Trodde du Champagne var først ute med bobler i vinen?

Da tror du som de fleste andre. Men, den historien er ikke helt sann. Bortsett fra at engelskmennene fikk vinen til å boble før Champagne, så var man ennå tidligere ute i Limoux. Ifølge forskjellige historikere, er Blanquette de Limoux verdens første musserende vin. Den kan dateres så langt tilbake som 1531. På den tiden produserte munkene på benediktinerklosteret Saint-Hilaire i nærheten av Limoux hvitvin på en annen måte: i stedet for eikefat, gjæret de vin i flasker som ga vinen naturlige bobler. Visst nok kom munken Dom Pérignon innom klosteret da han gikk gjennom dalen på sin reise fra Nord-Spania. Han stjal teknologien, tok den med seg til sitt eget kloster i Hautvillers i Reims, hvor han stolt hevdet å være oppfinneren av teknologien, i dag kalt Methode-tradisjonell eller champagnemetoden. Med andre ord, stol aldri på en munk..

Jean-Baptiste Poux
Jean-Baptiste Poux

På Nordnorsk vinmesse får du muligheten til å smake en Blanquette de Limoux. Og ikke hvilken som helst vin heller. Det er nemlig Première Bulle, samme vin som var den offisielle franske vinen på World Expo i Shanghai for noe år siden.

Det er den tidligere franske landslagspilleren i rugby Jean – Baptiste Poux og hans hustru Kristin som importerer vinen til Norge. De startet firma JBK i 2012 og vi på Nordnorsk Vinmesse er mektig stolte over at de kommer til Tromsø. Ikke minst gleder undertegnede seg til å smake vinen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.