For første gangen så går Godt Drikke utenfor prissegmentet på 150 kroner for rimelige viner. Men med to viner som jeg personlig mener er utrolig rimelige i forhold til kvalitet. To viner laget av en utrolig spennende produsent.

Jeg snakker om den sicilianske vinprodusenten COS som lager noen fantastisk vin i store leirkrukker. Metoden er eksakt den samme som verdens første viner ble laget for tusenvis av år siden.

Sicilia, den spennende delen av Italia.

Mye har skjedd på Sicilia de siste årene, og i dag blir øya av mange ansett for å være Italias mest spennende vinregion. En av grunnene til det er etter hvert flere velrenommerte vinprodusenter som Arianna Occhipinti og ikke minst produsenten COS. En produsent som lager toppviner ved hjelp av eldgamle metoder. Her fremstiller man med andre ord det helt motsatte av sminkede, kommersielle viner.

COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skulle hjelpe Giustos far med innhøstingen av årets druer. Mest for moro skyld laget de litt av vinen under navnet COS, som er satt sammen av forbokstavene i de tre studentenes etternavn.

Kort tid etter skaffet de seg tre hektar med egne vinmarker, og ble med det Italias yngste vinmakere. Det hele startet med andre ord mest som et artig eksperiment, men i dag er COS, med Giusto i spissen, blant Sicilias, om ikke Italias, aller mest anerkjente produsenter, og en inspirasjonskilde for vinmakere over hele verden.

Ettersom COS-grunnleggerne i utgangspunktet var fattige studenter, ble vinene i begynnelsen laget med hender og føtter i en gammel garasje. Først i 2008 kunne arkitektene endelig bygge vinkjelleren de alltid hadde drømt om, og i en vakker restaurert bygning fra 1800-tallet i stein, terrakotta og tre lager de nå bedre vin enn noensinne.

COS Nero di Lupo 2013. Italia, Sicilia. Pris kr. 199,90 Poeng 91/100

Vinen er laget på 100 prosent Nero d’Avola. Kanskje den viktigste vindrua på Sicilia. Flott mørkerød farge. Dufter av røde bær med fint hint av blomster og det lille udefinerbare. Smaken har fin fylde, lever fint opp til duften med perfekt syre og sødme. Ettersmaken er helt fantastisk. En vin som passer bra sammen med lam. Meget bra kjøp.

COS Frappato 2015 Italia, Sicilia. Pris kr. 199,90 Poeng 92/100

Laget på 100 prosent Frappato, en Siciliansk drue som dyrkes stort sett bare på Sicilia. Vin har en lys rød farge. Elegant duft av røde bær fra hagen samt en anelse blomster. Smaken lever opp til duften, med en god frukt og en perfekt balansert syre og sødme. Lette tanniner. En riktig god ettersmak. Vinen for lyst kjøtt og kos. En ekte løp og kjøp vin.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.