For å si det mildt, vermut er ikke akkurat en ny oppfinnelse.

Det første som kan minne om vermut ble laget i Kina så tidlig som under Shang og Western Zhou dynastiene 1250-1000 f.Kr. I India så tilsatte man malurt og de andre krydderiene i vin allerede 1500 f.kr og ble brukt som medisin. Oppskrifter for infusjon av hvitvin dateres tilbake til det gamle Hellas rundt år 400 f.Kr. En populær ingrediens var malurt, basert på troen på at den var effektiv til behandling av mavesykdommer og rensing av tarmsystemet for parasitter.

Den moderne versjonen av vermut ble først produsert på slutten av 1700 tallet i Torino, Italia. Og selvfølgelig ble den brukt som medisin. Men som så mye annet, så fant man fort ut i Torino at den fungerte nesten bedre som en aperitiff, og på de fasjonable cafeene i Torino ble den servert døgnet rundt. På slutten av 1800-tallet ble vermut populært blant bartendere som en viktig ingrediens i mange klassiske cocktailer. Drinker som har overlevd til dags dato, som Martini, Manhattan, Rob Roy og Negroni. I tillegg til å bli konsumert som en aperitiff eller cocktail-ingrediens, blir vermut noen ganger brukt som en alternativ hvitvin i matlaging.

Antica Distilleria Quaglia

Antica Distilleria Quaglia ble grunnlagt 1890 av av Carlo Quaglia, oldefaren til dagens direktør også med det stolte navnet Carlo. De holder til straks uten for Torino og produserer en rekke forskjellige likører, vermut og grappa.

Quaglia Berto Vermouth di Torino Rosso. Italia, Piemonte. Pris kr. 235,- Poeng 89/100

Fin rødbrun farge. Duft av tørket frukt, krydder og litt sitrus. Smaken er fyldig, bra sødme og lever riktig bra opp til duften. Bra balansert og en fin, litt bitter ettersmak. Hva den kan brukes til? Aperitiff og drinker. Meget bra kjøp.

Forrige artikkelTre spanske superviner.
Neste artikkelUkens Vin.
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.