Ukens rimelige viner har to temaer. Først og fremst så er alle vinene fra Cahors i Frankrike. For det andre er alle laget på drua Malbec.

Cahors ligger sør for Bordeaux og vest for Midi. Skogen  Les Landes ligger som en beskyttende mur mot vinden fra Atlanterhavet. På samme måte som de andre vindistriktene i området, ligger Cahors ned mot en elv, Lot. Og akkurat som de andre vinområdene fra ”høylandet”, ble Cahors vinen holdt vekk fra havnen i Bordeaux.

Vakkert og isolert.

Cahors er vakkert og på mange måter litt isolert med sine bratt skråninger ned mot elven Lot. Ikke for at isolasjonen gjorde så mye, for i beskrivelser av Cahors, står det at de ikke behøvde noe fra noen. De hadde alt. Vin, trøfler, tobakk og frankrikets beste svin og fjærkre.

Akkurat som for mange av de andre vindistriktene i Frankrike, var det mye som endret seg da vinlusen kom. Vinmarker grodde igjen og vingårder ble forlatt. Og da man hadde lært seg å bekjempe vinlusen, var det ikke så mange som hadde lyst til å starte fra scratch igjen. Det var først etter 2. Verdenskrig at vindyrkingen skjøt fart i Cahors. Først med Vinkooperativet ”Les Cotes d´Olt ” som så dagens lys i 1947. Noe som fikk en stor betydning for distriktet. Ikke bare som vinprodusent, men også som rådgivere og inspiratorer for vinbøndene i området. Og fortsatt den dag i dag, er over halvdelen av vinbøndene medlem av kooperativet.

Etter den ekstreme frosten i 1956 da mange av vinstokkene ble sprengt av kulden, ble det produsert 600.000 liter vin i Cahors. Tretti år senere var produksjonen 8.millioner liter vin og i dag er den på over 20 millioner liter.

Malbec.

Malbec

Druen i Cahors har alltid vært Malbec. I gamle dager, ble den dyrket oppe i den høytliggende kalkholdige jorden. Det førte til et kraftig, rødt vin som ble kalt den sorte vinen med sin ekstreme garvesyre og tilsvarende dårlig rykte.  I dag så dyrkes druen langs med de flate markene nede ved floden. Noe som gir et helt annet resultat. Man kan kun bruke 70% Malbec i vinen resten skal være Merlot eller Tannat. Og det er blandingsforholdene og lagringen, som skaper de ”nye” vinene fra Cahors. Men heldigvis så er det noen som gir blanke i påbud og lover og bruker hundre prosent Malbec.

Cosse Maisonneuve Le Combal Cahors 2014. Frankrike, Sørvest, Cahors. Pris kr. 187,90 Poeng 90/100

Testens desidert beste vin. Drua er Malbec. Dyp mørkerød farge. Meget bra duft av solbær med hint av urter. Fyldig og fruktig på smak. Rund med bra munnfølelse. Lever opp til duften med sine bær. Bra balansert syre og sødme. Bra tannin. Lang og god ettersmak. Går riktig bra sammen med rødt kjøtt. Løp og kjøp.

Ch. La Reyne Le Prestige 2012. Frankrike, Sørvest, Cahors. Pris kr. 169,90 Poeng 86/100

Laget av Malbec. Dyp mørkerød farge. Bra duft av kirsebær og andre mørke bær. Hint av urter. Smaken har fin fruktig fylde. Samme smaker som i duften med mørke bær og hint av fat. Bra balansert. Godt med tannin. En lang tørr ettersmak. Vinen for de kraftige kjøttgrytene. Meget bra kjøp.

Ch. de Rouffiac Cahors Séduction 2016. Frankrike, Sørvest, Cahors. Pris kr. 129,90 Poeng 86/100

Drua er Malbec. Tett på blårød farge. Bra duft av mørke bær, solbær og hint av urter. God fruktig fylde. Rund med bra munnfølelse. Mørke bær går igjen i smaken. Meget bra balansert syre. Bra tannin. God ettersmak. Passer fint sammen med gryter og lam. Til denne prisen så ta med to flasker. Løp og kjøp.

Cèdre Héritage 2014. Frankrike, Sørvest, Cahors. Pris kr. 159,90 Poeng 80/100

Laget på Malbec. Klar mørkerød farge. Duft av mørke bær med hint av krydder. Fyldig og fruktig. Samme bær som i duften. Helt grei syre. Bra tannin. God ettersmak. Passer best sammen med grillet kjøtt fra storfe.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.