Hva kan bli mer eksotisk enn vinlandet Libanon? Stedet der vår herre skapte paradiset, der krigene og plyndringene har foregått igjennom tusener av år. Og der det skapes noen fantastiske viner.

Og noen av de fantastiske vinene kan man smake på Tromsø Øl- og Vinfestival..

Libanons historie.

Libanons historie er lang og komplisert. Helt fra at man mente at her var det paradiset som Adam og Eva ble drevet ut fra, til å være vår sivilisasjons vugge. Libanon har vært underlagt riker som Egypt, Makedonia under Alexander den store. Og i Libanon fantes de mektige og rike byene Byblos, Sidon og Tyr under fønikerne. Og ennå senere ble Libanon en del av Romerriket. Under den europeiske middelalderen, var Libanon en del av det Osmanske riket, før det ble en fransk koloni på 1800 tallet Først i 1943 ble Libanon en selvstendig stat.

Vinen

Selv om Libanon er et av de første stedene i verden man dyrket vin, minst 2000 år før Alexander den Store herjet landet, er det i dag ikke mange vinslott og gårder igjen. Men i disse dager blir det flere og flere. I 1998 var det fem, i dag så er det godt over tretti. Og de fleste ligger sør i Bekaadalen. Og der de mest spennende vinene komme fra og som kanskje produserer noen av verdens beste viner, er Chateau Musar.

Chateau Musar.

Vingården ble grunnlagt på 1800 tallsslottet Mzar , nær landsbyen Ghazir, av franskmannen Gaston Hochar i 1930. I dag eies og drives vinhuset av hans sønner Serge og Ronald som igjen har fått med seg sine sønner Gaston, Marc og Ralph. Serge etablerte den særegne og betagende vinstilen huset er så kjent for mens den yngre vinmakeren Tareq Sakr gjennom de siste 15 årene har bidratt til å forfine den ytterligere.

mustarVingården eier ironisk nok ikke noen egne vinmarker, men får druene fra kontrakterte vinbønder i Bekaadalen. Forskjellen fra de tradisjonelle kooperativene, er at Chateau Musar selv beskjærer og driver markene. I dag får de druer fra ca, 130 hektar vinmark som ligger på rundt 1000 meters høyde.

Selv om vinhuset er mest kjent for sine røde viner, så starter vi med en hvit.

Musar Jeune Blanc 2011. 84 poeng.

En fantastisk gyllen farge. Duft av blomster, epler og fersken. Smaken er fruktig, rund men allikevel frisk. Godt balansert med en god ettersmak. Passer til kos og lyst kjøtt.

Musar Jeune Red 2011 88 poeng.

Dyp rød farge. Deilig duft modne bær. Kanskje litt jord? Smaken er fyldig, masser av mørke bær. En utrolig godt balansert syre og sødme. Lang, nydelig ettersmak. En ekte løp og kjøp vin. Her får man mye vin for penga.

Hochar Pere et Fils 2007 91 poeng.

En rubinrød farge, en spennende duft med petroleum, moden frukt, mørke bær. Smaken lever på mange måter opp til duften med sine mørke bær, en fantastisk balanse mellom syre og sødme. Vinen har en lang, krydrete ettersmak. Et virkelig godt kjøp.

Chateau Musar Red 2007 94 poeng.

Først som sist, hvilken fantastisk vin. Med sin dype, varme brunrøde farge, med sin frukt, fiken, dadler og krydder føles den som opplevelse i seg selv. Smaken er fyldig, god syre og sødme. Den oppleves saftig og har en herlig fruktighet. Veldig lang ettersmak. Her behøver jeg ikke en gang å si at det er et veldig godt kjøp. Gleder meg til å smake denne vinen igjen om ni, ti år. Og jeg vil undres om den fortsatt passer fantastisk sammen med lam.

Og en vin som kommer på vinfestivalen er Chateau Musar Red 2008 og som jeg ennå ikke har smakt. Er det rart man gleder seg?

Billetter får du her:

 

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.