I Tyskland så venter man i spenning vært år på når aspargessesongen begynner.

En sesong starter i slutten av mars, begynnelsen av april og varer frem til 24 juni. De eldste oppskriftene på asparges, stammer tilbake til begynnelsen av 1500 tallet og er funnet i Stuttgart. Og det finnes knapt et land som spiser så mye fersk asparges som tyskerne. De spiser litt over 70.000 tonn pr år.

Aspargesruter

Akkurat som vi har Nordlysveien og Atlanterhavsveien, har tyskerne sine Aspargesruter. Den mest populære ruten er den såkalte Baden ruten. Den går gjennom byene Schwetzingen, Reilingen, Karlsruhe og Rastatt. Byen Schwetzingen hevder å være «asparges Capital of the World» .  Og som mange av byene langs disse rutene, har  Schwetzinge en årlig «Spargelfest» , aspargesfestival, som trekker tusener av besøkende fra nær og fjern. Og jeg må innrømme at jeg elsker asparges. Og jeg elsker disse vanvittige aspargesfestene med masser av vin og musikk. Primært så er det hvite aspargesen man spiser selv om det går med noen tonn av den grønne aspargesen også. De hvite aspargesene dyrkes i sandholdig jord og dekkes til med jorden etter som de vokser opp. Så, derfor blir de hvite.

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på hvordan man bruker aspargesen. De vanligste er ”Spargel mit Schinken ” , ”Spargel mit holländischer Sauce” samt min favoritt, ” Spargel mit Butter”. Asparges med smør. Personlig liker jeg best å bruke grønn asparges, men det er mer elegant med den hvite. Den er enkel å lage og smaker som englesang over Mjøsa.

Vinen

Asparges er en veldig elegant grønnsak med fine nyanser. Så vinen du serverer til, bør ligne på aspargesen på den måten.

Grønn asparges – ikke bare fargen, men også aromaene kan være rimelig kraftig. Jeg vil bruke Riesling eller en fyldig Pinot Gris.

Weingut Thörle Riesling Feinherb 2019. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 166,- Poeng 88/100

Gulgrønn farge. Fin duft av sitrus med hint av blomster. Fruktig og fyldig på smak med en virkelig god munnfølelse. Lever opp til duften med epler, sitrus og fersken. Bra balansert. Lang og fin ettersmak. Løp og kjøp.

Salwey Eichberg Grauburgunder GG 2016 Tyskland, Baden. Pris kr. 449,90 Poeng 92/100

Vinen er laget på Grauburgunder, Pinot Gris fransk. Vakker gyllen farge med et lite grønt skjær. Dufter lekkert av fersken, gule epler og bitte litt krydder. Lekker duft. Akkurat som duften, er smaken lekker med en fet og god fylde. Bra fruktighet. Perfekt balansert. En lang og god ettersmak med bitte litt fersken på slutten. En perfekt vin.

Sauser – med smeltet smør, hakkede egg, hollandaisesaus og vinsyre er klassikere. Fete sauser leter etter en elegant følgesvenn i vin. Fin syre i Riesling for eksempel, hjelper til med å bearbeide de overdådige sauser bedre. Jo sterkere saus, jo mer uttrykksfull må vinen fremstå.

Jakob Schneider Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken 2019. Tyskland, Nahe. Pris kr. 252,- Poeng 90/100

Strågul på fargen med et aldri så lite grønt skjær. Duft av sitrus med hint av blomster og vinbergsfersken. Smaken er tørr, men med flott fylde og fruktighet. Perfekt balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. Meget bra kjøp.

Salat – asparges med en mild vinaigrette eller en krydret dressing. Mild vinaigrette harmonerer veldig godt med en silvaner eller halvtørr  Riesling.

Juliusspital Würzburger Abstleite Silvaner trocken Erste Lage 2019. Tyskland, Franken. Pris kr. 217,90 Poeng 89/100

Drua er Silvaner. Gulgrønn farge. God duft av grønne epler, litt sitrus med hint av urter og blomster. God fylde på smak, frisk og fruktig. Bra syre/sødme. Lang ettersmak. Meget bra kjøp.

Weingut Thörle Riesling Feinherb 2019. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 166,- Poeng 88/100

Gulgrønn farge. Fin duft av sitrus med hint av blomster. Fruktig og fyldig på smak med en virkelig god munnfølelse. Lever opp til duften med epler, sitrus og fersken. Bra balansert. Lang og fin ettersmak. Løp og kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.