Ukens to rimelige viner kommer fra Hellas og fra Tyskland. Og vi begynner med en rødvin fra Hellas.

Apostolos Thymiopoulos lager noen helt fantastiske viner. Han holder til i Trilofos, tett på der filosofen Aristoteles hadde sin skole, helt på sydspissen av Naoussa-regionen.

Apostolos Thymiopoulos blir kalt en stjerne på den greske vinhimmelen. Og det er mer enn velfortjent. Opprinnelig så solgte Apostolos far druene sine til andre vinprodusenter. Sånn var det helt fram til 2003, da Apostolos Thymiopoulos var ferdig utdannet fra Athens universitet. Han begynte å eksperimentere med druene fra vingården og i 2003 kom også den aller første årgangen som han hadde laget selv. Og 95% av vinen gikk på eksport.

Til forskjell fra naboene, så skylder ikke Apostolos på vinstokkene sine. Tross alt så er gjennomsnittstemperaturen i Naoussa den samme som i Bordeaux med iskalde vintre og behagelige milde somre. Så han la om til biodynamisk vindyrking… med kalkuner og marsvin i vinmarkene som holder gresshopper og andre uvelkomne insekter i sjakk. Høstingen foregår for hånd mot slutten av september og i begynnelsen av oktober. Han bruker en naturlig malolaktisk gjæring. All produksjon er basert på solid håndverk og all vin er ufiltrert med en sjeldent bra eleganse og smak.

Atma Red 2018. Hellas. Pris kr. 159,90

Druene er Mandelaria 30%, Xynomavro 70%. Klarer du ikke å utale navnet på druene? Kan ikke jeg heller. Men vinen er mørkerød med et blått skjær. God duft av markjordbær og urter. Mjuk og god på smak med en fin fruktighet. Bra balansert syre og sødme. En fin tannin. God ettersmak. Passer bra til lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Jeg elsker riesling og jeg elsker tyske riesling.

Ernst Loosen tok over Weingut Dr. Loosen i Bernkastel fra sin far i 1988. Ernst, bedre kjent som «Ernie» , la arkeologstudiene bort og satset på vinen. Allerede året etter vant han Feinschmeckers pris for årets beste tørre riesling, og fikk med det en strålende start på sin karriere som vinprodusent. Eiendommen består blant annet av parseller i 6 av de beste og mest berømte vinmarkene i de stupbratte skråningene langs midtre del av Moselelven. I disse fantastiske vinmarkene bestitter Dr. Loosen en stor del gamle, upodede rieslingstokker, som i det kjølige klimaet og mineralrike jordsmonnet av skifer og vulkanske bergarter gir opphav til en rekke strålende viner, fra de helt tørre til de edle, søte. Dr. Loosen jobber med lav avkastning i vinmarkene, streng selektering av druene ved innhøstning, forsiktig bruk av utelukkende organisk gjødsel, spontangjæring og enkle, tradisjonelle metoder i kjelleren. Totalt teller eiendommen idag rundt 15 ha, og den har vært i familien Loosens eie i over 200 år.

Dr. Loosen Estate Riesling 2019. Tyskland, Mosel. Pris kr. 274,40 (150 cl)

Drua er Riesling. Lys gulgrønn farge. Frisk duft av sitrus, epler med hint av fersken og blomster. Frisk og fruktig smak med en grei fylde. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. En god prikkende syre. God ettersmak. En ekte kose vin sammen med mange venner. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.