Jeg er bestemt ikke noen ekspert på konjakk, så det var utrolig spennende å delta på Chateau de Montifaud sin Master Class i Tromsø.

Huset ledes i dag av Michel Vallet, femte generasjon i familien som driver huset. Men, Chateau de Montifaud ble grunnlagt i 1837 av Michel Vallets tipp-oldefar, Augustin Vallet. Huset har siden gått i arv, til Pierre, Maurice, Louis og Michel Vallet. Michels sønn Laurent har siden år 2000 drevet huset sammen med sin far, og er den som vil overta slottet.

 Grande Champagne og Petite Champagne.

Chateau Montifaud har i dag 160 hektar vinmarker som ligger i Grande Champagne og Petite Champagne. Med andre ord, midt i det beste jordsmonnet i konjakkregionen. Takket være det magre jorden, får man små avlinger med bedre kvalitet og konsentrasjon på konjakken. Chateau Montifaud blander ikke konjakk fra disse to områdene, men selger dem utelukkende hver for seg. Dette er for å kunne tilby det beste fra hvert område.

Konjakk fra egne marker.

Til forskjell fra de fleste andre konjakkhus, lager de kun konjakk fra egne vinmarker, og kjøper ikke inn fra andre. Til fatlagring brukes eik fra Limousin, og nesten utelukkende brukte fat. Og fatene er en kjær ting for eierne og de selger aldri noen av sine fat. Den ny-destillerte konjakkene ligger kun ett år på nye fat, før de flyttes over på gamle. Først og fremst for at fatpreget ikke skal bli for dominerende. Dermed oppnår de runde, florale og fruktige konjakker, med lite alkoholstikk.

Årgangskonjakk

KjellerSom et av de få konjakkhusene har Chateau Montifaud flere årgangskonjakker. Grunnen til at de er et av de få, er den enorme jobben det er å oppfylle kravene for å garantere slike årganger. Tønnene må plomberes av BNIC, og kan kun åpnes sammen med en representant fra BNIC Huset har derfor et godt ry for å lage konjakk med god kvalitet, og leverer konjakk som er lagret godt over det som er minimumskravene fra BNIC. Det kan også nevnes at Michel Vallet har vært president i BNIC en periode.

 Chateau

Det at huset bruker benevnelsen «Chateau» er også et tegn på deres historiske røtter. Kun 10 av de ca. 300 konjakkhusene i Cognac får bruke denne benevnelsen. Og det er et privilegium som kun får brukes av Cognac-områdets eldste familier og som fortsatt eier og driver sitt eget konjakkhus.

Huset har som tradisjon at hver gang en sønn overtar driften, settes det til side et parti med konjakk fra dette året. Partier som kun kan selges av kommende generasjoner. I vinkjelleren med de eldste konjakkene, som alle konjakkhus kaller ”Le Paradis”, ligger fortsatt konjakk fra Pierre og Maurice sin overtakelse. Kun 8 flasker finnes fra Pierre Vallets arvegods. Den eldste konjakken de har for salg er en blandingskonjakk der yngste bestanddel er fra 1904.

Noen av konjakkene.

Solan70_230_614Solan Cognac

Konjakken med norske røtter. Oppkalt etter Kjell Aukrusts fryktløse sagbruksarbeider Solan Gundersen.

Karakteristikk.

Middels aromatisk, floral duft med hint av karamell, marsipan, aprikos og et snev av vanilje. Tørr Cognac med et snev av sødme, pent balanserende friskhet og en flott fruktkonsentrasjon. Integrert alkohol og en rund, behagelig ettersmak!

Ch. de Montifaud XO Silver

En konjakk de selv kaller feminin.

Karakteristikk

Dyp gyllenbrun farge. Duften er aromatisk og behagelig med preg av tørket frukt. Smaken er rund og man sitter igjen med en meget flott ettersmak.

Ch. Montifaud XO N.V.
Ch_Montifaud_XOKarakteristikk

Dyp gyllenbrun farge. Aromatisk duft av tørket frukt, brente mandler og et flott krydderpreg. Tørr Cognac med en flott friskhet, fyldig og rund munnfølelse med et flott jordsmonnpreg. Lang og behagelig ettersmak!

Ch. Montifaud Reserve Spéciale Michel Vallet

Det er som sagt Michel Vallet, 5 generasjon Vallet som styrer Château de Montifaud i dag Noe han har gjort siden 1972. Familien har tradisjon med at alle overhodene har sin egen spesialcognac, i tillegg til at de legger til side en årgangsbatch fra det året en ny Vallet tar over. Og for Michel Vallet, er det denne konjakken.

Karakteristikk.

Dyp gyllen farge. Aromatisk, utviklet duft av blomster, aprikos, plomme, tørket frukt og noe sitrus. Tørr Cognac med pent balansert alkohol, flott sitrusfriskhet også i munnen og en blomsteraktig fruktighet. Lang, myk avslutning.

Og helt til slutt, en konjakk som gledet stort.

Ch_Montifaud_Louis_Vallet_L50_230_628Ch. Montifaud Héritage Louis Vallet L50 N.V.

Louis Vallet var 4 generasjon av familien Vallet som har drevet med produksjon av konjakk. Han ble født i 1922 og er faren til Michel som i dag styrer skuta. Louis valgte ut en blend av Eau de Vie fra 1947-1955.

Karakteristikk.

Middels dyp gyllenbrun farge. Aromatisk duft av nøtter, sigarkasse, marsipan og et flott krydderpreg. Tørr Cognac med en bra friskhet, integrert alkohol og en flott moden fruktighet. Lang, behagelig finish.

Kilde: Wikipedia, Palmer, Chateau de Montifaud

 

5 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.