Yecla ligger i Altiplano-regionen i den sørøstlige delen av Spania. Tett på grensen mellom den spanske høysletten La Mancha og Middelhavet.

Her oppe på høysletten skinner solen stort sett hele tiden, og det er ikke uvanlig at det midt på sommeren passerer 40 grader Celsius. Med 3000 soltimer og kun 300 millimeter regn i året, sier det seg nesten selv at Yecla et av de tørreste og mest solrike vinområdene i Europa. På tross av solen og det minimale med regn, har det vært dyrket vin i området helt siden romertiden og før det igjen, Fønikerne. I mange år var de mest kjent for sine bulkviner, men etter at de fikk denominación de origen status i 1975, har kvalitetene på vinen gått rett opp. I og med at Yecla fortsatt går under radaren til de fleste, får man mye vin for pengene.

Barahonda.

Første gangen man hører om vin fra familien Candela, er rundt 1850 tallet da Pedro Candela Soriano begynner å selge små kvanta med vin i lokalområdet. Men det var først i 1925 at det familiedrevne vinhuset Barahonda offisielt ble etablert. Og i dag er det fjerde generasjon, brødrene Antonio og Alfredo Candela Belda, som driver gården. Barahonda har i løpet av to generasjoner vokst fra å være en liten lokal vingård på noen få hektar til å eie dagens 150 hektar. Foruten om det så forvalter de 700 hektar for andre vinbønder. Selv om  Barahonda er et moderne og prisvinnende vinhus, er det likevel essensielt for Alfredo og Antonio å ta vare på tradisjonene og kunnskapen som har blitt nedarvet fra generasjon til generasjon helt siden deres oldefar startet med vinproduksjon. Noe som også logoen til Barhahonda viser med flasken med røttene som suger næring av fortiden.  Derfor er det kanskje en selvfølge at de er  opptatt av å ta godt vare på vinmarkene, som dyrkes etter økologiske prinsipper. Noe som ifølge Alfredo Candela Belda ikke er et problem i Yecla,  da klima ikke gir grunnlag for å bruke pesticider og feromon holder skadelige innsekter og kryp unna.

Barahonda Summum 2017. Spania, Murcia, Yecla. Pris kr 265,- Poeng 93/100.

Drua er Monastrell. Vakker, mørkerød farge. Meget bra duft av kirsebær, bjørnebær med hint av plommer og sjokolade. Fyldig og god med en riktig god munnfølelse på smak. Lever flott opp til duften med en anelse eik. Godt balansert. Bra tannin. Meget god ettersmak. En vin som går fint sammen med rødt kjøtt, gryter og mektig bra sammen med venner, latter og lange diskusjoner.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.