Ukens rimelige viner kommer alle fra samme produsent. Nemlig Ioppa i Piemonte, Colline Novaresi .

Familien Ioppa har produsert vin, frukt og grønnsaker siden 1852. Vingården, kjeller og lagerbygning var sentralt plassert i landsbyen. I 1996 startet byggingen av en ny kjeller, på toppen av vinmarken Bricco Balsina. En kjeller som var ferdig i 2003.

Totalt har gården cirka 20 hektar vinmark og druene de dyrker er selvfølgelig Nebbiolo og den meget lokale drua Vespolina.

Colline Novaresi

Øst for elven Sesia avløses de mange små åsene opp mot Alpene av et slakere landskap. En åsrygg strekker seg parallelt med elven Sesia, og det er her vi finner vinmarkene i appellasjonene Fara, Sizzano og Ghemme.

Moreneryggen har et jordsmonn med mer leire, stein og alluviale avsetninger fra isbreer. Boca, lenger nord, består av flere mindre åser. Denne typen landskap strekker seg ned til Suno, øst for Ghemme, hvor kanskje den beste vinen produseres under Colline Novaresi-navnet.

Colline Novaresi er også paraply-DOC for alle cru-områdene på østsiden av Sesia, og innbefatter en DOC-hvitvin laget på Erbaluce, en rosévin og rødvin laget på en blanding av Nebbiolo med Uva rara, Vespolina og Croatina eller en drueviner på disse fire druene samt Barbera.

De mest kjente Colline Novaresi DOC i Norge er kanskje rosévinene fra Ghemme-området.

(Kilde Vinmonopolet.)

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo 2014. Italia, Piemonte, Colline Novaresi. Pris kr. 155,-

En rødvin som er laget av Nebbiolo. Flott rød farge. En virkelig bra duft av røde bær med hint av urter og litt blomst. Smaken frisk, fruktig og fyldig. En virkelig god munnfølelse. Perfekt syre og sødme. En lang og god ettersmak. For å si det først som sist, dette er et virkelig knallkjøp som passer glimrende til både pasta og kos. En ekte løp og kjøp vin.

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2016. Italia, Piemonte, Colline Novaresi. Pris kr. 136,-

En rosévin som er laget på hundre prosent Nebbiolo. Lyst rosa på farge. Fin frisk duft av lys frukt med hint av blomster og urter. Smaken har samme friskhet som duften, er rund og bløt med fin munnfølelse. Hint av mørke bær men også av sitrus. Bra balansert syre og sødme. Bra ettersmak. En rosévin som passer glimrende til kos. Meget bra kjøp.

Ioppa San Grato 2016. Italia. Pris kr. 150,-

Druene er en blanding av Erbaluce 70%, Traminer 10%, Timorasso 20%. En lys gulgrøn farge. Duften har lime, epler og bitte litt blomst. En riktig frisk smak med masser av frukt. Lever riktig bra opp til duften. Meget bra ettersmak. En vin som vil kunne gå godt sammen med salater og lette fiskeretter. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.