Monte del Frà er en av de fremste eiendommer i Valpolicella og Custoza for produksjonen av kvalitetsdruer. Og det takket være den beste beliggenhet. Samtidig har Monte del Fra’ høy fokus på dyrking av durer med full respekt for naturen.

Etter seksti-to år er Monte del Fra fortsatt undereiet av Bonomos familie. Andre generasjon er representert av to brødre, Eligio og Claudio, som deretter blir fulgt av tredje generasjon, Marica, Silvia og Massimo. Som familie har de sterke verdier: lojaliteten og takknemlighet til deres land og et stadig mer bærekraftig jordbruk. De vinmarkene som familien eier er ekte “cru”, og vinene som kommer fra disse enkle vinmark har blitt et referansepunkt for italiensk kvalitetsvin i samsvar med noen av de mest fremtredende internasjonale vinkritikerne.

Monte del Frà betyr munkenes åsside. Monte del Frà ligger i hjertet av Custoza DOC, syd-øst for Gardasjøen, 15 km utenfor Verona. Jordsmonnet består her av kalkstein, leire og sandholdig jord.

Som 25 åring, i 1958, grunnla Massimo Bonomo gården Monte del Frà. Ikke for så veldig lenge siden når man vet at de førsteskriftlige dokumentasjonene om Monte del Frà stammer helt tilbake til 1492. Navnet Frà stammer fra den venetiansk dialekten og betyr kloster. Ordene som styrte og stelte klostret var Santa Maria della Scala di Verona. I det historiske biblioteket i Verona, Capitolare, viser et dokument fra 1629 at klostret forpaktet ut 25 parseller med vinstokker og frukttrær til lokale familier. Leien falt hvert år på St. Michaels dag og leien var to kurver med blå druer og seks kasser med forskjellige grønnsaker til klosteret. Og sånn gikk munker og nonner og koste seg frem 1805. Da proklamerte Napoleon Bonaparte slutten på kirkens eiendommer og auksjonerte bort land og vinene fra klostret. Men det var ikke slutten på historien. For skjebnen ville at markene skulle ligge der grensene for Europa redefinertes. Og sånt blir det jo selvfølgelig bråk av. Så i 1848 og i 1866, skjedde noen av de mest avgjørende øyeblikkene i Risorgimento, eller på godt norsk «Italias samling.» Og så under den første og den tredje italienske uavhengighetskrigen, ble det drept flere tusen italienere, ungarer og østerrikske soldater på markene. Mange av disse soldatene ligger i dag i minneslunden Ossario . Som sagt, familien Bonomo overtok vinmarkene 1958 og i dag er gården på 65 hektar. De betraktes som noen av de beste produsentene i området og var de første i regionen som gikk over fra den tradisjonelle 1,6 meter høye ”cordon vines” til lavere ”single guyot” system.

Cà del Magro Custoza Superiore 2019. Italia, Veneto, Custoza. Pris kr 156,90 Poeng 86/100

Druene er Garganega 40%, Cortese 20%, Trebbiano 20%, Tocai Friulano 5%, Incrocio Manzoni 15%. Fin lys gyllengrønn farge. Bra duft av grønne epler, sitrus og med fint hint av flint. Smaken er frisk og fruktig med en god fylde. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. Perfekt syre. En lang og meget god ettersmak. Passer fint sammen med pasta med fet fisk eller lyst kjøtt. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.