Whisky fra «Down Under.»

Australsk whisky er vel ikke det vi drikker mest av i Norge. Men det produseres rikelig med whisky ”down under.” Og nå kommer ennå et merke. Av whiskylegenden John Rochfort.

Turning wine into whisky in McLaren ValeOm vår herre gjorde vann til vin, vil australierne gjøre vin til whisky. Vel, ikke helt riktig, men de vil bruke vinfateten til å lage whisky på.

Det skjer i McLaren Vale. Først og fremst for at det finnes bygg av god kvalitet samt en mengde vinfat akkurat her. McLaren Vale er først og fremst kjent for sine spenstige Shiraz viner, men det vil whisky legenden John Rochfort endre på med sitt nystartete McLaren Vale Distillery. Han var tidligere direktør for Lark Distillery, kjent for å ha produsert verdens beste Whisky og kåret som vinner av den prestisjetunge whisky konkurransen World Whisky i Chicago i 2014. Men nå har han flyttet tilbake til McLaren Vale og samarbeider med den kjente vingården Hardys.

–  Vi har fått tak i noen helt fantastiske fat, forteller John Rochfort  til avisen The Lead South Australia, og det er fat med historie. Blant annet et  90 år gammelt fat som har inneholdt muscat vin i hele perioden. Og det har vært vin fra eksakt samme mark hele tiden.

-Men mange andre vingårder har også solgt vinfat til oss. Fat som har inneholdt noen av Australias beste viner. Og de var heller ikke dyre. De vil bare ha en whiskyflaske fra samme fat når den er klar og har lagret lenge nok.

McLaren Vale Distillery, South Australia. Photo: John Krüger
McLaren Vale Distillery, South Australia.
Photo: John Krüger

I de senere år har land som India og Taiwan blitt anerkjent som whiskyprodusenter. Men i følge John Rochfort, så har McLaren Vale en stor fordel fremfor de andre områdene. Dels har de et middelhavsklima, altså kjøligere enn de andre og det gir bedre råvarer. Og ikke minst er det et bedre klima å modne whiskyen i.

-Vi har disse fantastiske, klare og kjølige nettene samt de varme sommerdagene som ligger på mellom 14C og 28C og på ettermiddagen kommer den svale vinden fra havet som drar temperaturen ned igjen, forteller Rochfort begeistret. –Med andre ord, helt perfekt for whiskymodning på fat.

For øyeblikket planlegger han et maltanlegg på stedet. Først og fremst for å kunne malte bygg fra de forskjellige områdene i distriktet og på den måten kunne lage ekte singel malt whisky.

-Og ved å destillere små batcher så kan man på vært enkelt fat skape sin helt egen særegne whisky.

McLaren Vale Distillery, South Australia. Photo: John Krüger
McLaren Vale Distillery, South Australia.
Photo: John Krüger

Han vil modne whiskyen sin i 100 til 200 liters far, men for å få fart på produksjonen, modner han de første whiskyene på 50 liters vintønner.

-Whiskyen vil da modne mye hurtigere og vi er temmelig sikker på at det vil være en rik, fet whisky som vi tapper i løpet av 2016. En whisky med riktig god munnfølelse.

Det første året vil de produsere 20.000 liter whisky og i løpet av de neste fem årene, vil de maksimalt produsere 50.000 liter pr år.

Om du ønsker å smake McLaren Vale single malt, må du smøre deg med tålmodighet. De første fatene er allerede solgt. Til den hyggelige prisen av 150 $ flasken.

Kilde: The Lead South Australia,

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.