Når vinmonopolet kommer med nyheter, nye årganger og nye partivarer, er det som julaften for vinelsker.

Dette slippet er ikke et unntak fra den reglen og denne gangen var det riktig mye spennende som kan gå under betegnelsen billige og bra viner.

Jeg har fått flere spørsmål om å bruke terningkast i stedet for Parkerskalaen når jeg bedømmer de rimelige vinene. Og det gjør jeg jo gjerne. Beskrivelsen av skalaen, har jeg lånt fra Vinofil, da den gir en bra beskrivelse av karaktersettingen. Det vil aldri bli tatt med viner som får terningkast fra 1-3.

Terningkast 1 –   Vinen er rett og slett dårlig på alle felt!
Terningkast 2 –   Styr unna vinen! Be alle andre gjøre det samme
Terningkast 3  –  Om det er mulig  kjøp noe annet!
Terningkast 4   – God vin hvor noe trekker totalinntrykket ned.
Terningskast 5 – Kjøp anbefales for vinens kvalitet og smak
Terningskast 6 – Vår foretrukne vin i sin katogori!

Pettineo Cerasuolo di Vittoria Classico 2014. Italia, Sicilia, Cerasuolo di Vittoria. Pris kr. 169,70

Vigna di Pettineo ligger midt i hjertet av det “klassiske” området  Cerasuolo di Vittoria Docg. I dag er det vinmakeren Massimo Maggio som driver den økologiske gården. Hans ambisjon er å finne tilbake til røttene og det opprinnelige som området representerte med tradisjon og kjærlighet til landskap og kultur. Jeg vet ikke hvordan vinene opprinnelig var i Cerasuolo di Vittoria, men vinen som Massimo Maggio skaper, er noe uten om det vanlige.

Druene er Frappato 50%, Nero d’Avola 50%. Mørk rød på fargen med et lite blått skjær. Nydelig duft av bjørnebær, en anelse urter og hint av blomst? Smaken er fruktig, fin fylde og bra syre sødme. Samme bjørnebær, urter som i duften. Litt krydret som oppleves riktig bra. Riktig bra ettersmak. Bra viltvin. Går fint sammen med grilla lammekoteletter. En ekte løp og kjøp vin.

11th Hour Zinfandel. USA, California. Pris kr. 139,90

Vinfirma Scotto Cellars drives I dag av femte generasjon. Det hele startet med Salvatore Scotto, en offiser i den Italiensk marine, rundt 1880. På Sicilia.

I 1903 utvandret hans sønn Dominic Scotto til USA, hvor han slo seg ned i Brooklyn i New York og startet etter hvert som vinhandler. Noen generasjoner, og over 100 år senere er det femte generasjon som styrer familieendommen. Med andre ord – en av USAs eldste vinfamilier. Og etter hvert har relokalisert seg til California og Lodi hvor de nå lager vin.

Druene er 5% Syrah og 95% Zinfandel. Vinen er nesten blårød på fargen. Bra duft av plommer, litt urter og et hint av fat. Frisk og fyldig på smak. Smak av blåbær, urter og bitte litt krydder. Bra syre og sødme. Helt grei ettersmak. En vin som går fint sammen med kjøttgryter. Meget bra kjøp.

11th Hour Pinot Noir. Hour Zinfandel. USA, California. Pris kr. 139,90

Broren til overnevnte vin. Laget på 100% Pinot Noir. Fin rød farge, bra duft av kirsebær og hint av urter. Lett og fruktig på smak. Noe kirsebær og lette tanniner. Kunne kanskje ønske litt mer syre i forhold til sødme. Helt ok ettersmak. En vin som passer best til kos. Bra kjøp.

Dievole Le Due Arbie Chianti Superiore 2015 Italia, Toscana, Chianti. Pris kr. 139,90

Med historie helt tilbake til 1090, 10.mai for å være helt presis, er Dievole definitivt å regne som en klassisk eiendom i Toscana. Og med nye, ambisiøse eiere de siste årene – ser fremtiden både lys og bærekraftig ut.
Gården spenner over et areal på om lag 400 hektar innenfor Chianti Classico-området, omkring 12km nord for Siena. Majoriteten av de undulerte vinmarkene er høytliggende (300-450 moh). Vin og olivenolje har vært produsert i snart 1000 år på denne unike eiendommen. I dag er om lag 80 hektar plantet med vin, hvorav 55 hektar i produksjon – inndelt i de 16 originale parsellene fra slutten av 1000-tallet. Hver parsell er sitt eget univers – med unikt mikroklima, jordsmonn og soleksponering. Kalkholdig jordsmonn dominerer, i tillegg til leire, sand og kalkrik leirstein (‘marl’). Mesteparten av gården er naturlig nok plantet med den lokale druen sangiovese, men andre tradisjonelle druer som canaiolo, ciliegiolo og colorino. I tillegg til de hvite trebbiano og malvasia i San Colombano. I kjelleren kombineres moderne ståltanker med både store slavonske (80hl) og franske (40hl) eikefat. Dievoles visjon er like enkel på papiret som den er krevende å etterleve – å produsere klassisk og karakteristisk Chianti Classico.

Denne vinen er laget på 80% Sangiovese og 20% Merlot. Mørkerød på fargen. Din fruktig duft med moreller, urter og en anelse krydder. Smaken lever fint opp til duften med sin frukt og balanserte syre og sødme. En riktig god ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt og torsk. Bra kjøp!

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.