En av de beste juleminnene jeg har, er fra da jeg var barn. Brodern og jeg var i Tyskland. Det var ikke noe særlig med snø, men det var kaldt og masser av vind. En ikke helt unaturlig kombinasjon i Nord Tyskland.
Jeg kan ikke huske om det var i romjulsdagene eller om det var rett før jul. Men vi hadde blitt sendt av sted til bakeren nede i landsbyen for å hente Berliner Pfannkuchen hos bakeren. Og på veien hjem over frosne åkrer, så ble duften av varme, fete Berliner Pfannkuchen alt for sterk. I følge brodern så ville ingen merke noe om vi tok en, for det var så mange. Og en ble fler. Og hvilken nytelse det var. Varme Berliner Pfannkuchen med sukker og fikensyltetøy som man måtte sleike av fingrene.
I min barndom, gikk det smale veier mellom høye hekker. Hekker som kranset jorder og eiendommer. Noen år senere fikk bøndene beskjed på å fjerne hekkene for landdagen ville ha et mer effektivt landbruk med større gårder og åkrer. Men det politikerne ikke hadde tenkt på, er at Schleswich-Holstein ligger mellom Østersjøen og Nordsjøen og landskapet er flatt, så jorden eroderte ganske så kjapt. Derfor fikk de samme bøndene beskjed på å plante hekker igjen. Selvfølgelig for egen regning. Problemet, for meg, er at det aldri ble like vakkert som det en gang var.
For noen år siden, fikk jeg en oppskrift som heter:
Omas Berliner Pfannkuchen.
- 500 g hvetemel
- 125 ml melk
- 60 g sukker
- 50 g gjær
- En ubehandlet sitron
- 1 eggeplomme
- En klype salt
- ca 200 g syltetøy. Jeg vil ha fikensøyltetøy.
- Nøytral olje til bakingen, eller kokosfett
- Sukker for å strø eller glasur for belegg
Begynn med å ha mel i en bolle og lag en grop i midten. Varm 2 SS melk, ha i sukret og løs opp gjæren og hell hele moroa ned i gropen. Dryss over mel helt til den ”slår sprekker” . Nå er det bare å vaske sitron og riv cirka halvdelen av skallet. Nå er det bare å ha i resten av ingrediensene samt det revne sitronskallet i melgropen og kna til det blir en glatt og fin deig. Dekk til den vakre deigen med et glasshåndklede og la den stå og i heve cirka tretti minutter.
I mellomtiden kan du varme opp oljen så den er klar til å fritere. Du vet at oljen er varm nok om det bobler lett når du stikker ned en tresleiv. Når deigen er ferdig hevet, så form dem som små pannekaker, ha cirka en teskje med syltetøy i midten og pakk dem sammen som små boller. I Østerrike bruker man eggelikør og man kan også bruke vaniljekrem.
Fritter pannekakene til de flyter opp, så vend dem en gang. Er kjekt med en gyllenbrun farge på to sider. Så er det bare ta de opp, la de dryppe og vend dem i sukker mens de ennå er varme. Så er det bare å nyte.