Mandag og 3. etappe i Tour de France. En etappe som  går fra Piacenza til Torino.

Piacenza er en by og kommune i regionen Emilia-Romagna og  Piacenza den niende største byen i regionen med cirka102.000 innbyggere.

Piacenza ble definert av Leonardo da Vinci som et «overgangsland» i hans Codex Atlanticus, på grunn av sin avgjørende geografiske beliggenhet. Og denne strategiske plasseringen kom til å påvirke Piacenzas historie betydelig ved flere anledninger.

 Colli PiacentiniPiacenza er vert for tre universiteter, Università Cattolica del Sacro Cuore, Polytechnic University Milano og University Parma. Og selvfølgelig har byen noen kjendiser. Mest kjent er vel motedesignerern Giorgio Armani og innen sykling så er vel Giorgia Bronzini. Hun ble verdensmester to ganger og leder nå Lidl-Treks kvinnelag, som hun tok over i 2019 på slutten av karrieren.

 Colli Piacentini

 Colli Piacentini
Colli Piacentini

Vi er fortsatt i Emilia-Romagna og Colli Piacentini er en vinregion som ligger i den vestlige enden av Emilia-Romagna. I 1967 fikk regionen kvalitetsbetegnelsen denominazione di origine controllata (DOC). Innenfor grensene er flere mindre DOC-er, inkludert Colli Piacentini Gutturnio, Monterosso Val D’Arda DOC, Trebbianino Val Trebbia DOC og Val Nur del Colli Piacentini DOC.

Regionen har en lang historie  med vinproduksjon med fossiliserte vinrøtter og druefrø gravd ut fra regionen som viser vindyrking som fant sted så tidlig som 2000 f.Kr. I romertiden dyrket Julius Cæsars svigerfar, Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, druer i Piacenza-åsene. Og den romerske statsmannen Cicero kritiserte en gang Julius Cæsars svigerfar for å «overdrevent nyte» vinene fra Colli Piacentini.

Dessverre så har jeg ikke smakt noen vin fra Colli Piacentini på noen år, så derfor beveger vi oss kjapt til målbyen Torino.

Torino

Torino
Torino

Torino har sånn cirka 848 000 innbyggere og er Italias fjerde største by. Byen er et industrisentrum med blant annet bilfabrikanten Fiat. Den er også et katolsk erkebispesete. I den domkirken oppbevares det såkalte likkledet som visstnok skal vise Jesus. Kjentfolk fra Torino er blant mange Victor-Emmanuel II, første konge av Italia og sangerne Umberto Tozzi og Carla Bruni.

LikkeldeTorinos historie er lang og sammensatt. Blant annet under den spanske arvefølgekrigen beleiret franskmennene i 1706 byen i 117 dager uten å innta den. Under fredsslutningen i Utrecht noe senere ble kongedømmet Sardinia tillagt Savoia. Nå begynte større byggearbeider i det som nå var hovedstad for et europeisk kongedømme; mye av byfornyelsen skjedde eller ble igangsatt under den sicilianske arkitekten Filippo Juvarra Og som fortsatt kan oppleves under en spasertur i byen.

Etter at Napoleon Bonaparte hadde okkupert Piemonte var Torino mellom 1802 og 1814 administrasjonsbyen for det franske departementet Pô.

Etter byggingen av Frejustunnelen under Alpene, ble Torino et viktig europeisk trafikknutepunkt.

I 1861 ble Torino Italias første hovedstad under Viktor Emmanuel II av Italia, men i 1865 overtok Firenze – og fra 1870 Roma. Nå skjøt industrialiseringen av byen kraftig fart.

Etter første verdenskrig opplevde byen arbeidskonflikter mellom arbeidere og industriherrer; de første streikene fant sted i 1920 og samme år ble Lingotto-fabrikken okkupert.

Moderne tider

Palazzo del Lavoro
Palazzo del Lavoro

I tiden før og under andre verdenskrig førte Italias krigsforberedelser under Mussolini til at industrien i Torino ble gjort om til krigsproduksjon. I 1942 la alliert bombing mye av industriområdene i byen i grus, og i 1943 gjorde arbeiderne i byen opprør. Da tyskerne rykket inn i september 1943 og gjeninnsatte Mussolini, trakk partisanene opp i fjellene. 18. april 1945 paralyserte en streik byen, og 26. april begynte partisanenes forsøk på å ta kontroll over byen. Da de allierte ankom 3. mai, var Torino under partisanenes kontroll. I etterkrigstiden gjenoppbygget også arkitektene Antonio Bassi og Pietro Boschetti Galleria d’Arte Moderna. Et museum som absolutt bør oppleves. For bilentusiastene tegnet arkitekten Albertini et nytt bygg for Museo dell’Automobile og i forbindelse med Italiautstillingen i 1961ble både Palazzo del Lavoro, tegnet av Pier Luigi Nervi og Palazzo a Vela, tegnet av arkitekten Annibale Rigotti og ingeniøren Nicolas Esquillan, reist. Disse bygningene er med på å gi Torino det preget byen har i dag, sammen med alle bygningene fra mesterarkitekten Carlo Mollino.

Men det viktigste, er at Torino er hovedstad for Piemonte.

PiemonteKanskje verdens best vindistrikt. Piemonte, eller «foten av fjellet» på italiensk, er en region i Nord-Italia kjent for sine majestetiske fjell, frodige daler, kulinariske delikatesser og, selvsagt, fantastiske viner.

Regionen grenser til Frankrike og Sveits og omfavnes av De vestlige Alper i nord.

Et landskap for alle sanser

De majestetiske toppene i De vestlige Alper, inkludert Monte Rosa og Monviso, dominerer regionens nordlige del.

Langhe og Monferrato, områdene sør for Po-elven, er preget av bølgende åser, vinmarker, frukthager og pittoreske landsbyer.

 Maggiore- og Orta-sjøen tilbyr fantastiske naturopplevelser med idylliske landsbyer langs bredden.

Piemonte er et paradis for mat- og vinelskere.

Rødvin, tour de vinTrøffel hovedstaden er Alba, verdenskjent for sine hvite trøfler, en eksklusiv og smaksrik ingrediens. Regionen er også fødestedet til Slow Food-bevegelsen, som vektlegger lokale råvarer, bærekraftig produksjon og nytelse av god mat.

Piemonte er  som sagt en av de mest prestisjefylte vinregionene i Italia og i verden.

 Barolo: Kongen av italienske viner, laget på Nebbiolo-druen og kjent for sin kraft, struktur og lagrings potensial.

Barbaresco: En annen Nebbiolo-basert vin, ofte litt lettere og mer tilgjengelig enn Barolo.

Barbera: En rød drue som produserer fruktige og fyldige viner.

Regionen produserer også hvite viner på druer som Arneis og Gavi, samt Moscato d’Asti, en søt musserende vin.

Viberti Giovanni.

Viberti Giovanni er en familiedrevet vingård med over 90 års historie i hjertet av Barolo-regionen

Historien til Viberti Giovanni begynner på starten av 1900-tallet da Cavalier Antonio Viberti kjøpte vertshuset «Buon Padre» med tilhørende vinmarker i Vergne, Barolo. I 1923 startet han å produsere vin i kjelleren av Buon Padre, hovedsakelig av Dolcetto, Barbera og Nebbiolo-druer.

 Antonio Viberti
Antonio Viberti

Men det var Antonio Viberti som la grunnlaget for familiens vinproduksjon. Gianluca Viberti, eldste sønn som uteksaminert seg fra The Enological School of Alba i 1989, har fokusert på Baroloer fra enkeltvinmarker og innført nye vinifikasjonsteknikker. Da Claudio Viberti, yngste sønn som uteksaminert seg fra samme skole som broren i 2004, har brakte med seg ny kunnskap og videreutviklet vingården.

Viberti Giovanni sine vinmarker ligger i Langhe-åsene, preget av kalkholdig jordsmonn og solrike skråninger. Dette gir optimale forhold for Nebbiolo-druen, den viktigste druen i Barolo. Og det jeg synes er spennende, er at med moderne vinifikasjonsteknikker kombinert med respekt for tradisjon, lager de vin med eleganse og finesse.

Viberti Giovanni Barolo Buon Padre 2020. Italia, Piemonte, Barolo. Pris kr. 349,90 Poeng: 90/100 Importør: Hand Picked Wines AS

Viberti Giovanni Barolo Buon Padre
Viberti Giovanni Barolo Buon Padre 2020

Laget på nebbiolo. Flott dyp rød farge. Duft av røde og mørke bær, kirsebær og noe tre. Smaken har samme bær og fat som i duften. Frisk med en fantastisk fylde. Balansert syre og sødme en med en riktig bra tannin. Lang og god ettersmak. En vin til biff og kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.