Verdens beste øl er fra Fyn

0

bog10Jeg har aldri vært så veldig begeistret for dansk øl. Siden åttitallet har de to store, De forenede bryggerier, med Carlsberg og Tuborg i spissen, samt Royal Unibrew med Ceres, Thor og Faxe, spist opp det som fantes av spennende bryggerier. Og øllet de produserte opplever jeg som et greit industriprodukt uten så mye sjel. Noe det selvfølgelig ikke kan ha, da det skal tilfredsstille så godt som alle.

På Fyn fantes det i begynnelsen av 70 tallet over 40 små bryggerier, mens det i dag er tre igjen. Det vil si, De forende bryggerier, Royal Unibrew og det lille bryggeriet Refsvindinge.
Det var en tilfeldighet at jeg fant frem til Refsvindinge. Selvfølgelig hadde jeg hørt om dem, men aldri smakt noe av det de brygget. En dag da jeg kjørte rundt på Fyn i slutten av nittitallet, dumpet jeg helt tilfeldig over Bryggeriet Refsvindinge.  På den tiden hadde de akkurat begynt å produsere pilsner øl. En revolusjon for dem, på tross av at de hadde brygget øl i over 100 år. En revolusjon for meg også, enda jeg bestemt ikke har drukket øl i hundre år. Flaggskipet deres Ale No. 16, var det desidert beste øllet jeg noensinne hadde smakt.  Noe som flere fant ut senere. Det er blitt kåret som Danmarks beste øl flere ganger og Verdens beste øl, en gang.
Og det er ikke bare Ale No 16 som har fått heder og ære, deres Juleøl har blitt kåret som Danmarks beste, akkurat som flere av de andre øllene de produserer.
Ale No 16 ble brygget første gangen i 1995. Det er et mørkt, overgjæret
gulløl, brygget på vann, malt, humle og orginal aleengelsk gjær. Det er et perfekt balansert ø log får terningkast 6.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.