Ukens vin er Von Buhl Spätburgunder 2016 fra Pfalz.

0

Ukens vin kommer fra Pfalz og Weingut Reichsrat von Buhl.

Gården ble grunnlagt 1849 av Franz Peter Buhl. Det å dyrke vin var egentlig ikke noen nyhet for familien. Det hadde de nemlig holdt på med i mange hundre år før de slo seg ned i Deidesheim.

Politik og vin

Det var to ting familien von Buhl var kjent for. Politikk og vin. Sønnen til Franz Peter Buhl, Franz Armand Buhl, overtok etter sin far. Han satt i Riksdagen og var god venn med Bismarck. Og det var på denne tiden at han fikk tittelen Reichsrat der bayerischen Krone. Og på den måten skiftet også gården navn. Franz Armand Buhl var den som gjorde vinene fra Weingut Reichsrat von Buhl internasjonalt kjent. Blant annet var han med på åpningen av Suezkanalen og selvfølgelig var vinene hans den offisielle vinen ved åpningen.

Den som fikk gården til å vokse, var Franz Eberhard Buhl. Selvfølgelig var han medlem av det bayerske parlamentet, men han hadde også tid til å sørge for at Weingut Reichsrat von Buhl ble en av de største privateide gården i Tyskland. Etter hans død, driftet enken Frida von Buhl gården fram til 1952. Da ble gården overtatt av Karl Theodor Freiherr von und zu Guttenberg og senere dirigenten Enoch zu Guttenberg. Trist nok, så var han bedre dirigent enn vinbonde.

Finansmennene kom og forsvant

Gården ble i 1989 overtatt av japanske finansmenn. Og finansmenn skulle være bannlyst fra vinproduksjon. De driftet stedet fram til 2005. Heldigvis var det Achim Niederberger og hans hustru Jana Niederberger som kjøpte gården. Man kan vel ikke si de var nybegynnere i faget. De eier også  Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan og Weingut Dr. Deinhard. Det første de gjorde, var å legge om driften og søke seg tilbake til den opprinnelige stilen og smaken av Weingut Reichsrat von Buhl.

Etter Achim Niederberger altfor tidlige bortgang, drives gården videre av hans hustru Jana Niederberger.

Von Buhl Spätburgunder 2016. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 259,90 Poeng 90/100

Drua er Spätburgunder, også kjent som Pinot Noir. Dyp mørkerød farge. Lekker duft av kirsebær, markjordbær og noe urter. Bra fylde på smak. Frisk og fruktig med samme bær som i duften. Bra syre og en god tannin. Lang, litt fruktig ettersmak. Passer bra til lyst kjøtt eller en risotto med sopp fra skogen. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.