Ukens Vin.

Første gangen jeg så forkortelsen IPOB, trodde jeg det var en stavefeil. Men da jeg leste meg litt opp, forsto jeg at det var noe helt annet enn en Ipod. Det var nemlig In Pursuit of Balance.

Tyler-Winery-one-bottleIn Pursuit of Balance ble skapt som en reaksjon mot de overmodne og alkoholtunge vinene fra California (noen hevder at Robert Parker har skyld/æren for denne etablerte trenden). IPOB så dagens lys da vinmakerne Rajat Parr og Jasmine Hirsch i 2011 samlet en gruppe pinot noir-produsenter, for å oppmuntre til dialog rundt balanse i vinene. Organisasjonen består i dag av 36 medlemmer fra Anderson Valley til Santa Barbara, alle med relativt beskjedne volumer (40.000 – 60.000 flasker). Medlemskontingenten går til promotering, smakinger og kampanjer på vegne av medlemmene. Det er en mulighet for de relativt små produsentene til å nå ut til sitt publikum i inn- og utland. IPOB blir av enkelte i det amerikanske vinmiljøet oppfattet som kontroversielle, og navnet i seg selv skaper debatt. Det er akkurat det organisasjonen ønsker. NY Times sammenlignet i mai diskusjonen om forskjellen på store, kommersielle filmer og filosofiske kunstfilmer. Snobberi eller ei, jeg elsker disse vinene.

Tyler Winery

En av de riktig spennende IPOB vinmakerene, er Justin Tyler Willett. Han er en av få vinmakere i Santa Barbara som er født og oppvokst der. I 2005 etablerte han Tyler Winery, i tillegg til å være vinmakerassistent hos spesialisten på Pinot Noir og Chardonnay Arcadian Winery. I samarbeid med Blake Silix og Ryan Stirm produserer han ca 50.000 flasker i året.

Han blir kalt for The shining star of the “In Pursuit of Balance” movement. Filosofien hans er å lage viner som er elegante, rene og ærlige. Man merker hans store kjærlighet til Burgund og vinene hans er utelukkende laget på Chardonnay og Pinot Noir. Han fokuserer på vinmarker beliggende rundt Santa Rita Hills og Santa Maria Valley i Santa Barbara County. Innenfor disse to appellasjonene finner man marin leire, varierende terreng med daler og sletter i kombinasjon med kjølig klima fra Stillehavet, som legger forholdene til rette for elegante viner av Chardonnay og Pinot Noir. Han har noen av de eldste vinstokker i Santa Barbara Og en av de vinene som virkelig skinner og som man har muligheten til å smake på Tromsø Øl- og vinfestival, er :

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2013. USA, California, Santa Barbara 92 poeng.

Vakker dyprød farge. På duften finner man moden rød frukt, hint av blomster og urter og noe som jeg ikke helt klarer å gripe tak i men som dufter godt. God fylde på smaken, elegant frukt og en riktig god balanse mellom syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer fint sammen med lyst kjøtt eller lam. Om jeg skal si noe negativt, og det skal jeg jo, så skulle jeg ønske jeg hadde hatt en flaske til. Et ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.