Kunsten å oppbevare vin.

Et av de spørsmålene som til stadighet dukker opp, er hvordan man oppbevarer vin.

En forbrukerundersøkelse gjort av EU, viser at over 80 prosent av all vin blir drukket i løpet av de første 24 timene etter at den har blitt kjøpt inn. Så akkurat der er vel ikke oppbevaringen noe problem. Du skal virkelig mishandle vinen om du skal klarer å ødelegge den på så kort tid. Men det er jo i og for seg mulig. Du kan jo stille den i et solrikt vindu en varm sommer dag eller om du glemmer flaska i en bil som har blitt varmet opp av solen til en sånn cirka 50-60 grader. Bortsett fra at det ikke finnes en vin i verden som tåler så kjappe temperatur svingninger eller den varmen, så kan det også gi andre skadevirkninger. For eksempel kan korken sprette ut av flaska hvis innholdet blir for varmt og det kan bli et verre griseri.

Med andre ord, bærer du hjem en flaske fra polet som skal drikkes samme helg, still den på en skyggefullt sted. Musserende og hvitvin kan du stille direkte i kjøleskapet. Klar til å nytes når det skulle være.

Handler du vin for å lagre over lang tid. Enten for at du mener den blir bedre ved lagring eller for at du tror det er en bra investering, så er det tre ting som man skal passe på. Temperatur, lys og fuktighet.

Temperatur.

Om vi ser på temperaturen først, så er det viktigste å ha en nogenlund stabil temperatur. Den optimale temperaturen for at en vin skal utvikle seg riktig, er mellom 12 og 14 grader. Blir temperaturen laver, så går utviklingen saktere og ved høyre temperatur, så utvikler vinen seg raskere og utvikler kanskje ikke det potensiale som finnes i vinen. Raske temperaturskiftninger er også fy, fy for en vin. Derfor bør du unngå å langtidslager vin i den kjekke vinhylla som ofte følger med et nytt kjøkken. De er virkelig drepen for vin.

Det beste stedet er å oppbevare vin, er i en kjeller om du har en som holder temperaturen jevnt stabil og ikke er for kald. I et vinkjøleskap, som de færreste av oss har, eller i bunnen av et skap i soverommet, som de fleste av oss har. Det har nemlig vist seg at soverommet som regel er det kjøligste rommet i et hjem og selv om det luftes flittig, så endrer ikke temperaturen i skapet seg så mye.

Lys

De færreste tenker på at lys er temmelig ødeleggende for vin. Det er derfor at rødvin, som normalt lagres lengst, tappes på fargede flasker. Og akkurat som for temperatur, så er skapet eller kjelleren et glimrende sted å ha vinen for å beskytte den mot lys.

Fuktighet kan man egentlig glemme. Om det ikke er sånn at du skal spare vinen i ti år eller mer. Det er ikke selve vinen som i første omgang blir ødelagt ved feil fuktighet.  Det handler om at korken balansere hvor mye luft som kommer inne i flasken. Selve glassflasken er jo stabil, mens korken kan tørke eller utvikle sopp om det er feil fuktighet. Og vin som er oksidert eller har bismak av sopp, er slettes ikke morsomt.

 

2 KOMMENTARER

  1. For oss som ikke har en kjeller (eller stor risiko for innbrudd i bod etc). Har du noen vinskap/vinkjøleskap å anbefale? Noen merker som er bedre enn andre? Jeg vurderer å kjøpe et slikt skap når jeg flytter hjem ettersom det ellers er litt dårlige oppbevaringsmuligheter i leiligheten min.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.