Codorníu ble grunnlagt i 1551 og er det eldste familiedrevne firmaet i Spania, og blant verdens eldste.

En annen viktig begivenhet i firmaets historie, skjedde ikke så mange år etter at firma ble grunnlagt. Anna, enearvingen til Can Codorniu, giftet seg med den lokale vinbonden Miquel Raventós og fortsatt den dag i dag, betraktes det som «Alma maters» i selskapet. I dag så er det den 16. generasjonen Raventos som leder selskapet, nemlig Mar Raventos. Og det er 218 aksjonærer i selskapet som nedstammer fra Anna og Miquel.

Cavaeventyret ble startet av José Raventos på 1800 tallet og som var en eventyrlysten ung mann. Som mange andre unge vinprodusenter, dro han ut på en reise i Europa og endte opp i Champagne i Frankrike. Her ble han kjent med hemmeligheten bak franskmennenes musserende suksess.

Vel hjemme i Spania begynte han å eksperimentere med annengangsgjæring på flaske og dermed var cavaen født. Den første flasken med cava ble åpnet i 1872 hjemme hos familien Raventos.

Josep Raventos Fatjó døde i 1885 overtok hans sønn Manuel Raventós. En visjonær mann som mente at Cava hadde større potensiale enn stillvin. Så det var hans beslutning at Can Codorniu kun skulle satse på Cava. Som sin far, reiste han til Frankrike for å lære mer om musserende vin og om vinproduksjon generelt. Og det var flaks, for da vinlusen kom til Penedes, visste han at han måtte få fjernet alle vinstokkene og plante nye med Phylloxera-resistente vinstokker fra USA. Samtidig besluttet han å bygge en helt ny vinkjeller i Sadurní d’Anoia og som skulle bli en referanse i hele Penedés regionen. Og som den visjonære mannen han var, ble det besluttet at en av Antonio Gaudis disipler og lærlinger skulle stå for utformingen av den nye vinkjelleren. Nemlig Josep Puig di Cadafalch.

I 1976 ble det hele ærklært som et historisk kunstnerisk monument og over 100 000 mennesker besøker de 30 km lange kjellerene og millioner av cavaflasker vært år.

Bare som et lite kuriosa, hvert nytt medlem av familien blir døpt med en teskje av cava.

Anna de Codorníu Organic Brut Spania, Catalonia, Penedès. Pris kr. 154,90 Poeng: 89/100

Druene er Xarel·lo 15%, Parellada 15%, Chardonnay 70%. Strågul farge, små fine bobler. Nydelig og elegant duft av frukt, epler, sitrus og litt brød. Smaken lever fint opp til duften med fin fruktighet, bra syre og noe sødme. Med andre ord, perfekt balanse. En god ettersmak. Bra som aperitiff. Her er det masser av bobler for pengene. Meget bra kjøp

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.