Buzet, Landet for det gode liv.

images-2Det er ikke så merkelig at Julius Cesars legioner kalte den franske vinregionen Buzet ”Landet for det gode liv.”

Klimatisk ligger det ideelt til. Selve landsbyen Buzet ligger ved den venstre bredden av elven Blaise, midt i hjertet av Sud-Ouest og Garonne dalen. De er beskyttet av den største skogen i Europa, Landes og samtidig har de et behagelig havklima. Sammen med jordsmonnet og klima, så er det ideelt for vinstokker og vindyrking. Kanskje ikke så rart at de 27 kommunene innen appellasjonen er blant de eldste i Frankrike.

Buzets skjebne, var å være nabo med havnebyen Bordeaux. Bordeaux stengte nemlig havnen for Buzets viner til de hadde solgt all sin egen vin. Kanskje for at Buzet den dag i dag produserer viner som er helt på høyde med bordeauxvinene.

Allerede i tidlig middelalder skapt vinbøndene i Buzet sitt ”Vinbordeskap” med charteret som sier at all vin er avgjørende for velstanden og livet i landsbyen. Fortsatt den dag i dag, er det en ære å være munnskjenk i landsbyen og var den som bestemte kvaliteten på vinen. Og det var dette charteret som var grunnlaget til Buzet Vinbroderskaps Cooperative som ble grunnlagt 1953. carte_departement2Drømmen var å få tilbake samme status og kvalitet som de hadde hatt århundrer tidligere. Og de lykkes. I 1973 ble vinregionen Buzet tildelt «Appellation Contrôlée» statusen.

I dag dekker vinregionen nesten 2000 hektar. Til rødvin bruker de samme druene som Bordeaux, nemlig Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Cot (Malbec) og Merlot. De får også bruke de sjeldne druene Abouriou og Petit Verdot. Men ikke mer enn ti prosent av blandingen.

Buzets hvitviner produseres av rekke forskjellige druer. Hovedsakelig brukes Muscadelle, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris og Semillon. Disse kan brukes til å lage enkle varietal viner, eller de kan blandes sammen. I tillegg kan druetyper som Colombard, Gros Manseng og Petit Manseng brukes. Men kan ikke overstige 10% av blandingen.

Det finnes fire viner på vinmonopolet fra Buzet. Den jeg vil anbefale å prøve, er Badinérie du Pech 2007. En veldig representativ rødvin fra Buzet. For å bruke beskrivelsen til Vinmonopolet og som er temmelig dekkende : ” Dyp rød. Aromatisk og frisk duft av røde bær, krydder og mineraler. Rik og frisk smak med god konsentrasjon og lengde.”

Buzet er for meg det samme som det var for de romerske legionærene. ”Et land for det gode liv”. Med sine gode viner, lokal mat og trøffel i et  fantastisk landskap, som er vel verdt å besøke noen uker i løpet av sitt liv. images

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.