Øl styrker folkehelsen.

0

Mange av oss, elsker en biff på grillen. Problemet med grillet kjøtt, iallfall i større mengder, er at det danner kreftfremkallende stoffer. Men, endelig har vitenskapen funnet løsningen. Nemlig øl.

Det er polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) som kan ødelegge arvematerialet og øke risiko for å utvikle tykktarmskreft. Med litt øl i marinaden før du griller, så reduseres innholdet av kreftfremkallende stoffer.

De kreftfremkallende stoffene som utløses ved grilling, formes av molekyler kalt frie radikaler. De oppstår fra fett og protein i varmen som oppstår ved grilling. Og når har en gruppe forskere ved Universitetet i Porto, i Portugal, funnet en måte å redusere problemet. Når du griller kjøtt, bør du tilsette øl.

Grunnen er rimelige enkel i følge Doktor Isabel Ferreira som ledet forskningen. Antioksidanter kan motvirke de frie radikalene. Øl er rikt på antioksidanter, i form av melanoidiner som oppstår når bygg blir stekt. Så med denne logikken i bagasjen, lagde doktor Ferreira og hennes kolleger noen øl-marinader. En marinade basert på pils og en basert på mørkere øl.

Hypotesen var at biffene som var marinert i det lyse ølet, ville danne færre skadelige stoffer enn kontroll-biffene som var umarinert. Mørkt øl har mer melanoidiner, derfor forventet forskerne at det ville dannes enda færre skadelige stoffer i biffene som var marinert i det mørke ølet.

Mørkt øl sunnest.

Og resultatet ble som forskerne forventet. De umarinerte biffene hadde et gjennomsnitt på 21 nanogram av PAH per gram grillet kjøtt og de pils-marinerte biffene hadde et gjennomsnitt på 18 nanogram. Men, de sunneste kjøttbitene var de som var marinert i mørkt øl. De hadde bare et gjennomsnitt på 10 nanogram. Altså halvparten av de umarinerte kjøttstykkene.

Moralen er, det er viktig med øl for å bevare den norske folkehelsen.

Kilde. forskning.no

DEL
Forrige artikkelRebellen fra Sicilia.
Neste artikkelØlnyheter på Vinmonopolet.

Fra Wikipedia.
Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist.
Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö.
Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here