Noen blir man mer glad i enn andre. Sånn er det bare.  På samme måte har jeg det med visse vingårder.

Ikke for at de nødvendigvis lager bedre vin eller for at gården er vakrere enn noen andre gårder. Nei, det handler om sjel. Og sjel finnes det masser av på vingården Barahonda. Og at de lager noen spennende,  smaksrike viner, skader jo heller ikke.

Barahonda

Vingården Barahonda

Barahonda holder til i Yecla. Et område som ligger i Altiplano-regionen i den sørøstlige delen av Spania. Tett på grensen mellom den spanske høysletten La Mancha og Middelhavet. Her oppe på høysletten skinner solen stort sett hele tiden, og det er ikke uvanlig at det midt på sommeren passerer 40 grader Celsius. Med 3000 soltimer og kun 300 millimeter regn i året, sier det seg nesten selv at Yecla et av de tørreste og mest solrike vinområdene i Europa. På tross av solen og det minimale med regn, har det vært dyrket vin i området helt siden romertiden.

Familien Candela.

Første gangen man hører om vin fra familien Candela, er rundt 1850 tallet da Pedro Candela Soriano begynner å selge små kvanta med vin i lokalområdet. Men det var først 1925 at det familiedrevne vinhuset Barahonda offisielt ble etablert. Og i dag er det fjerde generasjon, brødrene Antonio og Alfredo Candela Belda, som driver gården. Barahonda har i løpet av to generasjoner vokst fra å være en liten lokal vingård på noen få hektar til å eie dagens 150 hektar. Foruten om det så forvalter de 700 hektar for andre vinbønder. Det virker hurtig, men gården har vokst steg for steg, frem til det morderne anlegget de eier i dag. Selv om  Barahonda er et moderne og prisvinnende vinhus, er det likevel essensielt for Alfredo og Antonio å ta vare på tradisjonene og kunnskapen som har blitt nedarvet fra generasjon til generasjon helt siden deres oldefar startet med vinproduksjon. Noe som også logoen til Barhahonda viser med flasken med røttene som suger næring av fortiden.  Derfor er det kanskje en selvfølge at de er  opptatt av å ta godt vare på vinmarkene, som dyrkes etter økologiske prinsipper. Noe som ifølge Alfredo Candela Belda ikke er et problem i Yecla,  da klima ikke gir grunnlag for å bruke pesticider og feromon holder skadelige innsekter og kryp unna.

Monastrell

For å holde seg til røttene, så dyrkes det Monastrell druer. I dag finnes druen på mange ulike steder i verden, men det er i Yecla den bokstavelig talt har sine røtter – og det er dermed nettopp her den trives aller best og får oppfylt hele sitt potensial. Druen har tilpasset seg de tøffe omgivelsene, og elsker den sterke solen og det skrinne jordsmonnet. Monastrell blir andre steder ofte brukt sammen med andre druer, men akkurat i Yecla står den helt utmerket på egne bein.

Alfredo Candela Belda

– Vi ønsker å vise frem det potensialet monastrell-druen har på egenhånd, forteller Alfredo Candela Belda.

– Særlig fra våre gamle vinstokker i Campo Arriba gir monastrell intense, komplekse og fyldige viner, og det varme klimaet vi har sørger for dyp farge og aromaer av saftig og moden mørk frukt med urte- og krydderpregede dufter.

Kommer fra Campo Arriba

En annen, like viktig sak, er at druene  kommer fra vinmarker som ligger hele 800 meter over havet i Campo Arriba, som er det kvalitetsmessig beste og høytliggende området i Yecla. I denne høyden blir temperaturforskjellen mellom dag og natt stor, særlig om sommeren, med hete dager og kjølige netter. Det sørger for langsom modning av druene, noe som konsentrerer både farge og aromastoffer. Og  ikke minst, sørger for at druene beholder friskheten. Når vinstokkene i tillegg er gamle og avkastningen lav, sier det seg selv at resultatet blir druer med svært høy kvalitet.

Alfredo Candela Belda

Det er nesten ingen ting, bortsett fra kjærligheten til familien,  som kan få frem lidenskapen og engasjementet hos Alfredo Candela Belda som kvalitet på druer. Og filosofien er egentlig ganske enkel. Om den ikke er enkel å gjennomføre.

– For å lage god vin må man ha sunne druer – så enkelt er det. Vin er et naturprodukt. Det er vinstokkene som lager vinen, så det å gi druene en god oppvekst er alfa og omega for oss, sier Alfredo.

Og med det i bakhodet, er det kanskje ikke så rart at en av vinene til Barahonda ble kåret som den beste spanske vinen på årets Prowein. Verdens største fagemesse for vin.

Har du lyst til å smake vinene fra Barahonda sammen med lokal mat og har veiene forbi Yecla, så åpnet de en stjernerestaurant på vineriet for noen år siden.

Carretera Pinoso km 3  30510 Yecla ‎
Phone number: +34 968 71 86 96

Anmeldelser av vinene den 15. Mai.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.