I dag så er det tempoetappe mellom Nuits-Saint Georges til Gevery Chambe. En strekke på cirka 25 km. Personlig synes jeg tempoetapper er litt kjedelige, men det er meg det.

Det mest spennende er at begge landsbyene ligger i Burgund. Og bare det gjør at man vil følge etappen. Men la oss se litt på Nuits-Saint Georges først. En landsby med sånn cirka 5400 innbyggere. Hovednæringen er… helt rett, vin. Det finnes rundt regnet 140 vinbønder som produserer rødvin og hvitvin samt crémant. Men ikke la oss glemme at det også finnes et glimrende øl, et belgisk øl modnet i trekar som har inneholdt Burgund fra Nuits-Saint-Georges.

Og nå, bitte litt om fantastiske Burgund.

Burgund
Foto Megan Mallen

Burgund er et av verdens mest kjente vindistrikt. Og de siste dagene har jeg hatt gleden av å smake mye snadder fra distriktet. Her kommer de fem første av de jeg har smakt. Men først litt om Burgund.

Burgund er inndelt i mange underområder. Helt i nord, halvveis til Paris, ligger Chablis. Dette fantastiske hvitvinsdistriktet som er Chardonnayens kongedømme . Chablis ligger sånn cirka 100 km nord for den berømte gullåsen, eller Côte d’Or med Burgunds mest berømte vinmarker. Côte d’Or kan inndeles i den nordlige Côte de Nuits som starter sør for Dijon og går til Corgoloin og hvor det lages mest rødvin mens det i Côte de Beaune lages mest hvitvin og som starter ved Ladoix og ender ved Dezize-les-Maranges. Dog med en helt annen karakter enn Chablis.

Côte d’Or

Sør for Côte d’Or kommer i tur og orden Côte Chalonnaise, som lager både røde og hvite viner av god kvalitet, Mâconnais, hvor det hovedsakelig produseres hvite hvite viner. Helt til slutt har vi Beaujolais, kjent for sine unge lette viner. De er litt spesielle i forhold til andre viner i Burgund da de lages på Gamay druene og for måten vinen produseres på.

Druer

De vanligste druene i Burgund er for rødvin,  Pinot Noir, Gamay i Beaujolais. For hvite viner bruker man druene Chardonnay og Aligoté. Vinene i Burgund er delt inn i tre kvalitetsnivåer. Alt basert på hvor druene kommer fra. Litt forenklet kan man si at definisjonen er som følger:

Hele Burgund

Vin fra én enkelt kommune eller landsby, Vin fra én enkelt vinmark, med statusen premier cru, nest best. eller grand cru som er best. Jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde.

Domaine Faiveley

Domaine FaiveleyDomaine Faiveley ble grunnlagt i 1825 av Pierre Faiveley, en lokal mann fra Nuits-St.-Georges.

Nevøen Joseph overtok i 1860, og noe av det første han gjorde, var å kjøpe vingården Corton Clos des Corton, en grand cru eiendom.  Hans sønn, Francois, etterfulgte ham i 1889. Under hans ledelse kjøptes marker i Nuits-St-Georges-les-St-Georges, en premier cru mark samt grand cru-parseller i Clos Vougeot.

Francois Faiveleys oldebarn, også kalt Francois, drev selskapet fra 1976 til 2004 og utvidet med mer vinmark i Cote de Nuits, Montagny og Mercurey. I dag ledes Domaine Faiveley av Erwan Faiveley, som tok over i 2005 og i 2014 ble hans søster Eve en del av foretaket. I dag så er eiendommen på 127 hektar.

Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2022. Frankrike, Burgund. Pris kr. 329,90 Poeng 88/100 Importør: Veritable Nordic AS

Faiveley Bourgogne Pinot NoirPinot Noir. Mørkrød med et blått skjær. Duft av bringebær med små hint av blomstereng. Smaken er frisk, fruktig med fin fylde. Godt balansert syre og sødme. Bra tannin. God, litt tørr, ettersmak. Passer bra til feit fisk men går også helt fint sammen med lam. Et meget bra kjøp!

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin har aldri før vært vertskap for Tour de France, men denne berømte burgund-appellasjonen er ikke den første Côte d’Or-vinbyen som hever glasset til verdens største sykkelritt. Det ble innledet av Nuits-Saint-Georges i 2017, Santenay i 1988 og Pouilly-en-Auxois i 1975.

Men det meste i byen handler om vin. Det er 149 vinmarker, inkludert 24 i kommunen.

Gevrey-Chambertin-vinmarken er en av de mest prestisjefylte i Burgund, og faktisk i Frankrike og verden, med 310 hektar Pinot Noir-druer vinifisert til rødvin. Gevrey-Chambertin-vinmarken produserer alene 9 av Burgunds 33 AOC grands crus: Ruchottes-Chambertin, Mazis-Chambertin, Chambertin-Clos de Bèze, Chapelle-Chambertin, Chambertin, Charmes-Chambertin, Griotte-Chambertin, Latricières-Chambertin og Mazoyères-Chambertin. Kommunens vinmarker har også en rekke områder med Gevrey-Chambertin premier cru appellation og Gevrey-Chambertin kommunale appellasjon. Gevrey-Chambertin-viner har et langt aldringspotensial fra10 til 20 år eller mer i visse tilfeller. For burgundere er de sterkt fargede, kraftige, med intense aromaer og smaker som minner om solbær, kirsebær, musk og lakris.

Jeg har tidligere på denne touren omtalt Maison Louis Jadot  som produserer et bredt spekter av viner fra hele Burgund. Også her produserer Louis Jadot ikoniske rød- og hvitviner fra kjente appellasjoner som Gevrey-Chambertin, Puligny-Montrachet og Meursault. Disse vinene er kjent for sin kompleksitet, finesse og lagrings potensial.

Louis Jadot Gevrey-Chambertin 1er Cru Poissenot 2018. Frankrike, Burgund, Gevrey-Chambertin. Pris kr. 995,- Poeng 94/100 Importør: Signature Wines AS

Pinot Noir. Klar rød farge. Dufter av kirsebær og bitte litt eik. Frisk og fruktig på smak med en bra fylde. Samme bær som i duften. God syre. Mild tannin. Meget bra ettersmak. Går veldig bra sammen med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.