Vinmonopolets Vinauksjonen på Blomqvist er godt i gang.

 

Foto: Blomqvist Kunsthandel

Det finnes noen godbiter som fortsatt ligger på en fornuftig pris. Men for å forstå definisjonene som man ser ved de forskjellige flaskene, kommer det et aldri så lite lynkurs her.

Om man ser på vinen, eller som auksjonshuset sier, objektene, så står det for eksempel

 • Flaskestørrelse: 0,75 l.
 • Tappet av produsenten.
 • Fyllnivå: IN.
 • Kjellergrå etikett med skjolder, hel og original kapsel.

Det er jo kjekt å vite hvor mye som er i flasken og hvem som har tappet den. Kvaliteten på etikett og kapsel sier også en del om verdien på vinen, øh.. objektet. Men, så har vi det som er gresk for mange. Fyllnivå.

Nivåforståelse

For å finne nivået i en flaske, lar man flasken stå oppreist. Nivået regnes fra nederste del av toppfolien (eventuelt korken, hvis denne er synlig lavere enn foliekanten eller der hvor folie mangler) til nivået på innholdet i flasken. Vi skiller også mellom to flasketyper: Bordeaux-flaske og andre og alle andre flasketyper. For Bordeaux-flasker måles nivået i flaskene etter nivåene som vist på tegningen under:

Nivåforståelse, Bordeaux-flaske

 • HF:         Høy fyll. Normalt tappenivå til høyt i halsen.
 • IN:          Nivået når inn i halsen på flasken.
 • VTS:       Nivået når veldig høyt på skulder. Mot halsen.
 • TS:          Topp skulder – nivået er i øvre del av skulderen på flasken.
 • MS:        Midt på skulder – nivået når til midten av skulderen på flasken.
 • LS:          Lav skulder – nivået når til lavt på skulderen til flasken.
 • U:           Nivået er under skulder på flasken.

For alle andre flasketyper enn Bordeaux-flasker måles fyllnivået i centimeter. Nivået regnes fra nederste del av toppfolien (eventuelt korken, hvis denne er synlig lavere enn foliekanten eller der hvor folie mangler) til nivået på innholdet i flasken. Se flasken nedenfor. Et spesielt unntak er for Champagne-flasker. Her er folien ofte såpass lang at slik måling ikke har noen hensikt. Det man gjør for slike flasker, er å snu den på hodet og regne nivået fra bunnen og til nivået på innholdet i flasken. (Kilde: Vinmonopolet)

Godbiter

Det finnes som sagt noen godbiter. Allerede katalogens første vin, 2 X PENFOLDS GRANGE 1993 holder et riktig estimat av prisen, kanskje til og med litt lavt. Det samme vil jeg nok mene om 1997 årgangen. Om jeg skulle by, ville jeg nok ikke gå så veldig langt over vurderingen.

Ut fra vurderingen, kunne   3 X RIESLING HENGST ST. MARTIN 1990, JOSMEYER vært et godt kjøp. Men som prisene ligger på auksjonen akkurat i skrivende stund, så har den etter min mening nådd dit den bør ligge. 3 X MIKS MAG JOSMEYER kan bli et riktig bra kjøp. Vurdert til 2000 kroner, en vurdering som jeg er helt enig i. Her kunne jeg nok tenke meg å gå opp en femhundre kroner til og fortsatt være lykkelig.

CHATEAU D`YQUEM 1914, objekt nr. 200399-1 har en veldig lav vurdering. Ok, fyllnivået er veldig lavt og etiketten er riktig dårlig. Men, noen tusenlapper til er den verd som samlerobjekt. Hadde den vært i bedre stand, så ville den nok gått for nærmere 20.000 på en londonauksjon. 1962 årgangen er vurdert til 5000 kr og der vil jeg nok by opp til 6000. Alt over det er for dyrt.

4 X CHATEAU CALON SEGUR 2010, vurdert til 3600, er nok en av de jeg vil klinke til på, men kun opp til vurderingen. Det samme vil jeg nok si om 1 X 5L CARRUADES DE LAFITE 2000 (OWC). 5 liter er jo mye vin og det skal et stort selskap til for å kunne nyte den.

1 X MAG CHATEAU LAFITE ROTHSCHILD 1989, vurdert til 9000 kroner, vil jeg nok kunne by på. Men vil nok ikke strekke meg så langt som til vurderingsprisen.

Noen andre som jeg vil gå for og som jeg mener er undervurdert, er:

 • 1 X MAG DOMINUS 1991, MOUEIX
 • 1 X MAG DOMINUS 1994, MOUEIX
 • 1 X 3L DOMINUS 1999, MOUEIX

Jeg vil nok gå noe over vurderingen for alle tre.

De vinene som jeg har omtalt her, er de jeg selv ville gå for. Men, det er mye spennende som er verd å vurdere. Til neste auksjon vil jeg granske katalogen grundigere, men på grunn av vinfestivalen vi hadde i Tromsø samt at jeg arbeider med ny layout på Godt Drikke, har jeg ikke hatt den tiden jeg ønsker.

 

2 KOMMENTARER

 1. Dette var en meget bra artikkel!!! 🙂

  Gleder meg til fortsettelsen og neste auksjon!
  Gratulerer med ny side – den er rå!

  Arne

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.