Å gå Julebukk.

Julebukk er en norrøn jule- og bondetradisjon som dessverre er i ferd med å dø ut. Særlig etter at handelsstanden innførte halloween for å selge flere produkter.
Julereia Bergslien
Julereia
Bergslien

Julebukk betegner i folketradisjonen en person som kler seg ut, gjerne i en lodden fell og med bukkemaske, og tigger mat og drikke i romjula, det vil si en person som følger tradisjonen med «å gå julebukk». Her er det bånd tilbake til gamle skikker kjent fra middelalderen, hvor oppfatningen om oskoreia, på 1800-tallet romantisert til «Åsgårdsreien», hvor tradisjonen handler om allslags skrømt som er ute nattestid. Gjerne ledet av en skikkelse med horn. I de senere århundre kledde folk seg ut i gamle klær, symboliserende de døde, ledet av en skikkelse ikledd bukkemaske og dyreskinn, og danset og bråkte imellom gårdene i romjulen. Julebukken var en skremmende, nærgående skikkelse, som ofte krevde mer enn litt godteri. Han dukket opp plutselig i selskapet, og selv om alle visste at det bare var en kjenning som hadde kledd seg ut med hode og horn, var det en truende skapning som skremte barna, og til og med «kunne gjøre fruentimmere med barn, uten at de visste det».

For å stagge julebukken, så skjenket de bukken øl og senere, brennevin. Så derfor, finn frem et gammelt kostyme og besøk naboen i romjula. Kanskje blir det en øl eller to på deg.

Godt Drikke ønsker alle sine lesere en riktig god jul og kommer tilbake den 26. Desember med mer lesestoff om vin, øl og mat.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.