Bryggeriene støtter innholdsmerking av øl.

327-IPA-Paket-22-10_720x600– Folk har en rett til å vite hva de spiser og drikker, derfor har vi forståelse for kravet om at også alkohol skal merkes med ingredienser og næringsinnhold.

Slik kommenterer Petter Nome, direktør i Bryggeri og Drikkevareforeningen, forslaget fra Kjersti Toppe (SP) om at de nye kravene til merking av mat og drikke også skal omfatte alkohol over 1,2 prosent. Det samme kravet ble nylig framsatt av rusfeltets samarbeidsorgan, ACTIS.

Petter Nome
Petter Nome
– Bryggeribransjen har ingen ting å skjule. Øl er relativt kalorifattig og er brygget på naturlige råvarer, først og fremst maltet korn, humleblomster, gjær og vann. Noe øl er også tilsatt urter, krydder, frukt og bær, sier Nome.

Bryggeri- og drikkevareforeningen vurderer nå å oppfordre medlemmene til frivillig merking i henhold til de nye forskriftene som trer i kraft for mat og alkoholfri drikke fra og med 13. desember. Aass Bryggeri har merket øl-emballasjen med ingredienser og næringsinnhold i over to år og flere andre bryggerier vurderer å komme etter.

– Foreløpig har bryggeribransjen ett uløst problem, framholder Nome. – Små produsenter som brygger mange, mindre partier har verken utstyr eller økonomi til å gjennomføre laboratorietester for å fastslå nøyaktig næringsinnhold. Det arbeides nå på europeisk nivå for å utvikle et analyseredskap som gjør det mulig å beregne næringsinnholdet ut fra vekten av ulike råvarer.

Hvis Kjersti Toppe får gjennomslag for sitt forslag, vil det innebære at omlag 14.000 viner, vel 2.500 brennevintyper og over 1.500 ulike ølslag på det norske markedet må merkes med ingredienser og næringsinnhold. Nome mener det er både urealistisk og uklokt å gjennomføre et merkekrav i Norge, uavhengig av EU.

– Men hvis det skjer, må naturligvis importerte og norske produkter likebehandles. Noe annet vil være i strid med konkurranseretten både i Norge og Europa, sier han.

Den europeiske bryggeriforeningen, Brewers of Europe, har tatt til orde for at alkohol skal omfattes av merkekravet. Fram til det skjer har organisasjonen inngått det den kaller en «konkret, bred, proaktiv og ambisiøs forpliktelse til å gi ingrediens- og ernæringsinformasjon på frivillig basis».

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.