Det finnes en rekke klassiske cocktailer. Du vet, alle de drinkene man hører om på film og som man alltid glemmer navnet på når man selv skal bestille dem.

Singapore Sling.

En av de store klassikerne er Singapore Sling. En longdrink som er en institusjon i seg selv. Herligheten ble skap av Ngiam Tong Boon på Raffles Hotel allerede 1915.

Dette trenger du: 2,5cl gin, 1,5cl kirsebærlikør, 1,5cl limejus, 0,5cl triple sec, 0,5cl Benedictine, 8cl ananasjus, 1cl grenadine, 1 dæsj orange bitter, isbiter, sugerør.

Garnityr: 1 Sitronskive, cocktailbær og eventuelt sugerør.

Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken, med fersk is, sugerør og en sitronskive som garnityr.

Whisky Sour

En annen man må kunne er Whisky Sour. Den er visstnok den amerikanske forfatteren Dorothy Parker sin favoritt cocktail. Hun fortæret sine cocktailer på Algonquin Hotel hvor hun nøt dem ved hotellets berømte runde bord.

Dette trenger du: 3cl Whisky (ikke røykpreget), 1,5cl sitronjus, 1,5cl sukkerlake*, 1 dæsj orange bitter, 1cl eggehvite, isbiter.

Garnityr: 1 sitronskive og eventuelt et cocktailbær.

Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.

Daiquiri

For oss som er glad i Hemingway, som ikke kan leve uten hans bøker, er cocktailen selvfølgelig Daiquiri

Dette trenger du: 4cl lys rom, 2cl limejus, 1cl sukkerlake*, isbiter.

Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is – men du kan bruke knust is hvis det er ønskelig. Vil du ha en Hemingway Daiquiri, så dobler du bare med 8 cl rom.

Margarita

Jeg kjente ei jente en gang i tiden som het Margarita. Hun hevdet hårdnakket at hennes far hadde funnet opp cocktailen av samme navn og oppkalt den etter henne. Og det var greit nok for meg. Vi drakk den nesten hel sommer.

Dette trenger du: 4 cl tequila (ulagret type), 2cl limejus, 2cl sitruslikør, isbiter.

Garnityr: Saltkant*

Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.

Negroni

En cocktail som har vært klassiker siden 1919. Den ble oppfunnet av Greve Camillo Negroni som fikk bartender Fosco Scarselli til å blande den på Caffè Cavalli i Roma. Men den som gjorde cocktailen riktig berømt, var Orson Welles da han var korspondent for avisen Coshocton Tribune med de bevingede ordene “The bitters are excellent for your liver, the gin is bad for you. They balance each other.”

Dette trenger du: 2cl Rød vermut, 2cl Campari Bitter, 2cl london dry gin, isbiter.

Garnityr: 1 tynn appelsinskive.

Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt Old Fashionedglass. Server med en appelsinskive og isbiter.

Vi avslutter med de siste årenes trendcocktail nummer en. Drinken ble utviklet på Cuba på 1800-tallet på den tiden som Don Facundo Bacardí Massó revlusjonerte romproduksjonen med ”det runde brennevinet med lett fylde”. Den passet godt sammen med de lett tilgjengelige ingrediensene på øya, lime og mynte. Dermed var oppskriften på plass og drinken ble selvfølgelig en av Ernest Hemingways favoritter. Akkurat som mange andre cocktailer ble det.

Mojito

Dette trenger du: 4cl lys rom, 1cl limejus, cirka 12 mynteblader, 2 teskjeer med brunt sukker, 9cl mineralvann, knust is.

Garnityr: 1 stilk med mynteblader.

Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt mineralvannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell mineralvannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Rør lett med en skje. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med en stilk med mynteblader og server.

Husk nå på at cocktail er til for å nytes og ikke “bælmes” som vi sa i Lillestrøm.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

*Saltkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i salt – slik at saltet setter seg.

Tidligere publisert i Godt Drikke 2015.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.