Hjemmebrygging er ikke akkurat en ny oppfinnelse. Rent faktisk har det vært brygget øl i Norge siden tidenes morgen.
Hvor viktig ølet var, kan man også se i vikingtidens Norge. Ved uoverensstemmelser, så fungerte drikkelag som ting hvor tvistemål og problemer ble løst over ølbollen. Hver mann brakte med sitt eget øl til felles nytelse, samt vokslys.
Ølet ble regulert strengt. Da som nå. Selv om det den gangen var med motsatt fortegn enn hva det er i dag. Gulatingloven påla hver gård å ha så mye malt som vekten av husbonden og frue til sammen. Og stakkars den som ikke oppfylte disse kravene. De ble straffet strengt. Tredje gangen kunne de ble dømt til døden eller fradømt gård og grunn. Onde tunger hevder at Island ble befolket av nordmenn som ikke klarte å oppfylle maltkravene og flyktet til sagaøya.
Dagens hjemmebrygging.
Dagens hjemmebryggingen skjøt fart på slutten av 1990 tallet sammen med mikrobryggerienes inntogsmarsj. Og det er forbausende enkelt å brygge riktig godt øl hjemme. Man trenger lite utstyr til å komme i gang. Men, er man ekte nordmann, så blir ølbrygging, som med mange andre hobbyer, noe man vil skal være komplekst og så dyrt som lommeboken nå bare tillater. Allikevel behøver ølet ikke bli særlig dyrt. Om man kun tar kostnaden for råvarer i betraktning kan man regne med å fremstille øl av høy kvalitet for under 5 kr per liter.
Regler.
Alle i Norge har lov til å brygge øl. Det vil si, så lenge det er til privat forbruk. Og så lenge det ikke er penger eller salg involvert har man også lov til å gi bort så mye øl man bare vil.
Om man nå får for seg å selge ølet, må man søke kommunen om tillatelse. Forutsetningen er å ha salgs- eller skjenkeløyve. For å kunne levere til salg i butikker og restauranter. behøver man en statlig bevilling. Og for få det på plass, er det bare å skaffe sikkerhet for alkoholavgiften, varelageret er tilfredsstillende sikret og at bryggeren ikke driver annen virksomhet som er uforenlig med tilvirkning av alkoholholdig drikk. Og da er det bare å kontakte media og fortelle at nå skal man konkurrere ut alle de store bryggeriene for nå kommer ølet, ølet.
Hvordan komme igang.
Om du vil starte å brygge øl, så er Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, et bra sted å begynne. Et sted der man kvitt og fritt kan få hjelp av over 7000 medlemmer som stiller spørsmål og deler sin kunnskap. Her finnes også svar på de fleste ølrelaterte spørsmål – alt fra hvordan en kommer i gang med hjemmebrygging til hvordan en behandler gjærkulturen på beste måte.
Foreningen Norbrygg ble startet i 1997 av en vennegjeng som så behovet for å organisere hjemmebryggerne. Samme år ble også det første NM i hjemmebrygging arrangert av Norbrygg. Årets hjemmebrygger det året, ble Jens Maudal, et av flere Norbrygg-medlemmer som har gjort hobbyen til sitt levebrød. Maudal er i dag en av to eiere av Haandbryggeriet i Drammen, et av Norges ledende mikrobryggerier.
Det finnes en rekke steder hvor man kan få kjøpt billig begynnerutstyr. Alt fra malt, humle, gjær til kopper og kar. Et bra sted å begynne, er hos Nøgne Ø, som har en komplett startpakke til 550 kroner. Også på Kjeller 5 i Tromsø, kan man kjøpe malt, humle og annet man behøver. Ellers er Google en bra ting for å finne flere opplysninger.
Så, om du skal ha hjemmebrygg til jul, så er det vel bare å gå i gang med å feile og seire.
Kilder. Aperitiff, wikipedia.