Veltins er mer enn stadion til den tyske fotballklubben Schalke 04. Det er også Tysklands fjerde største bryggeri.

Veltins startet som vertshusbryggeri Kramer i 1824 i den lille landsbyen Grevenstein i Sauerland. Et sted hvor de fortsatt holder til.  I 1852 kom den første Veltins inn i bryggeriet da Clemens Veltins kjøpte bryggeriet og døpte det om til Grevensteiner Brauerei. Og det var jo et bra navn helt til tvillingene Carl og Anton Veltins overtok bryggeriet i 1893. De ga bryggeriet dagens navn, C. & A. Veltins. En annen Carl, nemlig Carl Veltins Junior besluttet i 1926 at man kun skulle brygge pils. Kanskje ikke en dum ide den gangen, for vannet i Grevenstein var perfekt for pilsbrygging.

Fra regionalt til landsdekkende.

Det skulle selvfølgelig en kvinne til, før det ble riktig fart på bryggeriet. 1964 tok Rosemarie Veltins over bryggeriet. Fra å være et regionalt bryggeri med knappe 80 ansatte, vokste det under hennes ledelse til over 350 ansatte og en økning i produksjonen fra 12.000 hl. til over en million hl. i begynnelsen av 80 tallet.

Etter Rosemarie Veltins plutselig bortgang 1994, var det hennes datter, Susanne Veltins som overtok. Den enorme veksten fortsetter under hennes ledelse og da spesielt etter lanseringen av den såkalte V+ serien. En serie som består av ulike øl-blandinger, blant annet øl blandet med cola og er rettet mot et ungdommelig publikum. Og som jeg personlig synes smaker f… Men så er jeg heller ikke ungdommelig.

I dag så har bryggeriet over 620 ansatte og omsetter godt over 420 millioner euro.

I Norge finner man to øl fra C. & A. Veltins på polet. Nemlig Veltins Pilsener og Veltins Grevensteiner Original. To av bryggeriets absolutt beste produkter og Veltins Grevensteiner Original er kanskje en av verdens beste lagerøl. Iallfall blant såkalt industriøl.

Skulle du have veiene forbi og har lyst på en smak av ny-brygget øl samt få en omvisning i et av Tysklands største privatbryggeri, så kan man stille opp på «Schalander» kl. 9.30 tirsdager.

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.