Amorøs rødvin for to:

Romantikken er i boks

Av Kristin Alsvik.

Rødvin smaker aller best sammen med noen du er glad i – ikke minst på Alle hjerters dag.

valentineFredag 14. februar er det kjærligheten som står i fokus i Norge så vel som i store deler av resten av verden, og få dager i året er bedre enn denne for å ta et glass rødvin sammen med en du er glad i.

Sankt Valentin – den romantiske presten

Valentinsdagen er opprinnelig en feiring av Sankt Valentin – den romerske presten som ifølge myten ble dømt til døden blant annet fordi han i skjul viet forfulgte kristne og soldater som ikke fikk lov til å gifte seg (ettersom datidens keiser mente at ugifte menn var bedre soldater). Valentin skal også ha gitt de forelskede parene pergamenthjerter som symbol på Guds kjærlighet.

Mens Valentin satt fengslet i Roma utviklet han et nært forhold til fangevokterens datter Julia, og kvelden før han ble henrettet (14. februar 273) skrev han et avskjedsbrev hvor han uttrykte sin kjærlighet til henne. Etter henrettelsen plantet Julia et mandeltre i nærheten av Valentins grav, og den dag i dag står det rosablomstrende mandeltreet fast som et symbol på kjærlighet.

Amorøs rødvin til Valentinsmiddagen

Mangfoldige århundrer senere
kjærlighetserklæringer, overrekke gaver eller rett og slett bare tilbringe tid sammen med våre utkårede. For selv om Valentinsdagen kanskje ikke er noen rotnorsk tradisjon er det likevel mange som setter pris på en anledning til å ta en hyggelig middag med sin kjære, enten hjemme eller ute. Og hva er vel en bedre oppskrift på en romantisk kveld enn italiensk rødvin, blafrende stearinlys, smektende toner fra musikkanlegget og en du er glad i på den andre siden av bordet?

More Rosso Negromaro MalvasiaDaten og maten må du ordne
selv, men vi kan definitivt
bidra med tips om to amorøse Bag-­‐in-­‐Box-­‐er som passer perfekt for to som vil nyte både rødvin og hverandre på Valentinsdagen. Vinene er begge spesielt utviklet for det norske markedet, men både innhold og innpakning er italiensk.

Moro Rosso – røde bjørnebær og blomstrende kjærlighet
More Rosso betyr direkte oversatt ”røde bjørnebær”, og spiller blant annet på vinens tydelige og flotte aroma av nettopp bjørnebær. Røde bjørnebær ser vi normalt bare når bjørnebærplanten er i blomstring og bærene ennå ikke er fullmodne. Dette kan derfor ses som et symbol på blomstrende kjærlighet – både i form av nyforelskelser og gammel kjærlighet som får en ny vår. I tillegg er røde hjerter et gjennomgående element i både designet og navnet på vinen.

-­‐ More Rosso er et enkelt og vakkert navn som gir positive assosiasjoner til glede, lidenskap og kjærlighet. Og når du drikker More Rosso sammen med en du er glad i kan varme følelser fort oppstå, sier Geir Eikeland, som er gründer og daglig leder i den norske vinimportøren Excellars.

Ordet ”more” kjenner vi i tillegg fra engelsk, og også dette er en del av symbolikken i More Rossos navn og design. Vi vil ha vin med mer smak og mer fylde – og vi vil ha mer kjærlighet.

Kjærlighetens tre

Blikkfanget på den flotte boksen er et mandeltre – slett ikke ulikt det Valentins store kjærlighet Julia plantet til minne om ham. Her er imidlertid de rosa blomstene byttet ut med små, skinnende røde hjerter for å i enda større grad understreke kjærlighetssymbolikken. Treet kan også ses som en variant av det mytiske og kraftfulle ”Livets tre”, som forekommer i en rekke ulike religioner. Her hjemme kjenner de fleste av oss til både treet i Edens hage fra Det gamle testamentet og det norrøne Yggdrasil. Men der ”Livets tre” vanligvis forbindes med evig liv, symboliserer det hjerteblomstrende treet som er avbildet på More Rosso evig kjærlighet.

-­‐ More Rosso passer til både ny og gammel kjærlighet, og navnet så vel som designet på boksen bygger oppunder den gode følelsen av glede og behag man får når man drikker denne bløte og smakfulle vinen – særlig når man drikker den sammen med noen man er glad i, sier Geir Eikeland i Excellars.

Allsidig matvin

More Rosso har en dyp rubinrød farge, og dufter elegant av bjørnebær med toner av plommer, solbær, sjokolade, tørket frukt, urter og krydder som nellik og muskat, i tillegg
til et hint av tobakk, kaffe og lakris. Vinen smaker av modne skogsbær, og er fyldig, saftig og intens, samtidig som den er myk, rund og balansert.

Vinen passer godt til kraftige og smakfulle retter med vilt, kalv, svin eller kylling, gjerne middelhavsinspirerte varianter med mye urter og krydder. I tillegg er More Rosso selvsagt glimrende til kraftige pastaretter og annen italiensk mat, og som følge av dens sødmefulle fruktighet kan den også gå veldig fint sammen med avslutningen på måltidet, særlig hvis denne består av modne oster eller god mørk sjokolade.

More Rosso Negroamaro Malvasia 2012 er tilgjengelig på Bag-­‐in-­‐Box (3-­‐liter) til 379,90 kroner i Vinmonopolets basisutvalg.

Appassimento Originale – amarone-­‐lignende vin med storslått design

En vin som ikke har et like eksplisitt fokus på kjærlighet, men som likevel er nydelig selskap til romantiske Valentinsmiddager og kjærestekvelder, er den amarone-­‐lignende vinen Appassimento Originale, som er like storslått inni som utenpå.

-­‐ Appassimento Originale er en eksklusiv vin med imponerende høy kvalitet til prisen. Mange nordmenn liker fyldige italienske viner som ripasso og amarone, og Appassimento Originale er et svært prisgunstig alternativ til disse. Vinen har mye smak, duft, fylde, frukt, farge og alkohol, og er med andre ord en vin for dem som vil ha mye av alt, sier Geir Eikeland iExcellars.

Foto Exellars.
Foto Exellars.

Intens, saftig og delikat

Appassimento Originale har en dyp rubinrød farge med blåskjær, og den dufter intenst av plommer, kirsebær, rosiner og kandisert fiken med et hint av animalske toner. På smak finner vi mørk frukt og solmodne bær, og en lett eikelagring har gitt vinen et delikat anstrøk av krydder og vanilje. Den er også rund, fyldig og harmonisk med fin struktur, og den har en saftig og delikat munnfølelse med myke tanniner, god friskhet og en lang avslutning.

Vinen passer til nesten alle typer kjøtt, uansett om du har det i stekepannen, ovnsbaker det eller bruker det i smaksrike gryter. Vinen er altså en god match til både biff, stek, lam, vilt og svin, i tillegg til at

den går ypperlig til smaksrike forretter, italienske klassikere som pizza og pasta, lettere retter med lyst kjøtt og modne harde oster.

Appassimento Originale Vino Rosso er tilgjengelig på Bag-­‐in-­‐Box (3-­‐liter) til 429,90 kroner i Vinmonopolets basisutvalg. I tillegg finnes samme vin på flaske til 135 kroner i bestillingsutvalget.

Vin man blir glad i

hender-­‐ Disse er begge viner det er lett å bli glad i – så vel som viner det er lett å bli glad i andre med. I tillegg har de begge mye frukt, fin friskhet og god fylde, og det gjør at de passer godt til mange ulike typer mat, forklarer Geir Eikeland i Excellars.

Når det er sagt klarer begge disse vinene seg også veldig fint uten mat – for deg som lever på luft og kjærlighet. Og kanskje et glass vin i ny og ne.

Visste du at…

  • Valentinsdagen har blitt feiret i Storbritannia helt siden 1600-­‐tallet, og hvert år sendes det rundt 25 millioner Valentinkort i landet denne dagen
  • 14. februar sendes det omtrent én million flere SMS-­‐er i Norge enn på andre februardager
  • Kun på morsdagen selges det flere blomster enn på Valentinsdagen i Norge
  • I Japan gir kvinner sjokolade til sine mannlige kolleger på Valentinsdagen, noe som har ført til at japanske sjokoladeprodusenter får inn halvparten av årets omsetningdenne dagen
  • På Filippinene markeres dagen omtrent som i Vesten – noe som kommer til uttrykkved at prisen på blomster, spesielt røde roser, skyter i været
  • Hjertet har blitt brukt som symbol på kjærlighet helt siden antikken, men man vetikke sikkert hvordan det oppstod – formen kan blant annet minne om et virkelig hjerte med to sidekamre, en kvinnerumpe eller formen som oppstår mellom to svanehalser under parringsleken.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.