Bordeaux er egentlig ikke et gammelt vindistrikt.

Vel, det vil si, distriktet i seg selv er gammelt. Det har blitt dyrket vin der siden 310 før vår tidsregning. Første mann ut, iallfall som man har kjennskap til, er den latinske dikteren Ausonius som beskriver sitt gods i diktet ”De herediolo”. Han holdt antageligvis til ved Bazas ved Garonne.

Etter Romerrikets fall, høres det ikke mye om Bordeaux, bortsett fra at området på 400-tallet ble plyndret av vandaler, vestgoter og frankere og i 732 av araberne (maurerne) og på 800-tallet stakk vikingene innom.

Det engelske Bordeaux

I perioden 1154-1453 tilhørte Bordeaux England, og var en rik havneby og hadde et stort marked for sin vin i England. Byen var også et utgangspunkt for engelske militære felttog nord- og østover i Frankrike, spesielt under Den Svarte Prinsens (The Black Prince) styre på slutten av 1300-tallet. I 1441 ble universitetet i Bordeaux grunnlagt. I 1453 var moroa over for det engelske Bordeaux da byen og distriktet igjen kom på franske hender. Noe Bordeaux-borgerne slett ikke var glade for da de i samme slengen mistet handelen med England. Så ble det igjen stille rundt Bordeaux. Helt frem til 1700 tallet da Bordeaux ble riktig rikt. Og det var ikke på grunn av vin, men slavehandel.

Médoc

Først på 1600-tallet ble det vi i dag kjenner som Médoc drenert. Det var hollendere som stod for jobben, ingen var dyktigere til dette viktige arbeidet enn ingeniørene fra det som på dette tidspunktet var en økonomisk stormakt i Europa. Fra å være et fuktig og flatt land- og myrområde, med avleiringer av leire og grusansamlinger fra havet, vokste det frem et nytt landskap etter tørrleggingen, som for særskilt egnede deler av landskapets del ble kommersielt utnyttet til dyrking av vindruer. Denne bruksendringen skulle vise seg å bli en eventyrlig suksess. Før denne perioden kom de store bordeauxvinene fra området rundt Bordeaux by, fra det området som i dag heter Graves.

 Ch. Haut-Brion

Ch. Haut-Brion var den første bordeauxvinen som i historiske kilder omtales som en vin utenom det vanlige. Den var en etablert storhet før Médoc oppstod av slam og myrområder noen mil nordover, langs den lite gjestmilde Gironde, som stikker inn som en lang tarm fra Atlanterhavet og deler Bordeaux i to adskilte deler. På dette tidspunktet hadde til sammenligning de store vinmarkene i Burgund vært dyrket regelmessig siden 1100-1200-tallet. Og for å spisse tidsperspektivet: Blant romernes store viner kjenner vi Falernum, den stammer fra åssidevinmarkene Mons Falernus og Mons Massicus i den nordlige delen av nåværende Campania for ca 2000 år siden. Mens Europas vinhistorie forsvinner i oldtidens dunkle lys, er bordeauxvinenes historie godt dokumentert og i det alt vesentlige kjent. De er en del av det moderne Frankrikes kulturhistorie og økonomiske historie fra og med ca 1700 og frem til i dag.

Venstre og høyre side.

Bordeaux er spesielt kjent for sine røde viner som har en unik lagringsdyktighet.
Røde viner fra Bordeaux skiller seg grovt sett i to, hvor ”venstre siden” er viner fra vestsiden av elven Gironde og ”høyre siden” er viner fra områdene til øst. Viner fra områder eller kommuner på vestsiden av elven er hovedsakelig basert på druer av Cabernet Sauvignon i tillegg til Merlot, Cabernet franc og Petit Verdot. På østsiden av elven finner vi noe mer elegante viner, med hovedvekt på Merlot-druen. Kommunene St. Emilion og Pomerol regnes for å være de som produserer de beste vinene øst for Gironde, mens vest preges av Margaux, St. Julien, Pauillac og St-Estèhe. Og det er jo sletts ikke noen dårlige viner det heller.

Ch. Le Puy Emilien 2014. Frankrike, Bordeaux. Pris kr. 310,10 Poeng 90/100

Druene er Cabernet Sauvignon 7%, Cabernet Franc 6%, Merlot 85%, Carménère 1%, Malbec 1%. Mørkerød farge. Bra duft av mørke bær, litt plommer og en anelse jord. Frisk og fyldig smak med en riktig god munnfølelse. Virkelig bra balansert syre og sødme. En elegant og lang ettersmak. Kan brukes til lam eller rødkjøtt. Her det virkelig mye Bordeaux for pengene. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.