Camillo Donati Piccolo Ribelle 2018, bobler man blir glad av.

0

Man blir glad av rosa bobler. Spesielt når den kommer fra Camillo Donati.

Han holder til i Langhirano, 20 minutter sør for Parma i Emilia-Romagna, i Nord-Italia. Camillo Donati har 21 hektar med vinmark som dyrkes etter biodynamiske prinsipper.

Akkurats som dagens vin, all vinene på flaske uten filtrering og tilsettes deretter 7 prosent ugjæret søt malvasia. Vinene får derfor en naturlig annengangsgjæring på flaske. Og selvfølgelig blir det noe bunnfall.

Gården ligger rundt 250 meter over havet, og de første vinmarkene ble plantet av Camillos bestefar Orlando  1930. I starten sørget dette kun for nok vin til familiens eget forbruk. For mens de fleste i dag drikker vin for ren nytelse, var vin den gangen viktig for at man skulle få i seg næring, ettersom det ikke alltid fantes nok mat.

Orlandos sønn Antonio hjalp til med vingårdsarbeidet ved siden av revisorjobben sin, men etter at Orlando døde i 1964 har han drevet gården alene. I dag driver Antonios sønn Camillo gården sammen med sin kone Francesca og døtrene Camilla og Ginevra.

Camillo var lærling hos Francesco Brezza ved Tenuta Migliavacca i Casale Monferrato, som var blant de første som begynte å jobbe biodynamisk i Italia. I tillegg lærte han mye om vitikultur fra sin far og om vinifikasjon fra farens venn Ovidio.

Lokale druer

Camillos bestefar Orlando plantet en rekke ulike lokale druetyper, som opprinnelig ble vinifisert sammen, selvfølgelig ble røde og hvite druer holdt atskilt. I dag vinfiserer Camillo alle druene hver for seg. Orlando eksperimenterte også mye med hvilke jordsmonn de ulike druetypene trivdes best i. Noe som Camillo har videreført når han i dag planter nye vinmarker.

Alt vinmarksarbeid gjøres for hånd, og i kjelleren jobber Camillo helt naturlig. Uten industrigjær, temperaturkontroll, syrejustering eller enzymer. (Kilde Non Dos)

Camillo Donati Piccolo Ribelle 2018 Italia, Emilia-Romagna. Pris kr 239,90 Poeng 88/100

Drua er Barbera og vinen er spontanfermentert. En disete mørk rosa farge. Fint rosa skum. En riktig bra duft av bringebær og rød frukt. Frisk og fruktig på smak med en god fylde. Perfekt balansert syre og sødme. En god ettersmak som har en liten bitterhet på slutten. En vin som passer bra til pasta med fisk og aldeles glimrende til kos. Bare som en fun fact, Piccolo Ribelle betyr den lille rebellen og det er ganske treffende på vinen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.