I altfor mange år, betraktet jeg gresk vin som en gresk tragedie. Vin som lå langt unna mine smaksløker.  Og som mange ganger før, tok jeg feil. Det finnes gresk vin som er noe helt annet enn harpiks lukt og smak og mer enn verd pengene.

En som lager noen helt fantastiske viner, er Apostolos Thymiopoulos. Han holder til i Trilofos, forøvrig tett på der filosofen Aristoteles hadde sin skole, helt på sydspissen av Naoussa-regionen.

Apostolos Thymiopoulos blir kalt en stjerne på den greske vinhimmelen. Og det er mer enn velfortjent. Opprinnelig så solgte Apostolos far druene sine til andre vinprodusenter. Sånn var det helt fram til 2003, da Apostolos Thymiopoulos var ferdig utdannet fra Athens universitet. Han begynte å eksperimentere med druene fra vingården og i 2003 kom også den aller første årgangen som han hadde laget selv. Og 95% av vinen gikk på eksport.

Til forskjell fra naboene, så skylder ikke Apostolos på vinstokkene sine. Tross alt så er gjennomsnittstemperaturen i Naoussa den samme som i Bordeaux med iskalde vintre og behagelige milde somre. Så han la om til biodynamisk vindyrking… med kalkuner og marsvin i vinmarkene som holder gresshopper og andre uvelkomne insekter i sjakk. Høstingen foregår for hånd mot slutten av september og i begynnelsen av oktober. Han bruker en naturlig malolaktisk gjæring. All produksjon er basert på solid håndverk og all vin er ufiltrert med en sjeldent bra eleganse og smak.

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018. Hellas, Naoussa, Øvrige. Pris kr. 194,90 Poeng 89/100

Drua er den lokale Xynomavro. Jeg vet ikke hvordan navnet uttales. Middels dyp rød farge. Lekker duft av røde bær, urter og bitte litt søt lakris. En elegant fruktig smak med en bra fylde. Samme smak som i duften med bær og urter. Perfekt balansert syre og sødme. Lang og fin ettersmak. En vin som passer fint sammen med lyst kjøtt. En ekte løp og kjøp vin for her er det mye vin for pengene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.