Det har vært dyrket vin i Sør-Afrika helt siden 2. September 1659.

Grunnen til man kan gi den eksakte datoren, var at den dagen beskrev hollenderen Jan van Riebeeck hvordan man presset de første druene i Cape Town, i dagboken sin. Og siden spredde vindyrkingen seg til resten av Sør-Afrika. Og bra var jo det. Ellers hadde vi ikke fått de glimrende vinen til A.A. Badenhorst i Swartland.

A.A. Badenhorst Family Wines A.A

A.A. Badenhorst Family Wines A.A. ble grunnlagt og drives av Andre Adrian Badenhorst. Adi blant venner. Adi er oppvokst på gård i en tid da det var flere hippier enn trafikklys og man fremdeles spiste friske grønnsaker mens man drakk cinsault. Som 13åring produserte han sin første vin, og etter endt skolegang bar det rett videre på ønologstudiet for å studere vinmaking. Etter å ha tilegnet seg kunnskap og erfaring ved å jobbe hos noen av de store som Chateau Angelus i Bordeaux og Alain Graillot i Rhône, reiste han tilbake til røttene sine for å produsere vin slik han var vokst opp med. Sammen med sin fetter Hein, fant de en forlatt vingård nær Paardebergfjellene i Swartland. Her produserer de vin på tradisjonell måte med utstrakt bruk av hele drueklaser, gjæring og modning på betong, gamle foudre og uten bruk av industriell gjær. Som stolt grunnlegger av Swartland Revolution og Swartland Independent,  kan man trygt si at A.A. Badenhorst er en flott representant for vin fra den nye verdens underverden. Lokalt blir han og hans likesinnede kollegaer omtalt som ”The Swartland Rebells.” Eller for å si som en vinhandler sa, ”dette er den nye verdens, underverden.”

Swartland Independent Producers

lindi-blogSwartland Independent Producers, er en spennende gruppe vinprodusenter. Det de først og fremst har felles er et ønske å vise hva regionen er god for og at det ikke bare er i den «Gamle verden»  man har terroir og regionalt særpreg. Medlemmene i SIP mener at også viner fra Swartland har slike egenskaper. De vil vise at selv om vinene kommer fra ulike kjellere og underområder, så  har de en felles nerve, et slags DNA, som er særegent for Swartland. Og for å oppnå det, har de et sett felles regler eller retningslinjer som diskuteres hyppig og evalueres kontinuerlig av medlemmene. Og det viktigste punktet etter min mening, er punkt fire, som inneholder:

  1. Ikke er tilsatt gjær eller andre gjærrelaterte tilsetninger
  2. Ikke er syrejustert
  3. Ikke er tilsatt tannin
  4. Ikke blir kjemisk filtrert
  5. Ikke utsettes for kjemiske prosesser som endrer vinens sammensetning

Også punktet om druetyper finner jeg spennende:

Visse druesorter har vist seg spesielt godt egnet til å uttrykke særpreget i Swartland. En vin fra Swartland Independent må inneholde minst 90% av følgende druesorter:

  1. Rødvin: Syrah/shiraz, Mourvèdre, Grenache Noir, Carignan, Cinsaut, Tinta Barocca, Pinotage
  2. Hvitvin: Chenin Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier, Clairette Blanche, Palomino (Fransdruif/Vaalblaar), Semillon (Groendruif)
Men, hvordan er vinen til A.A. Badenhorst?
AA Badenhorst Red Blend 2011A.A Badenhorst Red Blend 2012. 89 poeng.

Dette må man vel si er en ekte ”blend” med Shiraz 71%, Cinsault 15%, Tinta Barroca 7%, Grenache 4%, Mourvèdre 3%. Fargen er vakker mørk rød, med en god duft av mørke bær, frukt og en anelse fat og kjøtt. Smaken har en riktig god fylde, bra sødme og en god syre. Lang ettersmak. En vin som passer glimrende til vilt og lam. Meget godt kjøp.

A.A. Badenhorst Secateurs Shiraz Grenache Cinsault 2013, 87 poeng .

Det er nesten utrolig at denne vinen ikke koster mer enn 159,- kroner. Iallfall om man ser på kvalitet. Her er det en dyp rød farge, flott duft av modne bær, noe krydder og kanskje et hint av fat. Smaken har en god fylde, bra balansert syre og sødme. Frisk og fruktig. En bra lengde på ettersmaken. Dette er en vin som er som poteten. Den kan brukes til alt, men kanskje først og fremst til lam. Meget godt kjøp.

Kilder: Autentico, Vinofil, A.A Badenhorst

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.