Hvor sunt er egentlig øl?

Her er noen fakta for og imot.

Man kan si mangt om øl. Både positivt og negativt. Men de som liker øl, vil drikke det uansett hva man skulle mene. Også om man kommer med en rekke argumenter om at øl kan være skadelig. Derfor, la oss se på noen fakta om øl og helse.

The European Prospective Investigation of Cancer (EPIC) som ligger under Cambridge Universitet, gjennomførte en studie, som viser at et til to små glass øl om dagen er forebyggende mot hjerteinfarkt og hjerneslag, at det forebygger osteoporose, diabetes og nyrestein samt at øl kan være forebyggende mot demens. Mer usikkert er det om øl kan være forebyggende mot kreft. På tross av studien, så er det ikke noen evig sannhet over dette. Det eneste de er helt enig om, er at resultatene kun gjelder for middelaldrende og eldre mennesker.

Sant på 80 tallet.

Som bekreftelse på at det ikke finnes evige sannheter,  så var det på åttitallet Nitrosamine som ødela matlysten vår, da det er et av de mest kreftfremkallende stoffer som finnes og skulle vist nok finnes i øl. Også  en dansk studie med over 30.000 mennesker fra samme årti, er ikke lenger verd overskriften på tross av at den viste at personer over 29 år som drakk mer enn 31 halvlitere i uken, kunne få strupekreft. For i dag viser forskningen at det ikke finnes Nitrosamine i øl. Men, vi har fått andre problemer. Etter 500 år med renhetsloven og dens opphevelse, så lurer den andre farer under øl-skummet. Det er påvist tungmetaller i en del øl. Ikke nok med det, det er også funnet Mykotoxine, altså muggsopp som angriper korn, i øl.  I følge en studie gjort av ”Bundesinstituts für gesundheitlichen” så er 22 prosent av inntaket av det kreftfremkallende stoffet Ochratoxin A knyttet til øl-konsumet i Tyskland. Noe som har ført til at en rekke forskere har stilt øl-seidelen i skapet.

De virkelige positive sidene ved øl.

Øl inneholder store mengder av vitaminene B2 og B6. Og vitaminene B2 og B6 er viktig for stoffskifte. Også de eteriske oljene og bitterstoffene i øl, har en positiv virkning da de motvirker dårlig matlyst, dårlig mage og depresjoner. I følge en del japanske studier, finnes det mer en 24 ulike stoffer i øl som hemmer heterosykliske aminer og dermed utviklingen av kreft. Også tyske forskere har kommet frem til at polyfenoler flavonoider, som også finnes i øl, har samme effekt. I og for seg det samme finner man det i rødvin også. Og til slutt, de fenoliske syrene i øl støtter det  det kardiovaskulære systemet og dermed forebygger hjerteinfarkt. Også ”Medizinische Universität Innsbruck” bekrefter dette i sine studier.

Andre bivirkninger av øl.

I følge fagfolk på hormonbalanse, så kan øl ha en positiv effekt  på hormonbalansen for kvinner i overgangsalderen. Og som om det ikke er bra nok, så forebygger den også beinskjørhet. Også for menn finnes det positive effekter av øl. I likhet med rødvin, så minsker  øl risikoen for prostatakreft og åreforkalkning. I følge EPIC-Studien, så bør ikke menn drikke mer enn maks to små glass øl om dagen, kvinner et glass,  samt at man må holde en alkoholpause to dager i uken. Om man drikker mer, så øker kreftrisikoen isteden for å forebygge. Og som sagt, alle tallen gjelder for middelaldrene og eldre mennesker. Resten får holde seg til brus til de blir gamle nok.

Kilde: The European Prospective Investigation of Cancer (EPIC)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.