I Italia har det vært brygget øl siden Romertiden… så man kan vel egentlig ikke kalle det et av de nye øllandene.

Rent faktisk ble det første vertshuset åpnet i Roma av Agricola, guvernør i Britannia, da han kom tilbake til Roma i 83 f.Kr. Han hadde med seg tre brittiske bryggere fra Glevum, eller Gloucester i dagens språk.

På tross av det, så kaller jeg Italia et av de nye øllandene, nå som bryggerikunsten har fått en renessanse også i Italia.

Det fasinerende med italiensk brygging, er at de ikke finnes fastlåst i tradisjoner, men allikevel finnes det små bryggerier som dyrker tradisjonene. Både som bryggeri og som bevarer av lokal kultur og smak. Et sånt bryggeri er Birra Dell’ Eremo i Assisi i Umbria. Navnet på bryggeriet betyr noe sånt som Eremittenes øl. Og det er kanskje ikke så rart. Det er tross alt her den Hellige Frans av Assisi kommer fra. Og det er her fransiskanerordenens hovedkirke, Basilica di San Francesco, hvor Frans av Assisi ligger begravet.  Kanskje er det derfor helt logisk at etiketter og logo er preget av Frans av Assisi. Navn som Fuoco ,ilden, Terra, jord og Fiera, regn, er hentet fra Skapningens Lovsang som Frans skrev i 1225. Med etiketter som er preget av dyr og fugler vises det til Frans av Assisi sin holdning til dyr, fugler og natur som brødre og søstre. Bryggeriet viser også sin holdning til naturen gjennom å vektlegge en grønn og miljøvennlig produksjonslinje.

Nytt bryggeri.

Birra Dell’ Eremo er et nytt bryggeri. Det ble startet som en familiebedrift i 2011, med Enrico Cian som brygger og kona Geltrude Salvatori Franchi som sjef. Og de brygger øl som er preget av den lokale historien og kulturen og med masser av lidenskap og kjærlighet. Og det er et spennende spekter av øl som de brygger. Øl som er upasteurisert, ufiltrert og ettergjæret på flaske.

Birra dell`Eremo Fiera IPA. Alc. 6,5% Volum 0,5 Pris kr. 89,90

La det være sagt først som sist, dette er noe for den ekte IPA elskeren. Fargen har en dyp disete gyllen farge. Så snart man åpner flasken, så kommer det en duft av humle, urter, krydder, bær og hint av blomster. Ok, de duftene fant jeg først etter at jeg hadde skjenket opp i glasset og sett på et vakkert, beige skum. Smaken lever på alle måter opp til duften, med en god bitterhet som er virkelig perfekt balansert. Og sammen med en fin og lang ettersmak, så er dette ekte rock and roll. Eller siden dette er en Italiensk øl, så kanskje den er mer Giuseppe Verdi verdig. Meget godt kjøp.

Birra dell`Eremo Fuoco Triple. Alc. 8,5% Volum 0,5 Pris kr. 96,90

La meg si det først som sist. Dette er et skummelt øl. Det holder hele 8,5 % alkohol og er veldig lett å drikke. Og man drikker det gjerne. Fargen er diset gyllengul, har en fantastisk duft av malt, honning og noe jeg ikke helt klarer å definere. Og så til den skremmende smaken, med sin nydelige sødme og karamell. En lang og fint balansert ettersmak. Her er det kos i hver dråpe.

Birra dell`Eremo Terra Oatmeal Stout. Alc. 5,2% Volum 0,5 Pris kr. 85,90

Først var jeg litt skeptisk til en stout laget på havre. Men min skepsis ble gjort grundig til skamme. Ølet har en klassisk mørk, tett på svart farge. Fint brunlig skum. Herlig duft av kaffe, sjokolade og malt. Smaken lever så til de grader opp til duften med masser av kaffe, sjokolade og en herlig bitterhet. En lang ettersmak. Her er det bare å rope på sjokoladekaken og nyte.

Birra Dell’ Eremo er et av bryggeriene du kan prøve på Tromsø Øl- og Vinfestival.

Forrige artikkelUkens Øl
Neste artikkelUkens rimelige viner.
Vidar Pedersen
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.