oss som har den type allergi.

Dempe dagen derpå.

Selv om det ikke finnes noen kur mot fyllesjuke, kan man dempe den noe. Og det er ikke med piller, men med egg, bananer og vann.

Egg er ikke bare potensfremmende, det inneholder også energi. Og ikke bare det, egg har også enorme mengder med cysteine. Et stoff som bryter ned giften du tilførte kroppen under gårdagens øvelser og som skaper fyllesjuke. Med andre ord, masser av egg.

Så over til bananene. Dette fallossymbolet som tilfører kroppen mengder med de berømte elektrolyttene. Og som om ikke det var nok, banan tilfører også kroppen rikelig med kalium, noe alkoholen tappet kroppen grundig for. Så masser av bananer.

Vann. Vann er viktig. Og om du ikke drakk nok vann dagen før, så sliter du med dehydrering nå. Så masser av vann. Og så, til slutt, juice. Juice inneholder fruktose som gir kroppen energi. Men, den fantastiske fordelen med juice, er at den øker farten på kroppens nedbrytning av giftstoffer. Også er den så genial at det erstatter mineraler og vitaminer som blir skylt ut av systemet når kroppen sliter med rengjøringa av alkoholen.

Den aller beste kuren mot fyllesjuke er å drikke mindre. Men det er jo lett å si dagen etter.  Fyllesjuke blir forverret med hvor mye alkohol du drikker og antall timer du er full. Vent cirka 1 time mellom hvert glass og prøv å begrense tiden du drikker til 3-5 timer.

Drikk vann ved siden av

Alkohol virker vanndrivende og det er lett at kroppen blir uttørket. Det forsterker symptomene på fyllesjuken dagen derpå. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH fra hypofysen i hjernen. Dermed får ikke nyrene de nødvendige signaler om å holde på vannet i kroppen, og mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen. Så nå vet vi det. Og det aller viktigste. Det er ikke synd på deg selv om du er skikkelig fyllesjuk. Du helte ned all moroa selv.

Fyllesjuke, et norsk fenomen?

Det eneste norske ord som finnes i internasjonale medisinbøker er veisalgia. Og den poetiske sykdommen den beskriver er fyllesjuke. Ok, den siste delen er gresk, algia betyr smerte mens den første delen kommer av det norske ordet kveis som betyr orm.

I riktig gamle dager hadde man visstnok orm i hode når man var fyllesjuk. Og siden vi har fått æren for denne sjukdommen, så er den vel veldig utbredt her i landet.

Bildet til Edv. Munch heter Dagen Derpå. Ennå et bevis på at det er et fenomen som har eksistert i uminnelige tider.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.