Før sekularisering i 1803, var det mer enn 355 klosterbryggerier i Tyskland. I dag er det knapt en handfull igjen.

I Kloster Mallersdorf i Bayeren, er det Søster Doris Engelhard som er bryggerimester. I et bryggeri som ble grunnlagt 1629. Og førti år er det søster Doris som har vært ansvarlig for bryggingen. Ølet hun brygger er hveteøl som har blitt brygget i klostret i siden grunnleggelsen, samt ”Helles” og ”Kellerbier”. Til fasten brygger hun også «Doppelbock». Alle ufiltrerte. Som kjent så har øl blitt betrakte som brød under fasten i mange hundre år i klosterkretser.

Foto: Peter von Felbert/ Die Welt
Foto: Peter von Felbert/ Die Welt

Egentlig ville hun ikke bli bryggerimester da hun gikk inn klostret som 16 åring, men arbeide i landbruket. Så var det at klostret behøvde folk i bryggeriet. Derfor avla hun eksamen som bryggerimester i Ulm i 1975, Som den beste i sitt kull og som den eneste kvinne.

I dag så brygger hun øl til 170 nonner samt det de selger ut av klostret. Og selv om de sliter med å finne nonner som vil arbeide i bryggeriet, synes søster Doris det er et godt liv.

-Og i mitt neste live, vil jeg også være bryggerimester,” forteller Søster Doris med et latterbrøl over telefonen til Godt Drikke.

Kloster Bryggerier eller ikke….

Søster Doris irriterer seg kraftig på alle bryggeriene som kaller seg selv klosterbryggerier selv om de ikke har vært kloster siden 1803.

-Selv om de klistrer på farggranne etiketter med fete munker på, så er det fortsatt ikke et klosterbrygg, slår hun fast.

Mikrobryggerier.
Foto: Peter von Felbert/ Die Welt
Foto: Peter von Felbert/ Die Welt

Søster Doris er fasinert av mikrobryggeriene. Den utviklingen det har ført til i bryggeribransjen og at de klasker de store på hånden.

-Men mikrobryggeri er jo ikke noe nytt. Klosterbryggeriene har vært mikro i over tusen år, ler hun.

Søster Doris er bekymret for etterveksten av bryggere til Klostret. I de siste åtte årene er det bare to som har viet seg til ordenen. Og hun tror det beror på det tunge arbeidet som ”Armen Franziskanerinnen von der Heiligen Familie ” utfører.

-Vi mennesker er late og kan vi unngå det, så tar vi helst ikke det tunge arbeidet. Og selvfølgelig kan jeg forstå det.

Selv vil hun jobbe noen år til. Tross alt er hun nå sekstifem år.

-Men som sagt, det har vært fantastiske 45 år.

Mer om klostret, finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.