Weingut Egon Schmitt i Pfalz i Tyskland, ble grunnlagt i 1976 av Inge og Egon Schmitt.

Den gang var gården på 7 ha. med druer og et par eplehager. Inge og Egon Schmitt dyrket primært druer til det lokale kooperativet og gården vokste seg til 12 ha. I 1996 overtok sønnen Jochen Schmitt gården. Han er utdannet ved vinuniversitetet i Geisenheim og noe av det første han gjorde, var å legge om driften til økologisk produksjon. I dag er gården 17 ha og produksjonen er sertifisert biodynamisk og er med i et forskningsprosjekt på det i samme ved universitet i Geisenheim.

Jochen Schmitt dyrker forutenom Riesling, Weißer Burgunder, Grauer Burgunder og Chardonnay. Rødvinene er primært laget på Spätburgunder, Dornfelder og Cabernet Sauvignon. Og alt blir dyrket i og rundt den lille landsbyen Dürkheim.

Rødvin.

Egon Schmitt Spätburgunder Rotwein Trocken 2016. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 190,- Poeng 86/100

Drua er 100% Pinot Noir. Mørkerød på farge med et lite blått skjær. Fin duft av røde bær som jordbær og med hint av urter og en anelse fat. Smaken er frisk, fin fylde. Vinen er riktig bra balansert mellom syre og sødme, har en lett tannin. God ettersmak. Passer glimrende til lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Hvitvin..

Egon Schmitt Drei Steine Riesling Tr. 2017. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 145,- Poeng 88/100

Druen er selvfølgelig riesling. Fin strågul farge. God duft av sitrus, epler og hint av vinbergsfersken. Smaken er fruktig, frisk med en riktig fin fylde. Lever opp til duften. Meget bra balansert syre. En lang og fin ettersmak. En vin som passer bra sammen venner men fungerer også fint til lyst kjøtt og fisk. En løp og kjøp vin.

Egon Schmitt Weisser Burgunder Trocken 2017. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 155,- 88/100

Her er det mye vin for pengene. Druene er Chardonnay 3%, Weissburgunder 97%. Lys gul farge med et lite grønt skjær. God duft av epler, sitrus og bitte litt blomst. Smaken har en frisk og fruktig fylde. Balansert av bitte litt sødme. Lever riktig bra opp til duften. En meget bra ettersmak. Passer glimrende til både kos og til skalldyr. Løp og kjøp vin.

Egon Schmitt Weiserburgunder Auslese. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 199,90 Poeng 90/100

Druen er Weissburgunder eller Pinot Blanc for de fransktalende. Fin gyllen farge. Duft av honning, søte epler og det lille som jeg ikke klare å definere. Smaken fyldig med en fruktig sødme. Balansert syre og sødme. Lever fint opp til duften med både sitrus, epler og honning. En lang og elegant ettersmak. En vin som passer fantastisk til skarpe oster og dessert. For meg var vinen en stor overraskelse. Dels for at jeg ikke kan huske at jeg har smakt en auslese av Pinot Blanc før og dels for at jeg forventet syren av riesling. Men dette er en av de positive overraskelsene. En vin som helt klart fortjener betegnelsen «løp og kjøp.»

Vinene til Egon Schmitt finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.